Dacii s-au luptat cu romanii la Noaptea Muzeelor de la Arad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luptele daco-romane au fost reînviate, la Arad, cu ocazia Nopţii Muzeelor. Singurii care au ieşit învingători, de această dată, au fost sutele de arădeni care au trecut pragul Complexului

Luptele daco-romane au fost reînviate, la Arad, cu ocazia Nopţii Muzeelor. Singurii care au ieşit învingători, de această dată, au fost sutele de arădeni care au trecut pragul Complexului Muzeal din localitate, atât sâmbătă noaptea cât şi toată ziua de duminică.

Publicul a putut vizita expoziţia de arheologie, în cadrul căreia au fost expuse artefacte ale civilizaţiei daco-romane descoperite pe teritoriul actual al judeţului Arad. Apoi, membrii Asociaţiei "Terra Dacica Aeterna" din Cluj-Napoca au adus în atenţia celor prezenţi activităţi legate de specificul vieţii cazone dacice şi romane, precum antrenamente sau manevre militare.

"Am încercat prin această acţiune să aducem ceva inedit publicului nostru vizitator. Această echipă de tineri actori, absolvenţi ai Facultăţii de istorie, a reînviat istoria dacilor şi romanilor, iar efectul a fost absolut uluitor. Practic, o expoziţie a prins viaţă", a declarat Peter Hugel, directorul Complexului Muzeal Arad.

Marius Ardeleanu, cel care l-a întruchipat pe regele dac Rubobostes, ne-a declarat că a atras atenţia datorită costumului de dac, care costă în jur de 300 de lei. "Costumul este compus din cămaşă de in, pelerină din lână cu o fibulă, pantaloni din in, opinci, lance, pumnal, sabie şi scut. Ele au fost confecţionate de studenţi, care s-au inspirat din surse istorice şi arheologice, în special mormintele dacice, care s-au păstrat foarte bine peste tot în ţară", a declarat Marius Ardeleanu, doctorand la Facultatea de Istorie din cadrul Univeristăţii Babes Bolyai din Cluj Napoca.

La rândul său, arheologul Andrei Mihai a reprezentat un auxiliar roman şi a fost dotat cu un scut. Costumul său, compus din coif roman, zale de aproximativ 15 kilograme, sandale romane, un gladius, o sabie romană fixată de cureaua de la brâu, dar şi o tunică de culoare roşie a atras cei mai mulţi copii. "Pentru că foarte puţine piese ale acestui costum se găsesc la noi în ţară, le-am achiziţionat din Germania şi din Fraţa. Astfel, preţul unui costum întreg poate ajunge la 800 de euro", a declarat Andrei Mihai.

În expoziţia "Ştiinţele Naturii" a Complexului Muzeal, deschisă cu această ocazie, a fost ilustrată arta vitraliului, prin intermediul lucrărilor realizate de artiştii arădeni, completate de imaginile sugestive ale unor monumente din Arad - Palatul Administrativ, Palatul Cultural, Biserica Roşie, Catedrala romano-catolică -, dar şi din întreaga lume.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite