DNA cere arestarea deputatului moldovean Valeriu Gumă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DNA au solicitat Tribunalului Bucureşti emiterea unui mandat de arestare preventivă, în lipsă, pe numele deputatului moldovean Valeriu Gumă (foto). Deputatul este cercetat în

Procurorii DNA au solicitat Tribunalului Bucureşti emiterea unui mandat de arestare preventivă, în lipsă, pe numele deputatului moldovean Valeriu Gumă (foto).

Deputatul este cercetat în dosarul "Mită la AVAS" pentru mai multe infracţiuni de corupţie, cea mai gravă fiind aceea că i-ar fi dat o mită de 40.000 de dolari lui Alexandru Mândruţ, fostul şef al Direcţiei juridice din cadrul AVAS, pentru soluţionarea favorabilă a unui litigiu. În replică, Gumă a cerut instanţei ca ancheta din dosarul său fie făcută de către procurorii din ţara sa.

El a invocat parcurgerea unor proceduri speciale legate de imunitatea parlamentară şi starea de sănătate precară. Judecătorii au respins transferul dosarului în Moldova şi au arătat că Gumă s-a sustras urmăririi penale în România.


Potrivit DNA, Procuratura Generală a Republicii Moldova a refuzat două cereri transmise de procurorii anticorupţie în baza prevederilor Tratatului dintre România şi Moldova şi a Convenţiei Europene. Procurorii români cereau audierea învinuitului de către colegii moldoveni, transmiterea cazierului judiciar şi furnizarea datelor de identitate.

"În condiţiile în care, în aceeaşi cauză, autorităţile din Republica Moldova au refuzat acordarea asistenţei judiciare, nici autorităţile statului român nu pot da curs niciunei solicitări (de transfer al dosarului - n.r.) care intră în conţinutul noţiunii de cooperare judiciară internaţională, în caz contrar fiind afectat însuşi principiul suveranităţii statului român", susţine Tribunalul Bucureşti.
(I. Stoica)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite