Dai un bip şi ai parcare!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şoferii vor plăti parcarea prin apel telefonic şi sumele se reţin pe factură. Anul acesta, serviciul de parcări vrea să introducă un nou sistem de plată pentru staţionări. Din septembrie, maşinile parcate ilegal vor fi ridicate.

La Serviciul pentru Siguranţa Traficului şi Adminstrarea Parcărilor din cadrul ADP Satu Mare s-a decis introducerea, din acest an, a unui nou sistem de parcare. „Bipul” din telefoanele sătmărenilor va reprezenta soluţia de plată a parcărilor pentru maşinile staţionate pe raza municipiului.
Printr-un sistem bine pus la punct, care este deo­camdată doar la nivel de studiu, oamenii vor avea la dipoziţie un număr de telefon pe care îl vor apela în momentul în care îşi parchează maşina. La plecare vor face acelaşi lucru, iar în funcţie de minutele de staţionare, li se va extrage din contul de telefonie mobilă, suma echivalentă pentru parcare. „Suntem în perioada de căutare. Avem nevoie de un aparat de monitorizare, iar, dacă bugetul va permite acest lucru, ar putea fi implementat curând. Un astfel de sistem se ridică la 10.000 de euro”, a declarat Adrian Neacşu, şeful Serviciului pentru Siguranţa Traficului şi administrarea parcărilor din cadrul ADP Satu Mare.

Maşini ridicate din septembrie

Din toamnă, mai exact din septembrie, va intra în funcţiune sistemul operaţional de ridicare a maşinilor care staţionează ilegal. În cooperare cu poliţia, serviciul pentru siguranţa traficului va încerca să cureţe zonele de autoturismele care blochează traficul.

Parcometre – utilizate de sătmăreni

„O astfel de maşină costă 100.000 de euro, iar din toamnă va funcţiona sistemul. Toate maşinile care vor fi surprinse staţionând pe spaţiul verde sau în locuri unde îngreunează  circulaţia, vor fi ridicate. În ceea ce priveşte costurile pentru recuperarea maşinilor, acestea  nu vor fi foarte mari, vor ajunge undeva la 500 de lei”, a declarat Adrian Neacşu. În martie 2009 au fost montate, pe raza municipiului, 12 parcometre. S-au creat două zone de staţionare, Aşi B. În prima zonă, se poate staţiona doar cu tichet emis de parcometre, iar în zona B este suficient abonamentul de parcare.
Din 10 martie şi până în prezent, valoarea tichetelor emise de parcometre ajunge la 21,460 de lei, o sumă modică. Şoferii care refuză să cumpere tichetul de un leu riscă să ajungă  cu roata blocată. În acest fel, trebuie să scoată din buzunar 150 de lei pentru deblocare şi cheltuielile aferente.

Soluţie temporară

În municipiu, adevărata problemă o reprezintă lipsa locurilor de parcare. Parcul auto a crescut, el numărând, în prezent, 40.000 de maşini, la care se mai adaugă alte câteva mii care tranzitează. În condiţiile în care doar în zona centrală sunt 2.000 de locuri de parcare, blocarea traficului este iminentă. Tocmai din aceste motive, comisia de siguranţa traficului vrea să desemneze străzi cu sens unic, creând astfel alte 500 de parcări.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite