DNA a intrat în PD şi PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pedistul Stelian Duţu şi penelistul Alexandru Mîndruţ au probleme cu justiţia Procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată, ieri, pe deputatul PD Stelian Duţu, care ar fi creat în

Pedistul Stelian Duţu şi penelistul Alexandru Mîndruţ au probleme cu justiţia

Procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată, ieri, pe deputatul PD Stelian Duţu, care ar fi creat în mandatul de şef al Consiliului Judeţean Constanţa un prejudiciu de peste trei milioane de euro. Câteva ore mai târziu, DNA a anunţat reţinerea şefului Direcţiei Juridice din AVAS, Alexandru Mîndruţ, membru PNL Cluj, care i-a şi retras ieri sprijinul politic.

Deputatul PD Stelian Duţu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, a fost trimis în judecată, ieri, de procurorii anticorupţie, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, prin care a provocat un prejudiciu total de aproximativ 3.320.000 de euro. Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui apartament din Constanţa, cu valoare estimată la 2,8 miliarde de lei şi un autoturism Renault Megan Clasic, aparţinând deputatului.

Privatizarea Regiei de Apă Constanţa, mărul discordiei

Conform anchetatorilor, în perioada 1998 - 2004, în calitate de preşedinte al CJ Constanţa şi ordonator principal de credite, Duţu, cu ştiinţă şi cu rea-credinţă, nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu legate de cofinanţarea aferentă unui împrumut de 17.041.000 de dolari, acordat de către Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) Regiei Autonome Judeţene de Apă (RAJA) Constanţa. Anchetatorii mai susţin că, în calitate de preşedinte al CJ Constanţa, Stelian Duţu nu a respectat prevederile hotărârilor Consiliului Judeţean, referitoare la achiziţia publică privind privatizarea RAJA Constanţa. Deputatul PD a angajat nelegal obligaţii financiare fără a garanta recuperarea finanţării asigurate de Consiliul Judeţean Constanţa, şi a dispus efectuarea de plăţi fără să aibă competenţa legală conferită de reglementările în domeniul achiziţiilor publice.

Contractul, adjudecat de un consorţiu olandez

În vederea privatizării RAJA, CJ Constanţa ar fi aprobat printr-o hotărâre angajarea unei consultanţe tehnice. Contractul de prestare de servicii pregătitoare, în vederea privatizării, a fost adjudecat de Consorţiul Haskoning Nederland B.V. Water Olanda, preţul stabilit fiind de 750.000 de euro. S-a mai hotărât că finanţarea făcută de către CJ se va recupera, ulterior, de la câştigătorul licitaţiei de privatizare a regiei de apă. Apoi, CJ Constanţa a aprobat ca firma olandeză să execute, gratuit, şi un studiu de specialitate şi oportunitate, pentru delegarea gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă şi canalizare, cât şi un studiu de performanţă al serviciilor, la nivelul consumatorilor. Cu toate acestea, prevalându-se de hotărârea Consiliului, Duţu a semnat un act adiţional la contractul iniţial, care nu a fost înregistrat şi care prevedea plata, în contul firmei olandeze, a sumei de 80.000 de euro, din care efectiv s-au şi plătit din bugetul CJ Constanţa, 40.000 de euro. După puţin timp, s-a încheiat un act adiţional prin care s-a prelungit contractul iniţial de prestări servicii pregătitoare în vederea privatizării, plata sumei de 280.000 de euro pentru serviciile suplimentare executate în perioada prelungirii şi recuperarea acestor bani de la câştigătorul licitaţiei pentru privatizarea serviciilor de apă din judeţ. Deşi firma contractantă, Haskoning Nederaland B.V., nu a îndeplinit nicio sarcină din cele stabilite prin al doilea act adiţional, acesteia i s-au plătit cei 280.000 de euro, din dispoziţia ordonatorului principal de credite, Stelian Duţu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite