Cuvinte de duminică: Mâţa cu clopoţel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puţine invenţii utilizate pe scară largă sunt mai nocive decât detectorul de radar. Dar şi mai puţine legi sunt mai stupide decât prevederea din Codul Rutier care permite folosirea lui.

Puţine invenţii utilizate pe scară largă sunt mai nocive decât detectorul de radar. Dar şi mai puţine legi sunt mai stupide decât prevederea din Codul Rutier care permite folosirea lui.

Poliţiştii îl vor de mult timp interzis, însă parlamentarii au avut altă viziune - nu ei propuneau anul trecut mărirea limitei de viteză în localitate? Nici poliţiştii nu sunt mai prejos decât cei care vor să-i fenteze; pornesc radarul tocmai când vitezomanii ajung la doi paşi de ei şi îi taxează. Cu sau fără chitanţă. N-am înţeles niciodată de ce în România e permisă utilizarea detectoarelor. Nu gâlgâie destul sângele pe şosele?

N-avem destui şmecheri care fac slalom printre „fraierii“ care respectă legea? Nimeni nu-şi cumpără detector de radar ca să conducă legal, tot aşa cum nimeni nu pune pe cineva să-i ţină de şase ca să respecte legea. Desigur, cei care le vând îşi văd de afacerile lor şi nu-i interesează ce se întâmplă mai departe. Cam aşa judecă şi vânzătorii de arme din SUA, dar, vorba unui prieten, cine umblă cu o armă la el o va folosi, mai devreme sau mai târziu.

În alte state europene, detectoarele de radar sunt ilegale, întrucât încurajează creşterea vitezei, iar eliminarea lor a fost urmată, logic, de scăderea numărului de accidente. Acolo, românii pot să conducă fără detector şi să respecte limitele de viteză, altfel plătesc scump şi fără discuţii de genul „las’ că ne-nţelegem noi“.

Poate că propunerea de interzicere a detectoarelor va trece măcar de data asta de Parlament. Sau poate că le vom găsi în continuare la ofertă, la pachet cu un navigator GPS. Dar dacă tot lăsăm clopoţelul agăţat la gâtul pisicii, să nu ne mai mirăm că ne-au năpădit şobolanii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite