DNA se apără în faţa raportului CSM

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DNA a publicat ieri pe pagina de internet observaţiile la raportul privind rezultatul controlului CSM în legătură cu activitatea desfăşurată în perioada 1 ianuarie 2006-iunie 2007 de

DNA a publicat ieri pe pagina de internet observaţiile la raportul privind rezultatul controlului CSM în legătură cu activitatea desfăşurată în perioada 1 ianuarie 2006-iunie 2007 de procurorii anticorupţie. O parte din raport, publicată în mass-media, a relevat grave deficienţe asupra activităţii DNA, soluţii arbitrare şi dosare ale unor oameni politici, demarate în urma unor anonime.

Procurorii consideră "tendenţios" raportul CSM şi acuză inspectorii Consiliului de faptul că nu cunosc specificul activităţii DNA, de lipsă de metodologie şi de obiectivitate în realizarea controlului. Ei susţin că inspectorii CSM, care au analizat activitatea Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie, condusă de Doru Ţuluş, nu au făcut doar o evaluare a activităţii procurorilor, "ci o contabilizare a greşelilor comise de aceştia".

Observaţiile şefului DNA la documentul CSM fac referire şi la faptul că analiza activităţii secţiei coordonate de Doru Ţuluş este înşiruită pe 244 pagini, în timp ce la celelalte două secţii din cadrul DNA, pe 26 şi, respectiv, 14 pagini. Direcţia mai susţine că inspectorii şi-au depăşit competenţele prin "criticarea pe zeci de pagini a unor aspecte irelevante, care nu au consecinţe juridice" şi au cerut anularea mai multor paragrafe.

Morar invocă presiunile mediatice şi ale politicienilor

Procurorii mai susţin că inspecţia a tratat succint problema dosarelor trimise în judecată, şi au omis faptul că ancheta "a vizat infracţiuni comise de persoane cu funcţii de demnitate publică, calitatea persoanelor inculpate (vicepriministru, mai mulţi deputaţi, preşedinţi de consilii judeţene, magistraţi), presiunile inerente sub care se lucrează, cauzate de interesul mediatic şi de adversitatea personajelor politice importante şi influente învinuite în cauză, în condiţiile în care, în 2005, nicio persoană cu funcţie de demnitate publică nu a fost trimisă în judecată".

Ce a uitat DNA

Se pare că DNA uită că în 2005, pe lângă senatorul Vasile Duţă, fostul primar Dumitru Sechelariu, a fost trimis în judecată şi ex-preşedintele CJ Gorj Nicolae Mischie - care este printre puţinele persoane deja "taxate" în instanţă, fiind condamnat la 4 ani de închisoare. Apoi, începând cu luna august 2005 - deci 5 luni din acel an - la DNA s-au aflat procurorii care se află şi în prezent, după ce fostul ministru al justiţiei Monica Macovei a decis revocarea întregii conduceri a Direcţiei, pe motiv că activitatea lor este ineficientă, fără a se mai face vreun control amănunţit de fond.

Banii pentru flagrant au rămas necheltuiţi

Inspecţia CSM a relevat că DNA nu a utilizat importante sume de bani din fondul de 2.000.000 de lei, pentru organizarea şi constatarea infracţiunilor flagrante de corupţie. Direcţia mai susţine că acest lucru este irelevant şi inexact, deoarece sumele utilizate se întorc în acest fond la momentul finalizării procedurilor judiciare.

Problema dosarelor care au fost repartizate de Doru Ţuluş, direct procurorilor din subordine, fără a se respecta repartizarea aleatorie, fapt amintit de CSM, a fost explicat de DNA prin faptul că inspectorii nu cunosc Codul de Procedură Penală. Reamintim că, în baza acestui raport, ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, a cerut excluderea din magistratură şi cercetarea procurorului-şef din DNA, Doru Ţuluş.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite