Dan Chişu propune un Crăciun cu peşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Bucătăria românească are, de fapt, un singur defect. Nu are identitate. Şi este grav să spui aşa ceva, dar, după părerea mea, aşa este", comentează Dan Chişu bucătăria tradiţională

"Bucătăria românească are, de fapt, un singur defect. Nu are identitate. Şi este grav să spui aşa ceva, dar, după părerea mea, aşa este", comentează Dan Chişu bucătăria tradiţională românească, la loc de cinste de Sărbători. Din păcate, continuă el, "partea care îi lipseşte bucătăriei româneşti este tocmai cea care a fost distrusă în perioada comunistă, când la şcolile de alimentaţie publică mergeau copiii cei mai slab pregătiţi", şi iată de ce în restul continentului "ei inventau nouvelle cuisine, în vreme ce noi ne ocupam cu salamul cu soia şi chifteluţele de peşte." Sever faţă de preparatele tradiţionale, "sarmale, mici şi tochituri (care, de fapt, nici una nu-i din ogradă)", greu de digerat şi mereu aceleaşi, indiferent de ocazie, Dan Chişu ne recomandă pentru masa de Sărbători un somon cu sos de muştar şi zahăr cubanez maroniu. Este un fel de mâncare rapid de gătit, pentru că somonul poate fi făcut doar câteva minute la cuptor şi, "dacă ai ştiinţă, îl pui de la început cu toate ingredientele într-o tavă, îl laşi 10 minute în cuptor la 190 de grade. Când scoţi tava încinsă, doar smântâna mai trebuie adăugată şi se poate servi. Zahărul deja caramelizat şi boabele de muştar sunt gata şi nu-ţi rămâne decât să amesteci puţin şi să-i mai pui două linguri de orez." Cât despre mâncărurile specifice sezonului, ele vor rezista eroic pe mesele noastre, fireşte, pentru că "românului nu poţi să-i scoţi din cap oala de sarmale şi platoul cu cârnaţii înecaţi în grăsimica peste care arunci tone de murături abuziv acrite cu oţet, nu cu sare, ca să nu mai vorbesc de slănină sau jumări, colesterol în stare pură". Până la urmă, "cum s-ar uita la tine un român dacă i-ai pune pe masă icre negre şi şampanie, apoi stridii şi în final nişte spinare de iepure cu sos Robert!" Cu toate astea, mărturiseşte că nici el nu rezistă tentaţiei câtorva sărmăluţe bine făcute. Probabil bine-venită ar fi îmbogăţirea treptată a meniului uzual cu ceva preparate noi sau reinterpretarea unora dintre preparatele româneşti, o propunere fiind ciolanul de porc fiert în bere neagră. Dan Chişu tocmai a lansat volumul "Reţete pe muchie de tigaie", o colecţie de idei interesante pentru o bucătărie mai inventivă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite