Cursul de schimb euro/leu intră pe teren accidentat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moneda naţională va câştiga teren în faţa euro în luna septembrie. Cursul de schimb va sta însă sub semnul unei volatilităţi ridicate, spun dealerii din piaţa valutară.

Moneda naţională va câştiga teren în faţa euro în luna septembrie. Cursul de schimb va sta însă sub semnul unei volatilităţi ridicate, spun dealerii din piaţa valutară.

Randamentele mari promise pe piaţa interbancară şi temperarea importurilor pe seama producţiei agricole bune sunt principalii factori care vor contribui la aprecierea leului în această lună. În plus, temerile legate de limitarea drastică a gradului de îndatorare a populaţiei prin noul regulament BNR ar putea determina într-o oarecare măsură întărirea monedei naţionale.

Cei care se vor împrumuta în valută pe ultima sută de metri şi care vor fi nevoiţi să achite în lei contravaloarea tranzacţiei şi a ratelor vor pune presiune asupra cursului.

Dealerii anticipează fluctuaţii semnificative ale cotaţiilor euro/leu la început de toamnă

Deşi începuse luna august cu dreptul, atingând minimul acestui an încă din primele zile, la finalul lunii, cursul de schimb a revenit la cotaţiile de la care a plecat.

Luna august se anunţa promiţătoare pentru evoluţia cursului de schimb. Încă din primele şedinţe de tranzacţionare, scăderea cotaţiile de referinţă afişate de Banca Naţională păreau să sfideze "cutremurul" valutar previzionat la începutul anului.

Practic, după ce a spart pragul de 3,5 lei/euro, cursul de schimb a atins minimul acestui an pe data de 7 august. Situaţia s-a schimbat însă în următoarele şedinţe de tranzacţionare, inversarea trendului fiind evidentă. Astfel, la doar două zile după ce coborâseră la 3,4719 lei/euro, cotaţiile au urcat rapid la maximul lunii: 3,5644 lei/euro.

Leul a pierdut teren în faţa euro

Au urmat trei săptămâni volatile, la capătul cărora banca centrală a afişat un curs de 3,5330 lei/euro, ceea ce înseamnă că moneda naţională a pierdut terenul câştigat în primele zile în faţa valutei europene.

Specialiştii din piaţa valutară susţin că evoluţia monedei naţionale în luna august se datorează efectului conjugat al mai multor factori, dar că în principal este vorba despre reducerea presiunilor pe cursul de schimb.

"Scăderea ritmului de creditare în valută, în special în ceea ce priveşte populaţia a diminuat presiunea pe curs. În plus, volumul remiterilor din străinătate a scăzut", explică Cătălin Măciucă, dealer la MKB Romexterra Bank.

Remiterile din străinătate au scăzut

Ipoteza scăderii remiterilor este confirmată şi de către operatorii de transfer rapid, prin intermediul cărora banii trimişi de muncitorii plecaţi la muncă în străinătate, ajung la rudele din ţară. "Sumele transferate la nivel naţional au scăzut în august cu aproximativ 40-50% faţă de o lună obişnuită", ne-a declarat, Adrian Ciorcăşel, director general la Smith&Smith, al treilea jucător de pe piaţă românească de profil.

În timp ce unii au preferat să aducă banii personal în ţară în timpul concediului, mulţi români care s-au stabilit deja în străinătate împreună cu familiile au trimis sume de bani mult mai mici ca înainte.

Apetit mai redus al speculatorilor

Dealerii spun că un alt factor determinant pentru evoluţia cursului de schimb îl reprezintă apetitul mai redus al investitorilor pentru speculă. În ceea ce priveşte evoluţia cotaţiilor în luna curentă, specialiştii din piaţa valutară spun că moneda naţională se va aprecia în septembrie.

"Ca tendinţă generală, mă aştept ca leul să se întărească în luna septembrie. Totuşi, având în vedere că este o lună în care cursul valutar stă în mod tradiţional sub semnul volatilităţii, cred că vom asista la fluctuaţii semnificative ale cursului de schimb", este de părere dealerul MKB Romexterra.

Ca tendinţă generală, mă aştept ca leul să se întărească în luna septembrie
Cătălin Măciucă, dealer la MKB Romexterra Bank

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite