Dana, în lotul Năstase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimele 24 de ore, procurorii au pus sub acuzare o serie de persoane, în două dintre cele mai spectaculoase dosare în lucru: Zambaccian şi Rompetrol. Soţia preşedintelui Camerei

În ultimele 24 de ore, procurorii au pus sub acuzare o serie de persoane, în două dintre cele mai spectaculoase dosare în lucru: Zambaccian şi Rompetrol. Soţia preşedintelui Camerei Deputaţilor, Dana Năstase, ar fi fost pusă sub acuzare în dosarul "Zambaccian" în care Adrian Năstase este cercetat pentru luare de mită. Ea este acuzată de complicitate la luare de mită. Tot ieri, alte două persoane din CNVM au fost puse sub acuzare în dosarul "Rompetrol", după ce marţi s-a început urmărirea penală în aceeaşi cauză pe numele jurnalistului Sorin Roşca Stănescu şi fostul ministru al comunicaţiilor, Sorin Pantiş.
"Rompetrol" se extinde zilnic
Drumul către Parchetul General sau DNA a fost bătut, în ultimele luni, de o serie de personalităţi. Dosarul care a adus cele mai multe "VIP-uri" la Parchet este, fără îndoială, cel în care este cercetat Dinu Patriciu. Dacă până acum au fost puse sub învinuire numai persoane din conducerea Rompetrol, în ultimele două zile, anchetatorii nu numai că au extins cercetările în ceea ce îl priveşte pe Patriciu pentru divulgare de informaţii confidenţiale, ci au mai pus sub învinuire alte patru persoane. Jurnalistul Sorin Roşca Stănescu şi fostul ministru al comunicaţiilor Sorin Pantiş au ajuns din martori învinuiţi, fiind acuzaţi că au beneficiat de informaţii secrete în momentul în care au tranzacţionat acţiuni Rompetrol la Bursă. Ieri, doi funcţionari din CNVM au fost puşi sub acuzare pentru favorizare privind operaţiuni pe piaţa de capital cu acţiuni emise de societatea Rompetrol Rafinare. Este vorba despre Paul Miclauş, vicepreşedinte CNVM, şi comisarul Victor Eroş. Ziarul Adevărul a dezvăluit, la sfârşitul lunii octombrie, că anchetatorii din dosar au solicitat verificarea conturilor bancare a peste 50 de persoane, printre care şi premierul Călin Popescu Tăriceanu. La scurt timp, Tăriceanu era audiat în calitate de martor. Tot în calitate de martor a răspuns întrebărilor anchetatorilor şi deputatul UDMR Verestoy Attila, procurorii cerând şi verificarea conturilor demnitarului. Între timp, Dinu Patriciu a aflat că i s-au ascultat telefoanele timp de aproape trei ani. La un simplu calcul, preşedintele Rompetrol a ajuns la concluzia că au fost interceptate peste 60 de posturi telefonice de la care s-ar fi bănuit că a vorbit. Notele de interceptare nu i-au fost puse la dispoziţie, procurorii invocând în acest sens o hotărâre a CSAT.
Năstase, acuzat într-un nou dosar
Între timp, la DNA erau puşi sub învinuire primarul oraşului Constanţa, Radu Mazăre, vicepremierul George Copos, deputatul PSD Emilian Cutean şi, în final, preşedintele Camerei Deputaţilor, Adrian Năstase. Rând pe rând, cei acuzaţi şi-au "strigat nevinovăţia" şi nu au exclus o răfuială politică. Mazăre a mers mai departe şi i-a dat în judecată pe toţi procurorii care au avut legătură cu cazul. Nu l-a omis nici pe procurorul-şef al DNA, Daniel Morar, căruia îi cere despăgubiri morale în valoare de 1 miliard de lei. Edilul este acuzat de retrocedări ilegale de terenuri în judeţul Constanţa. George Copos, acuzat de evaziune fiscală, cu un prejudiciu de peste 1 milion de euro, a spus că are toate documentele care să ateste că nu a încălcat legile. Copos este acuzat că în 2004 ar fi vândut la un preţ mult supraevaluat 38 de spaţii comerciale Loteriei Române. În acest dosar este învinuit şi preşedintele companiei Loteria Română, Nicolae Cristea. Un alt demnitar care a făcut alee la DNA este deputatul PSD Dan Ioan Popescu, pe numele căruia s-au declanşat verificări în mai multe dosare. Adrian Năstase urmează să se prezinte la DNA pentru a lua oficial la cunoştinţă învinuirile care i se aduc, după ce procurorii anticorupţie au confirmat începerea urmăririi penale pe numele său.
Năstase va da declaraţii într-un nou dosar, având în vedere că redeschiderea dosarului "Zambaccian" ar fi dus automat la înregistrarea cauzei sub acelaşi număr ca şi cea pe care fosta conducere a PNA a închis-o în septembrie 2004.
Acum însă, Năstase, acuzat de luare de mită, va da cu subsemnatul într-un dosar constituit în 2006, în care mai are "cinci colegi".

* Făptuitorii - cei care fac obiectul unor cercetări, în condiţiile în care există suspiciuni clare că s-au săvârşit anumite infracţiuni.
* Martorii - cei care nu au niciun fel de răspundere penală, dar prin declaraţiile lor pot contribui la desfăşurarea anchetei.
* Învinuiţii - cei pe numele cărora s-a început urmărirea penală.
* Inculpaţii - cei pentru care s-a pus în mişcare urmărirea penală prin trimiterea în judecată sau s-a dispus reţinerea ori arestarea lor.

Patriciu: Plătim să fim interceptaţi
Deputaţii din Comisia pentru drepturile omului au ajuns la concluzia, după ce l-au audiat, ieri, pe liberalul Dinu Patriciu, că parlamentul ar trebui să analizeze mai atent dacă autorităţile judiciare care îl cercetează pe omul de afaceri i-au încălcat sau nu acestuia drepturile constituţionale. Patriciu a reluat, ieri, argumentaţia potrivit căreia Serviciul Român de Informaţii i-a interceptat ilegal convorbirile telefonice, arătând că în spatele acestei acţiuni există "interese economice reprezentate în politic". Singura nominalizare pe care a făcut-o magnatul petrolului a fost Ioan Talpeş, fostul consilier prezidenţial pe probleme de siguranţă naţională, despre a cărui implicare a spus că are dovezi clare. Bossul Rompetrol a făcut însă şi o trimitere destul de clară la preşedintele Traian Băsescu: "Eu nu-mi explic o coincidenţă - marţi, 31 ianuarie, o personalitate proeminentă a vieţii noastre politice promite o verificare a tuturor actelor normative care au ieşit de la guvern în ultimii 10 ani. Coincident, în aceeaşi zi, sunt citaţi la Procuratură doi foşti miniştri (...). Tot în ziua respectivă, aceeaşi personalitate marcantă tălmăceşte schimbul incandescent de idei din presă ca fiind o luptă de gherilă între grupuri de interese mafiote, incluzând trusturi de presă. Două zile mai târziu, Procuratura citează în calitate de învinuit doi directori de astfel de trusturi, toţi învinuiţi în dosarul Rompetrol". Ulterior, omul de afaceri a refuzat să confirme dacă aluzia respectivă l-a vizat pe şeful statului, arătând doar că nu poate să dea nume despre care nu deţine dovezi. şeful Rompetrol a făcut un calcul al costului operaţiunilor de ascultare, precizând că SRI a cheltuit pentru cele aproximativ 3-4 milioane de convorbiri interceptate în cazul său, din bugetul de stat, peste trei milioane de dolari. "Când mă gândesc că Rompetrol a dat şi el circa 200.000 de dolari pentru asta, în calitate de contribuabil, mă simt foarte prost. Plătim să fim interceptaţi", a spus Dinu Patriciu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite