Curtea Constitutionala respinge legea despagubirilor pentru rege

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constitutionala a decis ieri : regele Mihai I nu va beneficia de despagubirea in valoare de 30 milioane de euro pe care ar fi trebuit sa o primeasca de la statul roman, pentru averea

Curtea Constitutionala a decis ieri : regele Mihai I nu va beneficia de despagubirea in valoare de 30 milioane de euro pe care ar fi trebuit sa o primeasca de la statul roman, pentru averea confiscata de regimul comunist.
Legea pentru reglementarea situatiei juridice a bunurilor care au apartinut fostului suveran al Romaniei, Mihai I, a fost contestata de PRM la Curtea Constitutionala. Curtea a admis contestatia PRM, si a decis ca legea in cauza ar incalca unele prevederi constitutionale, precum liberul acces la justitie, egalitatea in drepturi, dar si principiul separatiei puterilor in stat. Decizia Curtii Constitutionale s-a luat cu majoritate de voturi si va fi comunicata presedintelui Romaniei, Camerei Deputatilor, Senatului si primului-ministru, urmand a fi publicata in Monitorul Oficial. Fostul rege ar fi putut primi, prin lege, Casa Cavalerilor si despagubiri de 30 milioane de euro pentru Castelul Peles si domeniul pe care acesta se afla. In plus, familia regala putea folosi Palatul Elisabeta drept resedinta oficiala. Textul actului normativ a fost elaborat in 2004. Avocatul Casei Regale, Adrian Vasiliu, ne-a declarat, ieri, ca va discuta cu regele Mihai si vor decide ce cale vor alege pentru recuperarea bunurilor. "Suntem dezamagiti, dar mergem inainte", a spus Adrian Vasiliu, care nu exclude ca situatia averii regelui Mihai I sa se rezolve ca urmare a notificarilor pe care familia regala le-a facut in baza Legii 10/2001 - privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite