Cutremur în justiţia doljeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii care i-au eliberat pe capii bandelor de rromi au fost transferaţi Violenţele din Bănie au dus la o serie de anchete interne la nivelul instituţiilor doljene. După demiterea

Judecătorii care i-au eliberat pe capii bandelor de rromi au fost transferaţi

Violenţele din Bănie au dus la o serie de anchete interne la nivelul instituţiilor doljene. După demiterea şefilor poliţiei, acum cei avertizaţi sunt judecătorii.

Alături de Laurenţiu Anghel, alţi doi judecători de la Tribunalul Dolj, Camelia Bichea şi Ion Badea, au fost anunţaţi recent că nu vor mai judeca dosare în cadrul secţiei penal. Lui Anghel i s-a luat şi postul de purtător de cuvânt al Tribunalului, imediat după ce a decis că unul dintre rromii care au tras focuri de armă ziua-n amiaza mare, în buricul oraşului, acum o lună nu prezintă pericol social. Bichea şi Badea aveau în sarcină analizarea mandatelor de arestare preventivă.

Surse din Tribunalul Dolj spun că cei doi au fost transferaţi forţat la aceeaşi secţie, ca să se evite sancţiunea individuală. Cu toate acestea, prefectul de Dolj, Silviu Dumitru, a acuzat public faptul că soluţiile date în dosarele de violenţă stradală sunt mult prea indulgente. În replică, judecătorul Anghel a spus că "o asemenea ingerinţă nejustificată a administraţiei în treburile noastre o simţim ca pe o presiune. Prefectul nu poate să ne spună cât timp să-i ţinem arestaţi pe unii sau pe alţii".

Cercetat în libertate

Cazul care a dus la transferul lui Anghel este cel al lui Ionel Boboc, cel care în urmă cu aproximativ o lună a tras cu pistolul în maşina unchiului său, Stelică Dragavei. Atacul s-a petrecut în centrul Craiovei, în plină zi, sub ochii a zeci de oameni nevinovaţi. Faptul că aceştia au avut norocul să nu fie răniţi s-a tradus în soluţia lui Anghel drept lipsă de pericol social.

Ca atare, Boboc este acum cercetat în stare de libertate. "Ca persoană, nu prezintă pericol social, mai ales că nu are antecedente penale, are familie şi doi copii. I s-a dat o şansă, dispunându-se o măsură mai blândă, pentru că s-a considerat că arestarea preventivă este o măsură prea dură pentru fapta sa", şi-a motivat Anghel decizia în dosarul "Boboc".

Victime colaterale

În timp ce preşedintele Tribunalului Dolj, Constantin Diaconu, a motivat înlocuirea celor trei judecători prin nevoia de acoperire mai bună a cazuisticii penale cu minori, surse din interiorul instituţiei spun că s-a ajuns la un transfer colectiv ca să nu fie şifonată imaginea profesională a lui Anghel.

Decizii controversate

Judecătorul Laurenţiu Anghel este cel care a decis scoterea din arest, în 2006, a lui Costi Dâlgoci, un controversat afacerist local. Acesta a prejudiciat statul cu 6,6 miliarde de lei vechi, rezultând din două TVA-uri ilegale. Motivaţia deciziei lui Anghel a fost că prejudiciul a fost nesemnificativ. Iar în cazul eliberării lui Ştefan Cantemir Mitre şi a lui Ionuţ Stângă, implicaţi în conflictul armat din 10 septembrie 2007, din cartierul George Enescu, Laurenţiu Anghel aprecia în calitate de purtător de cuvânt al Tribunalului Dolj că "s-a considerat că, după ce au stat aproape două luni în arest, probabilitatea de a comite fapte antisociale este foarte mică".

Şefii poliţiei, primii demişi

Încăierările din ultima perioadă dintre bandele de rromi din Craiova, care au afectat ordinea şi siguranţa publică, au dus la demiterea comandantului IPJ Dolj, comisarul-şef Georgel Enescu, şi a şefului Poliţiei Municipiului Craiova, comisarul Ion Constantin. Comandant la IPJ a fost numit interimar comisarul-şef Gheorghe Bică, fost şef la Crimă Organizată.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite