DNA sare în apărarea lui Doru Ţuluş în dosarul primarului Videanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Secţiei a II-a din DNA a infirmat "în totalitate" rezoluţia de începere a urmăririi penale a primarului general pentru posibile fapte de corupţie. Şeful Secţiei a II-a din DNA, Doru

Şeful Secţiei a II-a din DNA a infirmat "în totalitate" rezoluţia de începere a urmăririi penale a primarului general pentru posibile fapte de corupţie.

Şeful Secţiei a II-a din DNA, Doru Ţuluş, a pasat dosarul primarului Capitalei, Adriean Videanu, la un Parchet inferior, după ce a desfiinţat actele procedurale făcute de procurorul de caz, Vasile Ioniţă. Motivul oficial: nu este competenţa DNA, deoarece este vorba de abuz în serviciu cu un prejudiciu sub un milion de euro. De altfel, Videanu a şi fost înştiinţat de acest lucru într-o adresă semnantă de Ţuluş şi datată 3 august 2007.

Trei ordonanţe de începere a urmării penale a emis, în anul 2007, procurorul Vasile Ioniţă în dosarul 252/P/2006: în martie - pentru infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu consecinţe deosebit de grave împotriva a trei directori din Primăria Municipiului Bucureşti: Viorel Uleia, Adrian Iordache şi Adrian Bold, în mai - pentru aceeaşi infracţiune pentru Adriean Videanu -, iar în iulie pe numele celor patru pentru infracţiunile stipulate de art. 13 din Legea 78/2000, "… dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine şi pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial".

Ancheta viza modul în care cei patru, în timpul serviciului, şi-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuţiile, ar fi încălcat normele legale în materie, când au desfiinţat construcţiile care aparţineau societăţii Ruxandra Trading. Mai mult, primăria a refuzat să pună în aplicare o dispoziţie definitivă şi irevocabilă dată de Curtea de Apel Bucureşti, în 2000, prin care era obligată să concesioneze societăţii terenul şi să-i emită o autorizaţie de construcţie.

Adriean Videanu a adus ca argument al ordinului de demolare o hotărâre dată de CGMB, în 2005, prin care terenul era atribuit Ambasadei Franţei. CEDO a admis plângerea firmei Ruxandrei Trading, în iulie 2007, în procesul intentat României şi a relevat că în acest caz s-a încălcat dreptul la un proces echitabil şi protecţia proprietăţii.

Ancheta procurorului de caz, desfiinţată

Potrivit ordonanţei de învinuire, procurorul Ioniţă a considerat că în dosar sunt suspiciuni de corupţie, fapt care atrage competenţa DNA, prin avantajul patrimonial creat pentru Ambasada Franţei, care voia să construiască un liceu cu predare în limba franceză. Terenul, aproape 10.000 de mp, este în spatele Casei Presei, pe strada Tipografilor nr. 33.

Şeful de Secţie Doru Ţuluş a infirmat rezoluţia lui Ioniţă pentru posibile fapte de corupţie motivând că, în acest caz, deoarece a apărut un element nou, "avantajul patrimonial", se impunea schimbarea încadrării juridice şi nu era îndeajuns emiterea unei noi ordonanţe. "În rezoluţie nu se arată în ce constă acest avantaj, nici cuantumul acestuia, nici legătura cauzală cu desfiinţarea construcţiilor, a producerii acestuia".

În această situaţie, Ţuluş a reţinut, în cazul celor patru, doar abuzul în serviciu. În condiţiile în care specialiştii DNA care au evaluat pagubele produse Ruxandra Trading, prin demolarea construcţiei la aproximativ 870.000 USD, cauza a fost declinată.

Cum minte DNA? Prin omisiune!

Deşi faptele acestea sunt concrete şi stau sub semnătura procurorului-şef Doru Ţuluş, DNA ne-a transmis ieri un drept la replică. Numai că oficialii DNA vorbesc despre o altă infracţiune decât cea prezentată de ziarul "Adevărul". Precizăm că articolul de ieri din ziarul "Adevărul" face referire clară la ordonanţa de începere a urmăririi penale împotriva primarului general Adriean Videanu din data de 4 iulie 2007, şi nicidecum la cea din 31 mai 2007.

"Atât articolul, cât şi titlul conţin informaţii neadevărate: în Dosarul penal nr. 252/P/2006, nici procurorul de caz şi nici procurorul-şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie nu au dispus soluţia de neîncepere a urmăririi penale (NUP) sau de scoatere de sub urmărire penală (SUP), aşa cum rezultă din materialul publicat", precizează DNA în dreptul la replică adresat ziarului nostru.

Într-adevăr, Doru Ţuluş nu a dispus nici scoaterea de sub urmărire penală, nici neînceperea urmăririi penale, ci, mai grav, a infirmat în totalitate rezoluţia de începere a urmăririi penale, mai exact a "şters cu buretele" cercetările efectuate împotriva primarului Adriean Videanu şi a trei directori din PMB. Dosarul a fost înregistrat în data de 17 septembrie la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1, cu numărul 13811/P/2007, iar procurorii fac cercetări faţă de Adriean Videanu, Adrian Iordache, Viorel Uleia şi Adrian Bold sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra persoanelor cu consecinţe deosebit de grave.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite