Curtea de Conturi, cu ochii pe Primăria Craiova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un raport finalizat la începutul lunii august şi dat publicităţii acum de inspectorii Curţii scoate la iveală grave nereguli financiare în activitatea instituţiei conduse de primarul pedist

Un raport finalizat la începutul lunii august şi dat publicităţii acum de inspectorii Curţii scoate la iveală grave nereguli financiare în activitatea instituţiei conduse de primarul pedist Antonie Solomon.

Bunuri imobile cu mult subevaluate, lucrări pentru care s-au plătit bani fără a fi realizate vreodată sunt doar două dintre neregulile constatate de Curtea de Conturi la primăria din Craiova, la începutul lunii trecute. Primarul oraşului, Antonie Solomon, n-are a-şi reproşa nimic şi-i îndeamnă pe ziarişti "să scrie ce citesc" în raportul Curţii.

Potrivit raportului, funcţionarii publici din subordinea primarului Antonie Solomon au evaluat terenuri de peste două hectare din Craiova, la preţul de 10 bani, şi au plătit unor firme servicii care nu au fost niciodată realizate. "Un exemplu îl reprezintă strada Viorele, unde comisia de inventariere a stabilit că are o suprafaţă de 1.320 mp, în timp ce pe aceasta au fost executate lucrări de balastare doar în decembrie 2006, pe o suprafaţă de 2.000 mp", se menţionează în raportul Curţii.

Cazul nu este însă unul singular. Raportul arată că inventarierea tuturor străzilor din municipiul Craiova nu s-a efectuat prin măsurători în vederea stabilirii caracteristicilor tehnice (suprafeţe, structura carosabilului), "întrucât suprafaţa şi structura carosabilului, aferente unor străzi înscrise în listele de inventariere, nu corespund cu cele existente pe teren".

Preţuri neactualizate dinainte de 1989 Cea mai gravă neregulă a fost descoperită însă în ograda regiilor din subordinea primăriei. Potrivit raportului Curţii de Conturi, anumite bunuri administrate de regii sunt înregistrate la valori cu mult subevaluate. Inspectorii de conturi dau ca exemplu pentru subevaluarea bunurilor din domeniul public suprafaţa pe care este construită staţia de pompare de la Şimnic, care figurează în evidenţele primăriei cu o valoare ridicolă. "Exemplificăm în acest sens terenul aferent Staţiei de Pompare Apă Şimnic, în suprafaţă de 22.000 mp, ce nu a fost reevaluat şi nu a fost înregistrat în contabilitate la valoarea reală, fiind înregistrat la valoarea de 0,01 lei", se precizează în raport.

Valoarea terenului cu pricina nu mai fusese actualizată dinainte de 1989. Totodată, inspectorii Curţii de Conturi atrag atenţia că, "datorită acestei subevaluări, bugetul local a pierdut sume importante", Primăria lui Solomon ignorând pur şi simplu prevederile legale în vigoare. "Terenurile ce alcătuiesc domeniul public al consiliului local, care se află în administrarea instituţiilor şi/sau regiilor autonome de interes local, trebuiau reevaluate în conformitate cu prevederile OG nr. 81/2003, lucru care nu s-a petrecut în totalitate în cazul Primăriei Craiova", se mai menţionează în raport.

"Scrieţi ce citiţi!" "Raportul este public, eu nu l-am ascuns de ochii nimănui. Acum sunt în concediu, nu discut mai multe, uitaţi-vă în el cu atenţie şi scrieţi ce citiţi", ne-a declarat ieri primarul Craiovei, Antonie Solomon. Nu este pentru prima dată când inspectorii Curţii de Conturi Dolj descoperă nereguli financiare la Primăria Craiova. Pe vremea fostului primar pesedist, Vasile Bulucea, anual se descopereau decontări făcute aiurea de funcţionarii craioveni pentru lucrări de reparaţie a anumitor străzi. De fiecare dată, sumele erau recuperate de la firmele cu pricina, iar funcţionarii vinovaţi de greşelile mai mult sau mai puţin intenţionate ieşeau întotdeauna "curaţi". Acum, inspectorii craioveni au dispus recuperarea sumelor plătite în plus pentru servicii inexistente şi au solicitat reevaluarea, conform legii, a numeroase bunuri din patrimoniul primăriei sau regiilor din subordinea acestora.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite