Cutremur în SRI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

dintre acţionarii importanţi din media românească. "Nu comentăm în niciun fel, deoarece ambii sunt în rezervă", a fost singura declaraţie a lui Marius Bercaru, purtătorul de cuvânt al

dintre acţionarii importanţi din media românească. "Nu comentăm în niciun fel, deoarece ambii sunt în rezervă", a fost singura declaraţie a lui Marius Bercaru, purtătorul de cuvânt al SRI.
Procurorii au propus instanţei supreme arestarea lor pentru 29 de zile. Soare este acuzat de luare de mită, fals, complicitate la delapidare şi tentativă de instigare la înşelăciune, iar Dumitrache - de trafic de influenţă, dare de mită, încercare de a determina mărturia mincinoasă şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. Procurorii DNA susţin că, în perioada 2000 - 2004, general-maiorul Ovidiu Soare a pretins şi primit, în mod constant, bani, bunuri şi servicii în valoare de peste 700 milioane de lei, de la mai mulţi subalterni, pentru a-i proteja şi promova pe plan profesional. Din dosarul de urmărire penală reiese că Gheorghe Dumitrache şi-a traficat, în perioada 1995 - 2002, funcţia pe lângă reprezentanţi ai unor instituţii şi societăţi comerciale din Prahova. În schimbul "serviciilor", Dumitrache ar fi primit bani, bunuri şi servicii în valoare de peste 3 miliarde de lei. SRI a mai fost implicat într-un scandal de corupţie, când au fost arestaţi fostul şef al SRI Prahova, Corneliu Pălţânea, şi adjunctul său, Daniel Bucur.

Legături cu mafia petrolului din Prahova
Despre generalul Soare se spune că ar fi fost cel care ar fi protejat mafia petrolului din Prahova. În acest dosar au mai fost arestaţi mai mulţi şefi ai SRI din Ploieşti. La aceea vreme, Dumitrache a scăpat. S-a vorbit în acest sens de faptul că este naşul lui Gheorghe Muscalu, şeful Biroului Terorism din Parchetul General şi un apropiat al generalului Toma Zaharia. De asemenea, avea la dispoziţie mai mulţi procurori, unii în funcţii importante. Este şi cuscrul lui Liviu Luca, un personaj apropiat al lui Sorin Vîntu, şi care conduce PetromService. De altfel, PetromService este unul din acţionarii grupului Realitatea Media. Conform informaţiilor deţinute de Adevărul, se ştia de mai mult timp de către procurori că "un personaj important din SRI" ar proteja mafia petrolului din Prahova, aşa cum a fost aceasta numită în urmă cu câteva luni, când a fost parţial devoalată. "Un ciubucar", l-a caracterizat pe Soare un fost coleg.

La Revoluţie, în masacrul de la MApN
În vârstă de 51 de ani, Ovidiu Soare este fiul fostului şef al Poliţiei Ilfov. Interesant este că Soare senior a fost în 2003 înaintat la gradul de general de către Ion Iliescu într-un grup de mai mulţi taţi ai unor personaje importante: actualul lider al PSD - Mircea Geoană; Silviu Predoiu - director interimar al SIE - sau Gheorghe Fulga - directorul demisionar al SIE. Înainte de 1989, Soare a lucrat la Direcţia V a Securităţii, unde a fost unul dintre aghiotanţii lui Nicu Ceauşescu. Despre perioada dinainte de 1989 se spune că Soare era unul dintre cei care îşi formase o reţea informativă importantă. Surse contactate de Adevărul au indicat că reţeaua "era foarte bogată în oameni cu nume astăzi în politică şi afaceri". La Revoluţie a fost "prezent" la Ministerul Apărării, unde a fost ucisă echipa de uslaşi ai lui Trosca. Istoricul Cristian Troncotă publică în volumul său "O istorie a serviciilor de informaţii" detalii despre informaţiile pe care Soare le transmitea de la MApN despre "terorişti".

Ascuns în sediul Miliţiei
Apoi, actualul general în rezervă al SRI a dispărut. El a fost ascuns în sediul Secţiei 1 de pe Bulevardul Ana Ipătescu de către căpitanul devenit în prezent colonel Emil Secu. Ca mai toţi foştii securişti în 1990, a fost preluat de SRI. În 1991 a făcut o specializare la şcoala de la Grădiştea, iar apoi a început urcarea rapidă în ierarhia SRI. Pentru început, a lucrat la Diviziunea A, condusă la aceea vreme de generalul Pop Ciceo, iar apoi a ajuns şeful acesteia. Diviziunea A, numită "Apărarea Constituţiei", a fost caracterizată de mai mulţi analişti ca fiind continuarea Direcţiei 1 a Securităţii, cea care se ocupa de urmărirea partidelor politice şi a intelectualilor. La data arestării, Soare era unul dintre cei mai importanţi din SRI. "Era, practic, mâna dreaptă a lui Radu Timofte", spune unul dintre foştii săi colegi.

"Adept total al PSD"
Ovidiu Soare era şi un "adept total al PSD". De altfel, era un apropiat al fostului premier Adrian Năstase. Dar şi al lui Doru Trifoi, fostul secretar de stat la Justiţie, promovat de Rodica Stănoiu. În grupul său de apropiaţi îi mai regăsim pe Victor Opaschi, generalul Carp - fost secretar de stat la MI şi consilier al lui Iliescu, Doru Ioan Tărăcilă, Bebe Ivanovici şi ginerele său, Virgil Gheorghiu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite