Cursul de schimb, din nou sub 3,6 lei/euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dealerii spun că tendinţa de apreciere a leului se va menţine şi în luna iulie Banca centrală a afişat pentru astăzi un curs de referinţă de 3,5934 lei/euro, un minim al ultimelor

Dealerii spun că tendinţa de apreciere a leului se va menţine şi în luna iulie

Banca centrală a afişat pentru astăzi un curs de referinţă de 3,5934 lei/euro, un minim al ultimelor două luni şi jumătate.

După tendinţa accentuată de depreciere a leului de la începutul anului, cursul de schimb dă semne de revenire. Paritatea de referinţă afişată, ieri, de către Banca Naţională a României (BNR) este de 3,5934 lei/euro şi reflectă o apreciere cu 1,32 bani a leului în raport cu moneda unică europeană. Aceasta este, practic, cea mai redusă cotaţie a cursului valutar din ultimele două luni şi jumătate. Pe data de 24 aprilie, BNR afişa un curs de 3,5768 lei/euro.

Dealerii din piaţa valutară spun că aprecierea leului a fost în ton cu celelalte monede din Europa Centrală şi de Est şi că se datorează unui apetit de risc mai mare al investitorilor pentru acestea. "Leul a evoluat în ton cu alte valute emergente din regiune ca zlotul şi forintul", a declarat, pentru "Adevărul", Aurelian Mihăilescu, dealer la Raiffeisen Bank.

Un alt factor care a contribuit la aprecierea monedei naţionale îl reprezintă cererea mai mare pentru leu venită din partea clienţilor comerciali.

Pică bursele, creşte francul

În opinia lui Mihăilescu, în luna iulie, leul va evolua pe un trend de apreciere, până la un nivel de 3,55 lei/euro. Leul a câştigat, ieri, teren, şi în faţa dolarului american. Astfel, cursul de schimb al monedei americane a ajuns la 2,2861 lei/dolari, în coborâre cu 1,74 bani sub referinţa anunţată de Banca Naţională a României la început de săptămână.

Yenul şi francul elveţian s-au apreciat atât faţă de dolar, cât şi faţă de euro, pe fondul turbulenţelor de pe pieţele internaţionale care au ieftinit titlurile companiilor listate. Astfel, un dolar era cotat cu 106,59 yeni, în scădere cu 0,5%, în timp ce un euro valora 167,54 yeni, mai puţin cu 0,6% peste cotaţia din ziua precedentă.

În ceea ce priveşte cotaţiile de pe bursele americane, acestea s-au ieftinit semnificativ după apariţia raportului Lehman Brothers, indicele MSCI al acţiunilor listate pe pieţele europene coborând la o valoare nemaiatinsă din octombrie 2006.

În aceste condiţii, valute exotice ca francul şi yenul, considerate monede de "adăpost", devin mai atractive, investitorii fiind interesaţi să-şi reducă riscurile.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite