DNA cere ridicarea imunităţii judecătorilor Bîrsan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătoarea Gabriela Bîrsan este acuzată de trafic de influenţă
Judecătoarea Gabriela Bîrsan este acuzată de trafic de influenţă

Procurorii DNA au cerut Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) să precizeze dacă în ancheta de corupţie care o vizează pe judecătoarea Gabriela Bîrsan se aplică protocoalele diplomatice privind imunitatea.

În cazul unui răspuns afirmativ, DNA solicită ridicarea imunităţii soţului ei, judecătorul României la CEDO, Corneliu Bîrsan, pentru a putea efectua acte de urmărire penală împotriva soţiei sale. Ministerul Justiţiei a arătat ieri că cererea DNA a fost primită la data de 16 noiembrie 2011 şi a fost înaintată Ministerului Afacerilor Externe, în vederea transmiterii preşedintelui CEDO, Nicolas Bratza.

Solicitarea a fost făcută după ce fostul preşedinte al Curţii Europene, Jean - Paul Costa, printr-un comunicat de presă şi în corespondenţa purtată cu procurorul-şef Daniel Morar, şi-a exprimat preocuparea cu privire la faptul că regulile referitoare la imunităţile judecătorilor CEDO au fost încălcate în cazul percheziţionării vilei din Pipera care aparţine soţilor Bîrsan.

Atât DNA, cât şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care a avizat mandatul de percheziţie al imobilului din Pipera al familiei Bîrsan, susţin că judecătoarea nu beneficiază de imunitate.

Dosarul „Mită la Curtea Supremă"

Preşedinta Secţiei de contencios-administrativ de la Curtea Supremă, Gabriela Bîrsan, este cercetată de procurorii anticorupţie pentru trafic de influenţă în dosarul „Mită la Curtea Supremă". În această cauză, procurorii susţin că judecătoarele Gabriela Bîrsan şi Iuliana Puşoiu ar fi primit, „în mod repetat", de la afaceristul Gabriel Chiriac,  bijuterii, excursii exotice în Extremul Orient, petreceri la restaurant şi folosinţa gratuită a unui apartament în Paris (Franţa) în schimbul soluţionării favorabile a unor dosare aflate pe rolul Secţiei de contencios-administrativ. CSM a avizat ieri cererea de pensionare a judecătoarei Iuliana Puşoiu. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite