Cuvinte de duminică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eroii copiilor noştri.

O zi specială pentru Mickey Mouse, marţi, la aniversarea a 80 de ani de la prima sa apariţie cinematografică. Lansat pe 18 noiembrie 1928, “Steamboat Willie” a fost primul desen animat cu sunet sincronizat. Foarte frumos, dar cine-l mai bagă în seamă pe Mickey? Doar clericii fanatici din Arabia Saudită se mai uită la el, însă îl iau prea în serios şi îl consideră un soldat al Satanei ce trebuie nimicit.

Sărbătorit din politeţe, ca un venerabil pensionar, şoricelul care a încântat zeci de generaţii nu mai are aceeaşi priză la public ca altădată. Copiii noştri au alte preferinţe. Eroii lor nu mai vin din trecut, ci din viitor. Personaje manga, superinteligente, înzestrate cu tehnologii sofisticate, cu puteri magice şi limbaj împănat cu neologisme, personaje livrate prin strategii de business şi proiectate pentru rating“ - aceştia sunt partenerii cu care cresc puştii de astăzi.

Nu e vina copiilor pentru cum arată copilăria lor, transformată într-o extensie a lumii adulţilor. Eroii animaţi moderni sunt agenţi agresivi de marketing care trebuie să vândă. Nu vând, nu mai au ce căuta în grilele televiziunilor pentru copii! E o lume îngustă, în care Mickey­ Mouse, Donald sau Tom şi Jerry sunt nişte intruşi excentrici.După 80 de ani de carieră, veteranul Mickey Mouse nu mai poate concura cu fetiţele Powerpuff sau cu roboţii din Transformers Animated. A îmbătrânit şi s-a retras pe domeniul lui, la Disneyland, ca un monstru sacru al cinematografiei. Dar de murit n-o să moară niciodată, doar e un personaj animat. Şi ce personaj!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite