Dascălii de pe lista lui Hărdău se gândesc la sinucidere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

stricate."Eu, una, nu voi mai putea scoate capul în lume şi vă spun cu toată sinceritatea că mă frământă fel de fel de gânduri ciudate. Am muncit să fac carieră şi am trudit atâta pe

stricate.
"Eu, una, nu voi mai putea scoate capul în lume şi vă spun cu toată sinceritatea că mă frământă fel de fel de gânduri ciudate. Am muncit să fac carieră şi am trudit atâta pe băncile facultăţilor! Nu am greşit cu nimic la corectare, aşa am considerat eu că trebuie să dau notele respective! M-a sunat o colegă care este în situaţia mea şi ne vom întâlni să vedem ce putem face", ne-a declarat plângând profesoara Liliana P. Inspectorul şcolar general de Mehedinţi, Doiniţa Chircu, şi preşedintele FSLI Mehedinţi, Mihai Dima, sar în apărarea profesorilor de la corectare pentru care ministrul a cerut excluderea din învăţământ. "În primul rând că, până la această dată, nu am primit nimic oficial şi doar am văzut ceva la televizor. Cu demiterea nu-i chiar aşa de simplu, trebuie respectat Statutul personalului didactic. Mă surprinde să aflu aşa ceva, deoarece, la întâlnirea cu inspectorii generali de la Alba Iulia, domnul ministru nu ne-a spus că avem cazuri aşa de grave, care să conducă la desfacerea contractului de muncă. Eu vreau să văd lucrările cu notele şi nu cred că este posibil că aceşti profesori au putut să comită asemenea erori. Este vorba de profesori pregătiţi, doi au şi doctoratul. Nu-i putem lăsa acum pe drumuri. şi nu uitaţi că limba română are şi o doză de subiectivism", ne-a declarat inspectoarea Doiniţa Chircu. La rândul său, liderul sindical Mihai Dima susţine că "ministrul Hărdău este adeptul mediocrităţii. Nu poate el să desfacă un contract de muncă după bunul plac şi îşi depăşeşte atribuţiunile. Totul se analizează de o comisie, conform Statutului personalului didactic, şi apoi se propune o sancţiune, dar nu aşa, să dăm oamenii afară cum vrem, căci vor câştiga sigur în instanţe. Dumnealui ar trebui mai întâi să premieze profesorii din judeţ că s-au zbătut şi au pregătit elevi care au câştigat aurul la olimpiade şi alte concursuri".

Sancţionarea în învăţământ, un proces greoi
Statutul personalului didactic prevede că, pentru eventualele sancţiuni date profesorilor, se constituie comisii formate din 3-5 membri, dintre care unul reprezintă organizaţia sindicală din care face parte persoana aflată în discuţie sau un reprezentant al salariaţilor, iar ceilalţi sunt cadre didactice care au funcţia didactică cel puţin egală cu a celui care a săvârşit abaterea. Comisiile sunt numite de Consiliul profesoral. În comisiile de cercetare a abaterilor personalului didactic din învăţământul preuniversitar pot fi incluşi şi inspectori şcolari. Audierea celui cercetat şi verificarea apărării acestuia sunt obligatorii. Cadrul didactic cercetat are dreptul să cunoască toate actele cercetării şi să-şi producă probe în apărare. "Nu-i aşa uşor să desfaci contractul de muncă. Vorbim de proceduri foarte lungi, care pot fi atacate de profesori la tribunal. Unii profesori corectează într-un mod, alţii în alt mod", ne-a declarat ştefan Bondor, inspector şcolar general IşJ Harghita. Până la închiderea ediţiei, la inspectoratele şcolare judeţene nu ajunsese niciun document oficial din partea Ministerul Educaţiei cu privire la sancţiunile propuse de ministrul Mihail Hărdău.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite