Cutremur şi zvon de cutremur - Revista presei interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cutremur şi zvon de cutremur - Revista presei interne
Cutremur şi zvon de cutremur - Revista presei interne

Presa internă de astăzi scrie despre posibile scenarii în cazul unui cutremur mai mare decât cel de ieri. Dacă seismul ar fi fost cu 1,5 grade mai mare, 800 de imobile ar fi putut să cadă, în Mamaia au rămas blocaţi mai mulţi turişti în telegondolă, iar posibilitatea unui tsunami, ca în 1901, este infirmată. Seismele aduc bani reţelelor de telefonie mobilă, iar programele postului Realitatea TV au fost date peste cap din cauza c


800 de imobile stau să cadă.

Un cutremur cu magnitudinea de 5,5 grade pe scara Richter le-a stricat ieri ziua de plajă românilor de la malul Mării Negre şi i-a pus pe gânduri pe bucureştenii care s-au trezit că li se zdruncină monitoarele computerelor de la birou, scrie Evenimentul Zilei. 1,5 grade în plus la valoarea seismului produs ieri ar fi putut pune, lejer, la pământ 800 de clădiri de locuit din România, expertizate seismic de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei.

Mai mulţi turişti au rămas blocaţi în telegondola din Mamaia în timpul seismului. Telegondola din Mamaia a fost blocată, miercuri, după ce sistemul de siguranţă al acesteia i-a întrerupt funcţionarea în timpul seismului, transmite Cotidianul. Turiştii aflaţi în telegondolă în momentul seismului au rămas blocaţi timp de câteva minute, la ora transmiterii acestei ştiri instalaţia fiind repusă deja în funcţiune. Reprezentanţii ISU Dobrogea au anunţat, miercuri, că nu au existat sesizări de la populaţie sau instituţii privind eventuale probleme generate de seism.

S-a cutremurat Marea Neagră. Vinovată de mişcările seismice din Marea Neagră este falia Şabla, aceeaşi care a aruncat un val tsunami peste Mangalia la 31 martie 1901, după un seism de 7,2 grade pe scara Richter, produs la 15 kilometri adâncime. Cutremurul de la începutul secolului trecut a avut epicentrul la est de capul Şabla-Kaliacra, în nord-estul Bulgariei, scrie Jurnalul Naţional. "Nu se pune problema de tsunami la un cutremur cu magnitudine atât de mică, de 5,1 grade pe scara Richter. Şi dacă ar fi fost ceva, s-ar fi întâmplat imediat. Noi avem evidenţe că la 7,2 grade magnitudine a fost tsunami. Există articole publicate în presa scrisă de autori români, bulgari şi turci că la cutremurul din 1901 a fost tsunami. Atunci numai Mangalia a fost afectată", explică Gheorghe Mărmureanu, directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului.

Cutremurul aduce bani reţelelor telefonice. După cutremurul de ieri, apelurile în reţelele telefonice au crescut semnificativ. Numai la Romtelecom, în primele 30 de minute de la momentul producerii cutremurului, creşterile de trafic din zonele Bucureşti şi Constanţa au avut vârfuri de 10%, respectiv 5% faţă de valorile dintr-o zi obişnuită, potrivit Gândul. În mai puţin de o oră, însă, traficul în reţea a revenit la normal. “Faţă de o perioadă normală, după seism a fost înregistrată o creştere a traficului de voce în reţea în Bucureşti şi în zona litoralului, fără efecte semnificative asupra comunicaţiilor dintre clienţi.

Cutremur şi zvon de cutremur.
Da, doamnelor şi domnilor. Sunt în Constanţa şi am simţit cutremurul. Cum ar spune un amic, tăricel spre tăriceanu. Cifrele calendarului de pe birou au oscilat puţintel. Mult mai puternic am simţit, însă, cutremurul la televizor. Realitatea TV şi-a dat imediat peste cap toate programele şi a chemat nişte oameni din redacţie să bată câmpii despre cutremur. Fiecare spune ce-şi aminteşte sau ce-i trece prin cap. A fost pomenit, bineînţeles, şi „marele cutremur” de care toată lumea se teme, scrie HotNews.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite