DNA dă guvernul pe mâna lui Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru al comunicaţiilor Zsolt Nagy şi ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, acuzaţi oficial că au semnat un document adoptat ca hotărâre de guvern. Procurorul-şef al DNA, Daniel

Fostul ministru al comunicaţiilor Zsolt Nagy şi ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, acuzaţi oficial că au semnat un document adoptat ca hotărâre de guvern.

Procurorul-şef al DNA, Daniel Morar, a arătat ieri că toate "săbiile" Justiţiei sunt la instituţia pe care o coordonează. În plin scandal legat de cererea ministrului justiţiei, Tudor Chiuariu, de revocare din funcţie, dar şi de excludere din magistratură a procurorului-şef din cadrul DNA, Doru Ţuluş, Morar a găsit o cale de a-i salva "scaunul" subalternului său şi a cerut preşedintelui Traian Băsescu să îşi dea girul pentru cercetarea demnitarului.

De asemenea, Daniel Morar a solicitat şi începerea urmăririi penale pe numele fostului ministru al comunicaţiilor Zsolt Nagy. Cei doi sunt acuzaţi de abuz în serviciu, în legătură cu o hotărâre de guvern, care i-ar putea da posibilitatea lui Morar de a trimite întreg Executivul, în frunte cu premierul Călin Popescu Tăriceanu, la mâna lui Băsescu.

DNA anunţa săptămâna trecută că are în lucru, de peste un an de zile, un dosar în care se fac acte premergătoare începerii urmăririi penale cu privire la unele afaceri derulate de Poşta Română.

În acest dosar, în urma vizionării unei ştiri la televizor, procurorii DNA au extins cercetările în luna aprilie, după adoptarea Hotărârii de Guvern 377/2007, prin care s-ar fi trecut un teren din proprietatea statului în cea a Poştei Române. Astfel, se verifică modul în care imobilul situat în Bucureşti, Calea Victoriei nr. 133-135, definit ca fiind proprietate publică a statului, conform H.G. 550/1996 şi H.G. 1034/2001, a fost constituit de către Poşta Română ca aport la capitalul social al firmei private S.C. Imopost Developments.

Deşi actele premergătoare au durat mai mult de un an, reacţiile publice la adresa activităţii ineficiente a Secţiei a II-a din cadrul DNA ale ministrului Chiuariu au făcut ca procurorii anticorupţie "să se pună pe treabă" şi să înceapă lupta anticorupţie cu o răzbunare.

Doru Ţuluş instrumentează personal dosarul

"Cercetările presupun, între altele, şi verificarea împrejurărilor emiterii H.G. 377/2007, respectiv a notelor de fundamentare emise de către Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei şi Ministerul Justiţiei, precum şi a documentaţiei şi avizelor necesare", preciza DNA săptămâna trecută. Culmea este că dosarul este instrumentat personal de procurorul-şef Doru Ţuluş. Reamintim că inspectorii CSM au întocmit un raport de 500 de file cu privire la activitatea procurorilor coordonaţi de Doru Ţuluş, document care atestă o serie de nereguli.
Precedentul Atanasiu

În cazul în care Comisia Specială de la Cotroceni îşi dă avizul pentru urmărirea penală a ministrului Chiuariu, preşedintele Băsescu va decide dacă îl suspendă din funcţie. Avizul de la Cotroceni va ajunge la Ministerul Justiţiei şi apoi la procurorii anticorupţie. În 45 de zile, DNA va trebui să dea o soluţie în dosar, în caz contrar, Tudor Chiuariu este automat eliberat din funcţie, indiferent dacă verdictul ulterior al anchetatorilor va fi de neîncepere a urmăririi penale.

De altfel, există precedentul Teodor Atanasiu. Fostul ministru liberal al apărării a fost cercetat tot pentru abuz în serviciu, ceea ce a dus la suspendarea sa. În cele din urmă, Atanasiu a fost găsit nevinovat, însă a pierdut şi scaunul ministerial. În cazul în care Chiuariu va fi cercetat penal se poate vorbi despre o premieră în Justiţia din România. Astfel, ar fi vorba despre primul-ministru al justiţiei în funcţie care face obiectul unor cercetări penale.

Chiuariu: Voi dezvălui cum DNA deschide dosare politice

Preşedintele Traian Băsescu a decis, ieri, întrunirea Comisiei Speciale, în 24 septembrie, pentru Zsolt Nagy şi Tudor Chiuariu. Ministrul Justiţiei a declarat ieri că l-a anunţat şi pe comisarul european Franco Frattini de cererea de suspendare a sa din funcţie. Ministrul a arătat că solicitarea DNA nu este altceva decât "o răzbunare prostească", venită la numai o zi după ce a înregistrat la Parchetul General o plângere penală împotriva procurorilor Doru Ţuluş şi Aristotel Mihai Popa.

"Cererea de excludere din magistratură are 38 de pagini, iar plângerea penală are 90 de pagini şi priveşte infracţiuni de abuz în serviciu şi fals material", a explicat, ieri, Tudor Chiuariu la Bruxelles, unde a participat la o conferinţă a Consiliului Europei - privind justiţia. "Cred că este vorba de o chestiune personală a procurorului Doru Ţuluş, în spate sunt şi lucruri politice (…).

O să avem nişte zile pline de dezvăluiri", a mai precizat ministrul, care a negat însă că intenţionează să demisioneze din guvern. El a anunţat că săptămâna viitoare va face public modul în care DNA deschidea dosare penale pe numele unor oameni politici şi refuză să dea curs unor plângeri penale pe numele altora.

David: DNA are o reacţie politică

Ministrul internelor, Cristian David, a declarat că este evident că DNA are o reacţie politică faţă de o situaţie care ţine de evaluarea activităţii şi eficienţei Direcţiei. "Nu am toate elementele în acest moment pentru a mă pronunţa asupra consistenţei acţiunii DNA. În termeni largi, nu se poate observa un temei suspect la baza cererii DNA, care ar putea veni ca o reacţie la concluziile raportului de control pe care, pe bună dreptate, l-a cerut ministrul justiţiei", a declarat David.

Nagy: O răzbunare politică

Fostul ministru al telecomunicaţiilor, Nagy Zsolt (foto), a declarat că acţiunea DNA împotriva sa şi a ministrului justiţiei este o răzbunare politică care îl vizează pe Tudor Chiuariu, sugerând că, personal, este doar o victimă colaterală. Nagy a afirmat că cererea făcută de DNA este o dovadă că instituţia duce un război politic în România şi a adăugat că, de fapt, s-a dat dovadă de o "gravă necunoaştere" a legilor, întrucât solicitarea de aviz a fost făcută de procurorul-şef, iar nu de procurorul general, singurul abilitat să o facă. Cât priveşte implicarea sa în cazul Compania Poşta Română, fostul ministru a precizat că nu este vinovat, acest lucru fiind evident din faptul că a semnat o hotărâre de guvern care a respectat toate prevederile legale.

Poliţie politică la DNA

Potrivit raportului CSM, în fişetele secţiei de combatere a infracţiunilor conexe, infracţiunilor de corupţie, condusă de procurorul Doru Ţuluş, existau sesizări vechi de câţiva ani, fără a fi înregistrate ca dosare penale şi fără ca în ele să se fi efectuat vreo activitate. Alte dosare penale au primit soluţii care nu se regăsesc în Codul de Procedură Penală. Mai mult, procurorul Doru Ţuluş a soluţionat plângeri care erau de competenţa instanţei de judecată.

Inspectorii CSM au mai constatat că acelaşi magistrat a preluat din prerogativele şefilor de serviciu, fiind singurul care analiza legalitatea şi temeinicia soluţiilor de netrimitere în judecată. În unele dosare, planurile de anchetă au fost întocmite de către ofiţerii de poliţie judiciară, deşi această activitate este obligaţia procurorului. În raportul CSM se mai arată că, după perioade mari de timp, procurorii DNA au propus înregistrarea lucrărilor repartizate ca dosare penale, fără ca între timp să se fi efectuat vreo activitate. (S. Ghica)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite