Cursul de schimb, la 3,55 lei/euro spre finalul anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii spun că moneda naţională s-ar putea aprecia până la acest nivel dacă BNR majorează dobânda-cheie la 10%. În şedinţa de tranzacţionare de ieri, evoluţia cursului de schimb a

Analiştii spun că moneda naţională s-ar putea aprecia până la acest nivel dacă BNR majorează dobânda-cheie la 10%.

În şedinţa de tranzacţionare de ieri, evoluţia cursului de schimb a fost marcată de o nouă depreciere a monedei naţionale. Analiştii spun că slăbirea leului este cauzată de conjunctura internaţională, nefavorabilă nu doar pentru ţara noastră, ci pentru toate economiile emergente din Europa Centrală şi de Est.

Spre finalul anului, odată cu îmbunătăţirea aşteptată a perspectivelor interne şi externe, este anticipată o scădere a cursului de schimb.

Leul continuă să piardă teren în faţa monedei europene. Cursul de referinţă afişat pentru astăzi de Banca Naţională a României reflectă o nouă depreciere a monedei naţionale, a patra şedinţă de tranzacţionare consecutiv. Astfel, paritatea oficială euro/leu a ajuns, în şedinţa de tranzacţionre de ieri, la 3,7617 lei/euro, în creştere cu aproape 1%.


Dăm leul pentru aur


Analiştii spun că evoluţia a fost cauzată, în principal, de menţinerea sentimentului nefavorabil în regiune, ca urmare a lipsei de încredere a investitorilor străini în monedele din zona Europei Centrale şi de Est. "Totul are legătură cu criza creditelor ipotecare din Statele Unite. Dacă apetitul de risc al investitorilor pentru piaţa americană a scăzut, e normal ca pieţele mai puţin mature, la fel ca şi piaţa românească, să fie afectate", explică Aurelian Mihăilescu, dealer-şef la Raiffeisen Bank.

La rândul său, Cătălina Constantinescu, analist la ABN Amro, atrage atenţia asupra faptului că piaţa se confruntă cu o aversiune sporită la risc încă de vinerea trecută, când Bursele din Statele Unite au închis în pierdere.


Analiştii spun că, date fiind condiţiile actuale ale economiei mondiale, investitorii fug de risc, orientându-se, spre monede de refugiu şi active mai sigure. Astfel, interesul mai mare pentru monede ca francul elveţian sau aur au condus la aprecierea rapidă a acestora atât pe pieţele interne, cât şi cele internaţionale.

Calculele arată că faţă de începutul săptămânii trecute, francul elveţian a câştigat 5% în faţa leului, în timp ce preţul aurului a crescut cu 3,6%. În opinia lui Aurelian Mihăilescu, pericolul deprecierii leului se va menţine în continuare. În plus, leul a evoluat în ton cu celelalte monede din zona Europei Centrale şi de Est. "În prezent, moneda naţională nu este interesantă pentru investitori", completează Constantinescu.


Ce riscuri planează asupra leului


Potrivit unui studiu realizat de Citigroup, deprecierea leului, începută în a doua jumătate a lui 2007, a fost provocată de creşterea aversiunii faţă de risc, în absenţa unui răspuns puternic din partea politicii fiscale. În consecinţă, investitorii au devenit mai precauţi, mai ales după ce agenţia de rating Standard&Poors a scăzut perspectiva de rating pentru ţara noastră.

Reprezentanţii Citigroup susţin că spre finalul anului cursul de schimb ar putea ajunge la 3,55 lei/euro dacă Banca Naţională hotărăşte să majoreze dobânda de politică monetară la 10%. Raportul subliniază existenţa unor riscuri considerabile la adresa cursului de schimb, mai ales din cauza nivelului ridicat al deficitului de cont curent şi a incertitudinilor cauzate de turbulenţele de pe pieţele internaţionale.

Pentru ca moneda naţională să-şi revină, derapajele fiscale majore trebuie evitate, iar deficitul bugetar trebuie să coboare sub 2,7% din PIB. În plus, profunzimea relativ redusă a pieţei valutare româneşti a transformat leul într-o ţintă uşoară pentru speculatori. Totuşi, reprezentanţii Citigroup menţionează faptul că problemele specifice ale economiei româneşti au jucat rolul principal în procesul de depreciere a leului şi că restul factorilor au avut o importanţă secundară.


Creşterea dobânzii nu este de ajuns


Analistul ABN Amro susţine că o dobândă de politică monetară de 10% este adecvată condiţiilor actuale ale economiei naţionale. "Mă aştept ca inflaţia să depăşească 8%, aşa că majorarea dobânzii de politică monetară ar pute fi o soluţie. Totuşi, nu cred că BNR va opta pentru un nivel de 10%, ci mai degrabă pentru unul de 9,5%". În ceea ce priveşte posibila apreciere a leului în a doua jumătate anului, Constantinescu susţine că înăsprirea politicii monetare nu va reprezenta principalul factor care va conduce la scăderea cursului de schimb. "Sunt o serie de alţi factori ce trebuie avuţi în vedere.

Conjuctura internaţională este aşteptată să se îmbunătăţească, iar dacă se accelerează creşterea economică, atunci atunci leul ar trebui să evolueze favorabil", explică Constantinescu.La rândul său, Lucian Anghel, economist-şef la BCR, susţine că nivelul dobânzii de politică monetară contribuie la aprecierea leului, dar nu în mod exclusiv. "Diferenţialul de dobândă nu este totul.

Evoluţiile macroeconomice sunt foarte importante", declară Anghel. În opinia acestuia, peste un anumit nivel, eficienţa dobânzii de politică monetară scadă. Potrivit estimărilor Băncii Comerciale Române, cursul de schimb va închide anul în jurul valorii de 3,5 lei/euro.

>> Peste un anumit nivel, eficienţa dobânzii de politică monetară scade.
Lucian Anghel
economist-şef BCR

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite