"D-le Blair, nu vreau sa mor, nu merit asta!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Sunt Ken Bigley din Liverpool, cartierul Whalton. Sunt in Irak si cred ca este poate ultima mea sansa de a vorbi cuiva care ma va asculta in Europa. Am nevoie ca dumneavoastra (premierul Tony Blair)

"Sunt Ken Bigley din Liverpool, cartierul Whalton. Sunt in Irak si cred ca este poate ultima mea sansa de a vorbi cuiva care ma va asculta in Europa. Am nevoie ca dumneavoastra (premierul Tony Blair) sa va aratati atat de intelegator, cum ati pretins mereu ca sunteti, si sa ma ajutati sa traiesc, astfel incat sa-mi revad sotia, copilul, mama si fratii mei. Nu vreau sa mor, nu merit, iar aceste femei care sunt retinute in inchisorile irakiene (nu o merita, cu atat mai mult). Va rog, va rog, eliberati femeile din inchisorile irakiene. Va rog, ajutati-le, am nevoie de ajutorul dvs., d-le Blair. Sunteti acum singura persoana de pe pamant careia pot sa-i vorbesc. Va rog, va rog ajutati-ma sa-mi revad sotia, care nu poate trai fara mine. Si copilul meu. (Planset in hohote). Va rog, va rog ajutati-ma, va rog ajutati-ma!". Este un fragment reprezentativ din apelul disperat pe care ostaticul Ken Bigley - colegul americanilor Armstrong si Hensley, decapitati luni si marti -, l-a adresat lui Blair prin intermediul unei casete video. Este un document zguduitor, Ken stiind, se pare, ce-au patit ceilalti doi ostatici. La Londra, reactia guvernului Blair nu a fost cea asteptata de Bigley si familia lui, care, la randul ei, a cerut rapitorilor sa dea dovada de clementa. Seful diplomatiei britanice, Jack Straw, si-a exprimat "admiratia" fata de "curajul" lui Ken Bigley, amintind ca Londra nu va negocia cu rapitorii, pozitie sustinuta si de presa britanica. Tot Straw era sceptic in privinta salvarii vietii acestui ostatic.
Doua grupari teroriste diferite revendica decapitarea celor doua Simone
Confuzia totala si starea de tensiune maxima sunt cuvintele ce defineau, ieri, situatia ostaticului britanic Kenneth Bigley si a celor doua italience rapite la 7 septembrie, Simona Pari si Simona Toretta. Cazul acestora din urma pare si mai complicat, intrucat exista doua comunicate in decurs de 24 de ore care revendicau decapitarea lor, ambele insa facute greu de autentificat. Astfel, justificand asasinarea celor doua Simone, organizatia "Ansar (Partizanii lui) Al-Zauahiri" (Ayman al-Zauahiri este nr. 2 in reteaua Al-Qaida) a invocat motive care nu figurau printre primele exigente formulate pentru salvarea vietii ostaticelor. "Capetele celor doua agente criminale ale serviciilor de spionaj italiene, Simona Pari si Simona Toretta au fost taiate cu cutitul, fara mila si intelegere", se afirma in document si se adauga ca o "caseta video prezentand decapitarea celor doua italience va fi difuzata in curand". Gruparea respectiva a fost prima care a revendicat rapirea lor, cealalta fiind "Organizatia Jihadului", care a transmis comunicatul pe un alt site, fara sa prezinte dovezi concrete. "Anuntam ca judecata divina a fost infaptuita prin executarea celor doua prizoniere italience, dupa ce guvernul condus de infamul Berlusconi n-a ascultat unica noastra cerere privind retragerea din Irak. Prevenim guvernul italian ca vom continua sa lovim orice strain care traieste in Irak", se arata in comunicatul grupului amintit. E vorba de doua organizatii necunoscute, despre a caror existenta nu s-a stiut pana acum, drept pentru care veridicitatea comunicatelor lor e pusa la indoiala de guvernul de la Roma, mai ales ca, la 12 septembrie, un alt grup, numit "Jihadul islamic din Irak", a lansat Italiei un ultimatum de 24 de ore sa-si retraga trupele din Irak, amenintand ca, in caz contrar, le va executa pe cele doua Simone.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite