Cursul de schimb, una dintre principalele obsesii ale populaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezechilibrele din economia românească şi contextul internaţional indică riscul unei deprecieri a monedei naţionale Cât de puternic este leul în faţa celorlalte valute? Aceasta pare a

Dezechilibrele din economia românească şi contextul internaţional indică riscul unei deprecieri a monedei naţionale

Cât de puternic este leul în faţa celorlalte valute? Aceasta pare a fi una dintre principalele dileme ale mediului financiar românesc, dar şi internaţional. Asta pentru că dezechilibrele din economia naţională par să se adâncească. Dar, pe de altă parte, multe fonduri străine încă mizează pe tendinţa de apreciere a monedei naţionale.

Cursul de schimb al monedei naţionale a urcat, ieri, la 3,2721 lei/euro, de la 3,2606 lei/euro, cât era în ziua precedentă. Motivul ţine de ordinele de cumpărare ale investitorilor străini, care au plasamente atât în ţara noastră, cât şi în alte state din regiune.

Contul curent, alarmă pentru investitorii

Astfel, leul românesc a urmat tendinţa regională: zlotul polonez s-a depreciat cu 0,5%, iar forintul maghiar a scăzut cu 0,8%.

Evoluţia cursului de schimb al monedei naţionale în perioada următoare va fi influenţată de contextul internaţional. Economistul-şef al ING Bank, Florin Cîţu, atrage atenţia asupra deficitului de cont curent şi asupra faptului că evoluţia pozitivă a indicatorilor economici ar putea fi conjuncturală. "În România există o obsesie a cursului de schimb, deoarece multă lume este expusă riscului valutar", spune Cîţu citat de Rompres. Spre exemplu, la finalul primului trimestru al anului curent, deficitul de cont curent a depăşit trei miliarde de euro, soldul fiind de 2,2 ori mai mare decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului precedent.

Tendinţa de apreciere va continua în lipsa unor crize

Contrar semnalelor de alarmă pentru o eventuală depreciere a leului, unii analişti consideră că tendinţa de apreciere ar mai putea continua cel puţin un an. Eugen Rădulescu, consultant financiar şi fost preşedinte al CEC, susţine că, la finele anului, cursul de schimb are şanse să ajungă la 3,15 lei/euro.

Motivul ţine de faptul că România se află încă în etapa de recuperare a rămânerilor în urmă faţă de alte state europene şi există în continuare loc pentru dezvoltare, inclusiv pentru aprecierea cursului de schimb. Totuşi, Rădulescu avertizează că, dacă în acest interval nu vor avea loc restructurări semnificative în economie şi chiar la nivel politic, ţara noastră va avea probleme, din cauza ineficienţei instituţiilor publice şi a pieţei muncii.

România se află încă în etapa de recuperare a rămânerilor în urmă faţă de alte state europene şi există în continuare loc pentru dezvoltare, inclusiv pentru aprecierea cursului de schimb.
Eugen Rădulescu,
consultant financiar

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite