Dascălii vor să execute Primăria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ei au obţinut sentinţe definitive pentru drepturi salariale, dar tot nu intră în posesia banilor. Profesorii care şi-au obţinut dreptatea în instanţă aşteaptă să primească banii cuveniţi.

Zeci de actuali sau foşti profesori au obţinut sentinţe judecătoreşti care le consfinţesc dreptul de a primi diferite sporuri în cursul activităţii sau unul-două salarii compensatorii după pensionare. Liderul judeţean al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Titus Rauca, confirmă acest amănunt: „Primăria Bistriţa este una dintre autorităţile locale care a refuzat să le dea colegilor noştri banii care le revin, conform Contractului Colectiv de Muncă. Cu majoritatea celorlalte primării din judeţ nu au fost probleme”, spune liderul sindical. „Există 11 sentinţe definitive de la Curtea de Apel în favoarea unor colegi pe care sindicatul i-a susţinut cu asistenţă juridică. La acestea se adugă altele, ale unor dascăli care au mers în instanţe pe cont propriu. Unii au apelat la executori, dar Primăria a făcut contestaţie la execuţie. Mulţi au obţinut deja câştig de cauză şi după contestaţii şi se va trece la execuţie silită”, spune Rauca.

Au cheltuit banii cu avocaţii şi executorii

Jeni Flore şi Maria Turc sunt două dintre educatoarele pensionare care au luat drumul Clujului pentru a-şi obţine drepturile: „Am angajat un avocat şi am câştigat şi la Bistriţa şi apoi la Cluj-Napoca. Am fost mai multe colege, care ne-am pensionat acum doi ani şi de atunci încercăm să primim prima de pensionare. Doar noi, în Bistriţa, nu am primit nimic. La Beclean de exemplu, n-au avut probleme. Nouă ni s-a spus că primim banii ăştia numai dacă grădiniţele la care am lucrat au venituri din activităţi independente. Instanţa ne-a dat nouă dreptate, iar acum am apelat la un executor”, spune Jeni Flore.
Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) a trimis ieri ministerului de resort, la solicitarea acestuia, o situaţie cu restanţele de plată a drepturilor pentru profesorii care au sentinţe definitive în favoarea lor. Potrivit contabilului-şef de la ISJ, Mariana Corăbean, 93 de profesori aşteaptă în 2009 bani de la bugetele locale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite