DNA a ratat dosarul blaturilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DNA a închis ancheta privind posibilele meciuri aranjate din Liga I Scandalul declanşat anul trecut de posibilele "blaturi" din fotbal - transformat într-un dosar penal - a fost închis de

DNA a închis ancheta privind posibilele meciuri aranjate din Liga I

Scandalul declanşat anul trecut de posibilele "blaturi" din fotbal - transformat într-un dosar penal - a fost închis de DNA. Procurorii anticorupţie au decis pe 19 februarie a.c. neînceperea urmăririi penale (NUP) în dosarul privind aranjarea unor meciuri de fotbal din Liga I.

DNA a justificat soluţia prin faptul că luarea sau darea de mită nu a putut fi dovedită. Aşadar, din această cauză cu iz penal rămâne doar show-ul făcut de finanţatorul FC Steaua, Gigi Becali, care, sub reflectoarele camerelor de luat vederi, alerga cu sacoşa de bani după fotbaliştii bistriţeni pentru a-i stimula să învingă Rapidul, în sezonul 2005-2006.

Ancheta în dosarul aranjamentelor din campionatul intern de fotbal a fost demarată de DNA, la sesizarea preşedintelui clubului FC Naţional, Constantin Iacov. El a denunţat faptul că la finalul campionatului 2005-2006, înaintea partidei FC Naţional - Pandurii Târgu Jiu, a fost o adevărată licitaţie.

Iacov dezvăluia că "licitatorii", care voiau să scape de retrogradare, erau Marin Condescu (Pandurii), Alin Simota (Jiul), Mircea Rednic şi Adrian Porumboiu (FC Vaslui). Cei implicaţi au negat orice tentativă de "blat" şi l-au ameninţat pe oficialul bancar cu instanţa de judecată. Iacov a depus la DNA şi o parte din înregistrările telefonice făcute cu unii dintre şefii cluburilor de fotbal.

Procurorii anticorupţie au interceptat telefoanele mai multor preşedinţi de club. Ancheta a vizat şi modul în care finanţatorul echipei Steaua Bucureşti, Gigi Becali, a urmărit autocarul echipei Gloria Bistriţa, promiţându-le ardelenilor prime uriaşe în cazul în care ar fi reuşit să nu piardă în faţa Rapidului.

Simota îşi primeşte "sponsorizarea" înapoi!

Pe de altă parte, patronul echipei de fotbal Jiul Petroşani, Alin Simota, trebuie să primească înapoi de la FC Naţional suma de 30.000 de euro, în urma unei decizii a Judecătoriei Sectorului 5. Banii reprezintă o "sponsorizare" făcută de omul de afaceri în mai 2006.

Acest caz a dat practic startul cercetărilor DNA în dosarul blaturilor din campionatul intern de fotbal. Fostul preşedinte al bancarilor, Constantin Iacov, dezvăluia public că a primit "blat" aceşti bani, pentru a învinge echipa de fotbal Pandurii Târgu Jiu şi a ajuta Jiul Petroşani să nu ajungă în liga secundă. Meciul FC Naţional - Pandurii s-a terminat 3-2, dar Jiul nu a izbutit să evite în acel an retrogradarea.

Venituri excepţionale

"Am achitat suma de 30.000 USD către SC FC Naţional 2000 SA, în urma convenţiei dintre mine şi Iacov Constantin, în scopul sponsorizării echipei de fotbal. În urma achitării acestei sume, trebuia să se emită contractul de sponsorizare din care să rezulte motivul încasării sumei de bani mai sus-menţionate", a declarat judecătorilor Alin Simota.

El mai spune că, ulterior, s-a răzgândit, atunci când a înţeles că Iacov nu ar mai fi vrut să folosească banii pentru club. Potrivit actelor din dosar, banii au fost daţi preşedintelui clubului bucureştean şi viraţi în contabilitatea clubului la rubrica "venituri excepţionale". Casieria Naţionalului a emis chitanţa nr. 6821612/
18.05.2006, prin care se stabilea că banii au fost primiţi de la patronul petroşenenilor.

"Iacov Constantin a confirmat primirea sumei de 30.000 de USD înaintată de mine către club în interviurile acordate posturilor de televiziune, fără a preciza scopul acestei sume, şi anume de sponsorizare. În urma acestor interviuri, DNA s-a autosesizat, fiindu-mi grav lezată imaginea publică şi aducându-mi-se grave prejudicii morale şi materiale", a mai arătat judecătorilor Alin Simota. El susţine că temeiul juridic al acestei acţiuni în instanţă este acela al "îmbogăţirii fără just temei al pârâtei pe seama reclamantului".

Iacov: "Un dar manual"

În replică, în motivele prin care a atacat cu recurs decizia instanţei, Constantin Iacov susţine că, "în speţa de faţă, acţiunea reclamantului de a depune prin bunăvoinţă suma de 30.000 de USD la casieria clubului reprezintă un dar manual". El spune că între Alin Simota şi FC Naţional nu s-a încheiat niciun contract de sponsorizare. "În lipsa acestui contract, reclamantul urmează să dovedească natura, scopul, destinaţia şi temeiul juridic al plăţii sumei de 30.000 de USD", mai arată oficialul bancar.

Alte cazuri nedovedite de DNA

Rapid - Gloria Bistriţa 1-0 (12 mai 2006)
În sezonul 2005-2006, patronul Stelei, Gigi Becali, a alergat cu maşina prin Bucureşti după autocarul Gloriei Bistriţa, înaintea partidei pe care ardelenii urmau să o dispute contra Rapidului. Latifundiarul a intrat în restaurantul unde bistriţenii luau masa şi a promis în faţa camerelor de luat vederi că va premia echipa pentru un rezultat pozitiv în Giuleşti. În cele din urmă, Rapid a bătut cu 1-0, iar jucătorii Gloriei nu au putut să se bucure de "cadoul" lui Becali.

Dinamo - CFR Cluj 1-0 (8 mai 2007)
Anul trecut, Gigi Becali a anunţat că a premiat Dinamo cu un milion de euro după ce echipa din Ştefan cel Mare a învins pe CFR Cluj, principala contracandidată a Stelei la ocuparea locului doi. Finanţatorul a evitat apoi să spună că suma era plătită în euro, pretinzând că le-a plătit dinamoviştilor un milion de lei. Ulterior, latifundiarul a revenit asupra declaraţiilor şi a calificat afirmaţiile sale drept "glume".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite