Cursul valutar sparge pragul de 3,5 lei/euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Paritatea oficială anunţată de Banca Centrală pentru azi este de 3,4763 lei/euro Ajutat de dobânda-cheie şi de factori externi ca ieftinirea petrolului şi decizia Fed de a nu înăspri

Paritatea oficială anunţată de Banca Centrală pentru azi este de 3,4763 lei/euro

Ajutat de dobânda-cheie şi de factori externi ca ieftinirea petrolului şi decizia Fed de a nu înăspri politica monetară, raportul euro/leu a coborât la minimul acestui an.

Cursul valutar a coborât ieri la un nou minim al acestui an, ajutat atât de o conjunctură internă, cât şi de una externă. Paritatea de referinţă anunţată de Banca Naţională a României (BNR) este de 3,4763 lei/euro şi reflectă o apreciere a leului cu 2,6 bani în faţa monedei unice europene. Un curs de schimb la fel de scăzut nu a mai fost afişat de BNR din data de 24 decembrie, când un euro era cotat cu 3,4673 lei.

Riscurile s-au mai temperat

Specialiştii din piaţa valutară spun că întărirea leului s-a produs pe fondul îmbunătăţirii climatului economic mondial, care a determinat, practic, o scădere a aversiunii faţă de risc. "Leul s-a apreciat în condiţiile în care pe pieţele internaţionale preţul petrolului a început să scadă, iar Federal Reserve (Fed) a menţinut dobânda de politică monetară la 2%. Astfel, s-a păstrat diferenţialul de dobândă în favoarea leului", a declarat, pentru "Adevărul", Ciprian Mihai, dealer la Volksbank.

Deşi au ajutat leul, factorii externi favorabili nu au avut acelaşi impact şi asupra altor valute emergente din regiunea Europei Centrale şi de Est, ca zlotul polonez sau forintul unguresc. Practic, în timp ce leul se aprecia, celelalte două valute au pierdut ieri în faţa monedei europene aproximativ 1%. Explicaţia trebuie căutată în plan intern, unde dobânzile ridicate de pe piaţa monetară fac leul o monedă atractivă pentru investitori, chiar şi pentru speculatori.

"Aprecierea leului a început încă dinainte ca Banca Naţională să urce dobânda de politică monetară la 10,25%, doar că ritmul de scădere a cursului de schimb s-a accelerat după această decizie. În orice caz, pe piaţă există ordine mari de vânzare de valută", spune Dragoş Balaci, dealer-şef la ABN Amro.

Depreciere spre final de an

Pentru perioada următoare, jucătorii din piaţa valutară spun că leul va continua să se aprecieze faţă de principalele valute de referinţă. Iar dacă ţinem cont de faptul că moneda naţională se apreciază de obicei în luna august, e foarte probabil să vedem cursul de schimb atingând noi minime în următoarele trei-patru săptămâni.

Spre finele anului, dealerii anticipează însă o depreciere a leului, inclusiv din cauza turbulenţelor internaţionale, care se vor resimţi, inevitabil, şi în economia românească. Totuşi, previziunile nu mai sunt la fel de pesimiste ca la începutul lui 2008, când analiştii estimau chiar şi un curs de 4 lei/euro.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite