Dan Iosif nu lasă nici mort vila de protocol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa din Cartierul Primăverii trebuia eliberată de familia lui Dan Iosif încă din 2005
Casa din Cartierul Primăverii trebuia eliberată de familia lui Dan Iosif încă din 2005

Dan Iosif a decedat înainte de a reuşi să cumpere de la stat vila de protocol pentru care plătea o chirie infimă. Copiii săi cer acum despăgubiri de 850.000 de euro, susţinând că atât a investit în imobil.

Vila de pe strada Herăstrău nr. 37, din cartierul Primăverii, pentru care urmaşii lui Dan Iosif se războiesc în instanţă cu RAAPPS, a fost preluată de fostul demnitar în 2003. Atribuirea s-a făcut în baza OUG 80/2001 privind locuinţele de serviciu, Dan Iosif fiind la acea vreme consilier de stat pe problemele revoluţionarilor. Pentru a justifica solicitarea unui imobil atât de mare, Dan Iosif a declarat că va locui acolo împreună cu famila sa, formată din soţie - Maria Năstase (45 de ani) şi un copil - Cristian Alexandru Dan (18 ani).

În fapt, Dan Iosif şi Maria Năstase nu au fost căsătoriţi niciodată şi nici nu au locuit împreună. De altfel, în procesul de evacuare intentat ulterior de RAAPPS lui Dan Iosif, Maria Năstase a solicitat judecătorilor scoaterea din cauză a fiului său pentru că nu a locuit niciodată în vila de pe strada Herăstrău.

Contractul de închiriere nu a fost încheiat în 2003, ci un an mai târziu, pentru că vila era în renovare, iar lucrările de consolidare se desfăşurau anevoios. În loc să solicite altă locuinţă, Dan Iosif a insistat că vrea doar acea casă şi a propus autorităţilor să finalizeze el lucrările. Şi nu oricum, ci pe cheltuiala sa. Asta pentru că, după cum avea să se afle ulterior, Dan Iosif intenţiona să se mute acolo nu în calitate de chiriaş, ci de proprietar.

Metehne de proprietar

Lucrările au fost făcute, în perioada aprilie 2003- octombrie 2004, în cea mai mare parte de către firma VGB Oil SRL, condusă de Octavian Iancu, apropiat al omului de afaceri Ovidiu Tender. Octavian Iancu are relaţii de afaceri atât cu fiica lui Dan Iosif, Anca Adreea Dan (32 de ani), cât şi cu fosta concubină şi şefă de cabinet a lui Dan Iosif, Mirela Nistoroiu (39 de ani).

Imobilul ocupat de urmaşii familiei lui Dan Iosif este situat în Cartierul Primăverii, strada Herăstrău  Foto: adevărul

Potrivit RAAPPS, Dan Iosif  nu a respectat autorizaţia de construire şi certificatul de urbanism. În plus, el a ignorat şi memoriul tehnic privind consolidarea vilei, întocmit de MLPAT la solicitarea RAAPPS. În loc să se rezume la consolidarea casei, fostul consilier prezidenţial a reconstruit, practic, imobilul: consolidarea fundaţiei, refacerea pereţilor, refacerea faţadei şi placarea cu termosistem, recompartimentarea casei, schimbarea tâmplăriei interioare şi exterioare, schimbarea instalaţiilor sanitare şi electrice, înlocuirea centralei termice, montarea unui sistem de aer condiţionat, montarea parchetului, gresiei şi faianţei, amenajarea mansardei, înlocuirea ţiglei de pe acoperiş, amenajarea curţii, reabilitarea reţelei de canalizare şi înlocuirea gardului. Mai mult, Dan Iosif s-a comportat ca un adevărat proprietar, demolând garajul, evident, fără acordul RAAPPS. În speranţa că putea deveni rapid proprietar, chiriaşul Dan Iosif a folosit cele mai bune materiale de construcţii, de lux: parchet de bambus, uşi de mahon etc.
 
A vrut să cumpere vila de protocol

În octombrie 2004, lucrările au fost gata, iar Dan Iosif a încheiat contractul de închiriere cu RAAPSS şi s-a mutat în vila de lux.Conjunctura politică nu i-a fost însă favorabilă. În decembrie 2004, PSD a pierdut alegerile prezidenţiale şi parlamentare. Aşa că Dan Iosif a rămas fără postul de consilier la Cotroceni, dar şi fără dreptul de a mai ocupa un imobil de protocol. În februarie 2005, RAAPPS l-a notificat să părăsească vila de protocol în termen de 30 de zile.

 Imobilul ocupat de urmaşii familiei lui Dan Iosif este situat  în Cartierul Primăverii, strada Herăstrău p Foto: adev[rul

Dan Iosif a refuzat să plece din vila de protocol şi, la 22 februarie 2005, a remis Regiei o adresă în care a solicitat cumpărarea imobilului. „Având în vedere investiţiile pe care le-am efectuat, vă rog ca în baza Regulamentului de organizare şi funcţionare a RAAPPS, să-mi vindeţi imobilul. În caz contrar, mă văd nevoit să mă adresez instituţiilor competente pentru a constata valoarea lucrărilor de construcţie efectuate pe cheltuiala mea şi sporul de valoare căpătat de imobil în urma acestor lucrări", se arăta în adresă.

Eduard Dan, fiul lui Dan Iosif dintr-o relaţie extraconjugală

Război în instanţă

În iunie 2005, RAAPPS l-a dat în judecată pe Dan Iosif pentru a fi evacuat. Procesul a avut un parcurs sinuos şi nu s-a finalizat nici până în prezent.  RAAPPS a susţinut că şi-a dat acordul doar pentru lucrări de consolidare şi reparaţii, nu şi pentru amenajări de lux. Fostul consilier de stat a cerut 2.428.158 de lei (665.000 de euro), reprezentând contravaloarea lucrărilor de renovare a vilei.

În 2007, Dan Iosif a murit, iar procesul a fost continuat de copiii săi - Anca Andreea Dan şi Eduard Mihai Dan, dar şi de concubina sa, Mirela Nistoroiu. Pretenţiile acestora au crescut de la 2,4 milioane de lei, la 3,4 milioane de lei (850.000 de euro), reprezentând suma actualizată. Reprezentanţii RAAPPS susţin că Dan Iosif nu ar fi plătit lucrările făcute de firma VBG Oil, apropiată de familia sa. La dosar au fost depuse numeroase facturi, dar nu şi dovada că acestea ar fi fost achitate. În plus, în nicio declaraţie de avere, fostul consilier nu a consemnat că ar avea depozite mai mari de 10.000 de dolari.

Anca Andreea Dan, Eduard Mihai Dan şi Mirela Nistoroiu au refuzat să discute despre litigiul cu RAAPPS, lăsând totul la latitudinea avocaţilor lor. „Clienţii mei au solicitat instanţei instituirea unui drept de retenţie asupra imobilului, până la achitarea sumelor datorate de RAAPPS, iar concomitent au încercat în nenumărate rânduri şi soluţionarea pe cale amiabilă a litigiilor existente.

Din păcate, RAAPPS refuză identificarea oricărei soluţii, deşi lucrările de consolidare, renovare şi modernizare a imobilului au fost efectuate conform autorizaţiei de construcţie şi cu acordul prealabil al RAAPPS", se arată într-o adresă remisă redacţiei de către avocata Angelica Enache, fără a preciza însă de ce nu a respectat Dan Iosif autorizaţia de construire şi certificatul de urbanism.

Eduard Dan, fiul lui Dan Iosif dintr-o relaţie extraconjugală

Anca Andreea Dan, în faţa casei, pregătindu-se să plece cu un jeep cu număr de firmă: VGB  Fotografii: adevărul

"Lucrările de moder­nizare a imobilului au fost efectuate conform autorizaţiei de construcţie şi cu acordul prealabil al RA-APPS.''
Angelica Enache avocat

Profitorii RAAPPS

Mai mulţi nomenclaturişti şi foşti demnitari se judecă cu RAAPPS pentru a rămâne în imobilele de protocol ale statului. Printre aceştia se numără: Elena Ceauşescu (79 de ani), văduva generalului Ilie Ceauşescu (fratele lui Nicolae Ceauşescu); Miora Roman (71 de ani); Oliviu Gherman (83 de ani); Mihai Bujor Sion (56 de ani); Tănase Joiţa (63 de ani); Gelu Voican Voiculescu (70 de ani).  

61 de euro era chiria iniţială plătită lunar de Dan Iosif pentru vila de 350 de metri pătraţi din Cartierul Primăverii.

Luxul la care nu vor să renunţe

Vila de pe strada Herăstrău, din cartierul Primăverii, ocupată de urmaşii lui Dan Iosif, are o suprafaţă utilă de aproape 350 de metri pătraţi şi se întinde pe trei nivelurile (subsol, parter, etaj 1 şi mansardă). Locuinţa este una de lux, având dotări precum sală de sport.

Contractul de închiriere a fost semnat la 22 octombrie 2004, chiria fiind stabilită la 2.463.809 lei vechi (61 de euro) - 2.326.935 de lei (58 de euro) pentru vilă şi 136.874 lei (3 euro) pentru garaj.
- opt camere şi două terase - 275,94 metri pătraţi
- dependinţe - 172,73 metri pătraţi
- garaj - 38,34 metri pătraţi
- curte - 258,4 metri pătraţi

Profil Dan Iosif

Anca Andreea Dan, în faţa casei, pregătindu-se să plece cu un jeep cu număr de firmă: VGB p Fotografii: adevărul
dan iosif

S-a născut la 14.10.1950, în Bucureşti, şi a decedat la 5.12.2007, la Novosibirsk (Rusia), bolnav de cancer. A murit în Rusia, aflându-se la un tratament experimental. Era necăsătorit, dar avea doi copii, Andreea şi Eduard. A parvenit social după Revoulţie, când era un simplu muncitor electronist. În decembrie 1989 a fost remarcat de Ion Iliescu, iar în 1990 s-a făcut util prin organizarea de contra-demonstraţii de susţinere a lui Iliescu.

De altfel, Dan Iosif l-a urmat pe Iliescu în toate partidele politice: FSN, FDSN, PDSR si PSD. A devenit, pe rând, senator FSN (1990-1992), consilier prezidenţial (1992-1996), şef de birou senatorial (1996-2000), consilier de stat (2000-2004) şi deputat PSD (2004-2007). În 2006, Dan Iosif a fost audiat în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, numărându-se printre cele 20 de persoane cercetate pentru subminarea puterii de stat şi crime împotriva umanităţii.

Fiica, Andreea, a rămas stâlpul casei

Firma VGB Oil, care a refăcut vila din Primăverii închiriată de Dan Iosif de la RAAPPS, este condusă de Octavian Iancu, apropiat al lui Ovidiu Tender. Pe de altă parte, VGB Oil este asociată cu fiica lui Dan Iosif, Anca Andreea Dan (32 de ani), la SC Miniera SA Medgidia, care deţine mina tulceană de caolin, privatizată în 2003. De asemenea, Anca Andreea Dan este acţionară, alături de Mirela Nistoroiu (39 de ani), cea care i-a fost concubină lui Dan Iosif, la firma SBS&Co. Mirela Nistoroiu a fost acţionar în mai multe firme controlate de Octavian Iancu, patronul grupului VGB (VGB Oil, VGB Construct, VGB Invest).

Edi, traficantul de droguri

Eduard Mihai Dan, fiul cel mare al lui Dan Iosif, a fost oaia neagră a familiei. În 2005, el a fost condamnat la cinci ani de detenţie pentru trafic de droguri. În 2004, poliţia a destructurat o reţea de traficanţi de droguri, cu ramificaţii până în America de Sud. Traficanţii, care acţionau pe ruta Venezuela-Pakistan-Europa, aveau celule de recrutare şi la Bucureşti. Printre liderii grupării se număra şi fiul lui Dan Iosif, zis „Cristos". El a fost capturat, în iulie 2004, în vama Stamora Moraviţa, în timp ce încerca să părăsească ţara. Eduard Dan a fost eliberat din închisoare în noiembrie 2007.

Cine are dreptul la locuinţe RAAPPS

Conform reglementărilor în vigoare, "pot beneficia de locuinţă de serviciu persoanele care ocupă funcţii de demnitate, precum şi persoanele care sunt încadrate pe funcţii din cabinetul demnitarului. Contractul de închiriere se termină de drept la data încetării calităţii care a determinat atribuirea locuinţei de serviciu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite