Cuvinte de duminică:Un zâmbet şmecheresc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cuvinte de duminică:Un zâmbet şmecheresc
Cuvinte de duminică:Un zâmbet şmecheresc

Clipurile de pe Eurosport îi invită pe turiştii străini în România. Bine că avem promovare! Însă oamenii doresc să-şi cheltuiască banii în lumea reală şi au pretenţia legitimă ca paradisul din reclame să existe cu adevărat.

Şi chiar sunt dispuşi să plătească pentru asta. Din păcate, în „land of choice“ turiştii nu prea au de ales şi sunt repede dezamăgiţi.

Oricât de ingenioase ar fi clipurile, nu vor avea efecte pozitive pe termen lung dacă promisiunile nu coincid cu realitatea.Deocamdată promovăm un miraj şi cerem altora mai multă încredere decât oferim noi.

Dar haideţi să gândim pozitiv şi să spunem că e un început. OK, ce urmează? Când ne vom valorifica potenţialul pe care îl irosim? Când va concura litoralul românesc cu ofertele all-inclusive din Turcia şi Grecia?

Dumnezeu ştie! Deocamdată, şi Bulgaria ne dă lecţii elementare de turism, dar şi de bun simţ. N-ar strica să ne uităm în oglindă şi să începem cu lucrurile simple.

De pildă, să reînvăţăm să zâmbim şi să vorbim frumos. Nu e nevoie de miliarde de lei pentru a zâmbi clienţilor, pentru a le spune „bună ziua“ şi pentru „mulţumesc“.

Când mergi într-o staţiune cunoscută şi te cazezi la o pensiune construită cu fonduri SAPARD, unde ţi se cer mai întâi banii fără să primeşti în schimb chitanţa iar angajaţii nu sunt în stare să schiţeze măcar un surâs formal, înţelegi că turiştii occidentali nu ar mai reveni nici gratis pe tărâmul unor alegeri atât de precare.

Ne-ar mai putea ierta pentru lipsa unor autostrăzi decente dacă ne-am strădui măcar să le câştigăm încrederea cu bun simţ. Totul pleacă de la un zâmbet. Dar nu unul şmecheresc!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite