Presa britanică despre declaraţiile lui Băsescu privind emigranţii români: "Marea Britanie nu-şi permite să salveze România"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, care i-a lăudat pe cei care pleacă să muncească în străinătate au fost dur criticate de presa britanică. Tabloidele Daily Express şi Daily Star consideră că spusele oficialului român reprezintă o încurajare a parazitării sistemului social britanic.

Preşedintele român Traian Băsescu a lăudat, în cadrul unei emisiuni TV, patriotismul celor două milioane de compatrioţi care s-au mutat în străinătate ca să găsescă de muncă, salvând astfel guvernul român, care se confruntă cu o adâncire a deficitului, de cheltuiala beneficiilor sociale pentru aceştia sau de cea a creării de locuri de muncă, relatează  Daily Express.

Un discurs care arată sminteala extinderii UE, titrează Daily Express, într-un comentariu de prima pagină intitulat Preşedintele român: Luăm slujbele leneşilor.

Departe de a fi recunoscător Marii Britanii, Italiei, Spaniei, Franţei şi Germaniei pentru generozitatea lor, el a mers mai departe, pretinzând că românii fac "munca grea" pe care decăzuţii occidentali nu sunt dispuşi să şi-o asume, continuă tabloidul britanic.

Curios, comentează Daily Express.

Imigranţii polonezi, de pildă, sunt aplaudaţi de toată lumea pentru modul în care muncesc, dar, în realitate, sunt puţine lucruri pozitive care se aud despre cei 58.000 de români care trăiesc în Marea Britanie, scrie tabloidul britanic. Acesta reaminteşte că românii beneficiază de alocaţii pentru copii, deduceri de impozite şi ajutor pentru locuinţă.

Chiar şi cei care găsesc de lucru vor beneficia substanţial de sistemul nostru din domeniul educaţiei şi sănătăţii. Pot mulge sistemul nostru şi sunt priviţi ca eroi, adaugă sarcastic cotidianul.

Problema este, domnule Băsescu, că şi Marea Britanie are un deficit şi nu îşi poate permite să salveze România sprijinindu-i cetăţenii la infinit.

image

Atitudinea lui nu face decât să sublinieze dezastrul costisitor care s-a dovedit a fi extinderea UE, conchide comentariul din Daily Express.

Acelaşi cotidian britanic consideră că realitatea naivei Marii Britanii a fost expusă public de preşedintele României, care şi-a lăudat cetăţenii pentru că se duc în străinătate să ia slujbele localnicilor leneşi". The Daily Express spune că deşi Traian Băsescu nu a menţionat nicio ţară în mod special, Marea Britanie este a doua cea mai populară destinaţie după Germania pentru imigranţii români.

Declaraţiile lui Băsescu încurajează valuri de migratori

Remarcile preşedintelui se vor dovedi în mod sigur o încurajare pentru alte valuri migratorii către ţări precum Marea Britanie, pentru că preşedintele român a venit în sprijinul dorinţei populaţiei de a-şi găsi de lucru peste hotare în loc să fie o povară pentru stat, acasă, scrie Daily Express.

Comentariile sale au arătat de ce ţări ca a noastră sunt un magnet pentru oamenii din toată lumea. Ele subliniază, de asemenea, nevoia urgentă pentru o reformă a sistemului de beneficii sociale, promisă de guvernul de coaliţie, şi pentru acţiune, pentru a încuraja propria armată britanică de şomeri să accepte slujbe în loc să se bazeze pe beneficiile sociale lăsând străinii să ocupe locurile vacante, arată Daily Express.

Potrivit yiarului britanic, în prezent, 100.000 de români muncesc în Marea Britanie, faţă de numai 7.600 în 2001.

Nu-i putem învinui pe români că iau ceea ce pot să ia, dar ne putem învinovăţi propriul guvern pentru că permite ca salariile muncitorilor britanici să scadă, iar slujbele să fie încredinţate celor care sunt gata să muncească pentru mai puţini bani, a declarat Farange, politician cunoscut pentru vederile sale uneori extremiste, mai ales cu privire la imigraţie.

Un alt tabloid britanic, Daily Star titrează că Preşedintele român mulţumeşte expaţilor pentru că mulg sistemul britanic de beneficii sociale în loc să se întoarcă acasă şi notează că în ţările occidentale este mai confortabil să fii şomer decât să ai slujbe care solicită efort fizic.

image

Zeci de mii de români beneficiază de banii contribuabililor din Marea Britanie, pentru că ei au dreptul la alocaţii pentru copii, deduceri de taxe şi ajutor pentru locuinţă imediat ce vin în Marea Britanie, reaminteşte tabloidul.

Cei care îşi găsesc de lucru pot beneficia după 12 luni în Marea Britanie de plăţile generoase ale ajutorului de şomaj, scrie Daily Star, care în continuare redă declaraţia - pe care o califică drept "uluitoare".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite