Cuvinte de duminică : Tăiaţi copacii de la şosea!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cuvinte de duminică : Tăiaţi copacii de la şosea!
Cuvinte de duminică : Tăiaţi copacii de la şosea!

Cinci tineri au murit într-un accident produs luni pe DN 2A, în judeţul Ialomiţa. Veneau de la discotecă şi se pare că şoferul a adormit la volan.

Maşina a ieşit de pe şosea, a lovit trei copaci şi s-a rupt în două. Deşi acul vitezometrului s-a blocat la 90 de kilometri pe oră, impactul a fost teribil.

Dar hai să privim dincolo de impresia de déjà-vu a acestui eveniment. Din păcate, tinerii n-au avut nicio şansă exact când aceasta ar fi făcut diferenţa între viaţă şi moarte.

Poate că urmările accidentului nu erau atât de grave dacă maşina nu izbea arborii ca pe nişte popice şi ateriza pe câmp. Însă într-o situaţie critică, pomii care mărginesc carosabilul amplifică pericolul.

O ieşire bruscă în decor se transformă într-o loterie sinistră: maşina poate să treacă printre copaci - cu un noroc colosal -  sau nu, aşa cum se întâmplă deseori. Ca să nu mai vorbim despre cei care au murit striviţi de pomii prăbuşiţi peste maşini...

Un raport al Inspectoratului de Poliţie Ialomiţa relevă că de la începutul anului şi până la 10 septembrie au murit 10 persoane, patru au fost grav rănite şi 26 au fost rănite uşor în urma impactului dintre autovehicule şi copaci. Şi asta doar într-un judeţ în care Prefectura a început tăierea pomilor periculoşi.

Nu degeaba se spune în România că fiecare şofer are pomul lui! Dar fatalismul poate fi depăşit cu soluţii. Iată una: arborii de pe marginea şoselelor ar trebui tăiaţi şi lemnul lor să fie vândut, iar banii încasaţi ar putea să servească la plantarea unor păduri. N-o fi simplu, dar când e vorba de vieţi omeneşti nimic n-ar trebui să pară complicat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite