Cursuri europene pentru hornarii din Romania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În comuna mureşeană Petelea se organizează în perioada 23-25 mai, pentru prima dată în România, cursuri pentru pregătirea de hornari profesionişti. "Sunt 27 de cursanţi, printre care

În comuna mureşeană Petelea se organizează în perioada 23-25 mai, pentru prima dată în România, cursuri pentru pregătirea de hornari profesionişti. "Sunt 27 de cursanţi, printre care două femei, din 18 localităţi din ţară.

Va fi prezent şi domnul Silviu Prigoană, căruia îi vom da o diplomă de onoare", a spus Mircea Bălşoianu, cel care va preda cursurile. Reghineanul Bălşoianu deţine câteva premiere naţionale. El este primul hornar şcolit în Italia la standarde europene şi deţine singurul site de profil. Bălşoianu a înfiinţat, în luna martie a acestui an, prima asociaţie profesională a hornarilor, constructorilor de coşuri de fum şi şeminee (ASFOCH), cu sediul în Petelea, la care au aderat 25 de firme din întreaga ţară.

Mircea Bălşoianu va propune ca asociaţia pe care o conduce să voteze instituirea, în prima duminică din luna mai, a Zilei Hornarului din România.

Cei prezenţi ieri la eveniment au ţinut un moment de reculegere în memoria actorului Colea Răutu, cel care a imortalizat acel adevărat imn românesc al coşarului.

"Vom insista pe tradiţia şi simbolistica hornăritului, arătând modul în care această meserie este practicată în UE şi SUA", a declarat Bălşoianu. El a mai arătat că pentru a putea profesa, absolvenţii cursului vor trebui să se doteze cu un kit minim de scule profesionale, în valoare de aproximativ 1000 de euro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite