Dascălii ameninţă cu noi proteste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ patru sute de profesori şi personal nedidactic din Bihor vor rămâne fără serviciu. În câteva zile, dascălii vor redeschide conflictele de muncă, alegând o formă de protest: miting sau grevă generală.

După ce profesorii au primit vestea că majorările salariale prevăzute legal anul trecut rămân o amintire şi că descentralizarea bate la uşă, o nouă veste-bombă a ajuns la urechile cadrelor didactice: Guvernul a propus rectificarea negativă a bugetului de stat pe anul 2009, prin care cheltuielile de personal pentru învăţământul preuniversitar urmează să fie diminuate cu 811 milioane de lei. Acest lucru este însă posibil fie prin micşorarea veniturilor salariaţilor din educaţie, fie prin reducerea de posturi din învăţământ. „În Bihor ar fi vorba de aproximativ patru sute de disponibilizări în rândul profesorilor şi a personalului nedidactic.
 
Reduceri de personal se fac anual în învăţământ deoarece, de la an la an, scade numărul elevilor. În acest an, numărul profesorilor disponibilizaţi va fi cu atât mai mare cu cât guvernanţii au propus reducerea orelor pentru elevii de liceu, care duce la restructurarea de catedre“, spune Ioan Ţenţ, liderul sindicaliştilor din învăţământul bihorean.

Pensionarea o soluţie

În zilele următoare, sindicaliştii vor primi rezultatul referendumului trimis în toate şcolile din judeţ, prin care profesorii puteau opta pentru una dintre formele de protest: miting, boicotarea tezelor cu subiect unic, a examenelor naţionale din învăţământul preuniversitar şi superior, grevă de avertisment sau generală.

Dascălii nu întrevăd prea multe soluţii, aflându-se în imposibilitatea de a decide care dintre ei să fie trecuţi pe lista neagră a disponibilizaţilor. Una dintre soluţii ar fi pensionarea dascălilor în vârstă. „Noi nu putem obliga pe nimeni să se pensioneze. Este decizia fiecăruia “, susţine Ţenţ.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite