Cuvinte de duminică: Câinele cu două picioare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atât mai are Linda, două picioare. Pe cele din spate mai mult le târăşte, iar uneori le mişcă haotic, în încercarea de a se sprijini pe ele. Mi se rupe inima de fiecare dată când o văd cum se chinuieşte, dar îmi dau seama că putea fi şi mai rău.

Linda e o căţea bătrână, frumoasă şi inteligentă, un câine-lup veritabil. Îmi amintesc cum alerga printre copiii din cartierul meu, jucându-se cu ei, şi cum sărea prin grădinile dintre blocuri, răscolind toamna frunzele veştejite sau fugărind pisicile, spre amuzamentul picilor care o încurajau de zor: „Pisica, Linda, pisica!”. Însă pisicile nu pot fi prinse când au pe ce să se caţere, aşa că Linda se alegea doar cu o alergare sănătoasă.

Într-o zi, am crezut că nu văd bine. Linda abia mergea, târându-se pe labele din faţă. Venea spre mine în zigzag, dar nu s-a lăsat până nu a ajuns lângă piciorul meu, mângâindu-mă cu capul. M-am temut că a lovit-o o maşină, dar stăpânul ei mi-a spus că a suferit un accident cerebral şi a rămas cu o semipareză pe labele posterioare. Şi în timp ce îmi explica treaba asta, trăgând din ţigară şi privind spre nucii printre care alerga Linda, mie mi-era milă de amândoi.

Cu timpul, mi-am dat seama că asta nu e o poveste tristă, fiindcă Linda nu a rămas singură; stăpânul o va scoate la plimbare, o va hrăni şi o va îngriji pentru tot restul zilelor ei, aşa cum face mereu. Şi am început să-i admir pentru puterea lor: câinele luptă pentru fiecare metru pe care îl parcurge şi nu se vaită niciodată, iar omul e alături de animalul lui la fiecare pas şi nu vede nicio corvoadă în asta. Se întâmplă lucruri frumoase chiar sub ochii noştri. Depinde cum le privim.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite