Cutremur în guvernul Blair

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul britanic Tony Blair a remaniat guvernul după înfrângerea grea suferită de Partidul Laburist la alegerile locale. Cele mai spectaculoase mutări sunt cele de la Ministerul de Externe şi

Premierul britanic Tony Blair a remaniat guvernul după înfrângerea grea suferită de Partidul Laburist la alegerile locale. Cele mai spectaculoase mutări sunt cele de la Ministerul de Externe şi de la cel al Apărării. Casa Albă şi-a exprimat încrederea în continuitatea politicii britanice în Irak, după schimbările de la Londra.

Noutate absoluta - o femeie în fruntea diplomaţiei
Fără să mai aştepte publicarea rezultatelor complete ale alegerilor locale, Blair, care a împlinit sâmbătă 53 de ani, a trecut la "sacrificarea" unor miniştri. Printre aceştia sunt câţiva care s-au aflat în centrul unor scandaluri, cum a fost cazul celui de interne, Charles Clarke, înlocuit cu John Reid. Curioase par însă schimbările de la Externe şi Apărare. Jack Straw a fost înlocuit cu dna Margaret Beckett, care a condus până acum Ministerul Mediului, Alimentaţiei şi Afacerilor Rurale, devenind prima femeie numită în fruntea Foreign Office. În funcţia de secretar de stat pentru Europa a fost numit Geoff Hoon, fost lider în Camera Comunelor. Presa britanică nu exclude ca schimbarea lui Straw să se fi datorat poziţiei sale şovăitoare în legătură cu o posibilă intervenţie militară în Iran, aşa cum intenţionează administraţia americană. Alţii spun că apropierea de succesorul lui Blair, Gordon Brown, să-l fi costat funcţia. Lui Straw i s-a oferit postul de lider al Camerei Comunelor. Portofoliul Apărării i-a revenit lui Des Browne.

Vicepremierul John Prescott a scăpat
Vicepremierul John Prescott, implicat şi el într-un scandal sexual, şi-a menţinut funcţia în guvern, precum şi pe cea de vicelider al Partidului Laburist. La Ministerul Educaţiei, Alan Johnson o va înlocui pe Ruth Kelly, în timp ce secretarul pentru Ulster, Peter Hain, şi secretarul pentru Cultură, Tessa Jowell, îşi vor menţine portofoliile. Alistair Darling a devenit ministru al comerţului. După remanierea la care a recurs premierul Blair, ar putea veni chiar rândul său. În mediile parlamentare circulă ideea existenţei unei scrisori, semnate deja de 50 de colegi de partid, care ar solicita un calendar al retragerii lui Blair şi predarea ştafetei către actualul cancelar Gordon Brown.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite