Cursul intră în zodia leului slab

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Derapajele economiei au început să se vadă în deprecierea monedei naţionale După anunţuri gen "cursul a atins minimul ultimelor 60 de luni", a venit rândul anunţurilor "cursul a atins

Derapajele economiei au început să se vadă în deprecierea monedei naţionale

După anunţuri gen "cursul a atins minimul ultimelor 60 de luni", a venit rândul anunţurilor "cursul a atins maximul ultimelor şase luni". Dacă până acum ne întrebam "cât se mai aprecia leul", acum ne îngrijorăm "cât se va mai deprecia". Schimbarea de percepţie este dată de înrăutăţirea cadrului macroeconomic intern şi extern.

Ieri, cursul oficial a fost stabilit la 3,3908 lei/euro, cu aproape 1% mai mult decât în precedenta şedinţă a pieţei intrebancare. Ultimul nivel cel mai apropiat a fost în 5 ianuarie - 3,3914. După o săptămână de creştere continuă, cota de 3,34 lei/euro pare tot o chestiune de zile. Peste un asemenea nivel, cursul nu rezista decât trei şedinţe la începutul anului (10-12 ianuarie), după care intra în cura "nebună" a aprecierii. Cât va rezista acum cota 3,34?

Judecând după prognoza oficială, nu prea mult, pentru că spre sfârşitul anului trebuie să se întoarcă la cel mult 3,32 lei/euro. Chiar dacă obiectivul pare destul de îndepărtat acum, el este mai "plauzibil" în condiţiile în care inflaţia dă semnale de derapaje faţă de program.

Obiectivul inflaţiei se bazează pe un leu puternic

"Prognoza ia în considerare un anumit echilibru creştere economică - deficit extren - inflaţie - curs. Or, atingrea ţintei presupune stabilitatea cursului", spune Ion Ghizdeanu, preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză. Cu alte cuvinte, este de aşteptat ca dacă autorităţile (BNR, guvernul) "ţin" la atingerea ţintei de inflaţie să ne aşteptăm la acţiuni care să domolească noul puseu de creştere al cursului.

Menţinerea ridicată a dobânzilor poate fi o formă de atragere în continuare a plasamentelor externe, care vor ajuta la întărirea leului.

Nu sunt excluse nici intervenţiile directe din piaţă. "Cred că BNR nu va rămâne indiferentă la ieşirea de sub control a inflaţiei", arăta recent Liviu Voinea, directorul de cercetare al Grupului de Economie Aplicată, citat de Newsin. El estima că BNR a intervenit deja pe piaţa intrebancară, ţinând cont că rezervele valutare au crescut luna trecută. Cu toate acestea, analistul vede continuarea deprecierii leului, putându-se ajunge până la o cotă de 3,45 până la sfârşitul anului.

Pe de altă parte, pentru a-şi susţine cifrele, Prognoza oficială mai mizează pe un element - creşterea afluxului de investiţii străine directe spre sfârşitul anului. "Experienţa ultimilor ani a arătat că intrările de capital sunt mai mari în a doua parte a anului, în principal pentru că acum este perioda definitivării investiţiilor programate la începutul anului.

Ne aşteptăm ca acelaşi lucru să se întâmple şi în acest an, mai ales că sunt semnale îmbucurătoare privind creşterea investiţiilor, precum venirea Ford la Craiova", spune Ion Ghizdeanu.
Optimismul oficial este parţial împărtăşit de analişti.

Tendinţa pe termen lung este, într-adevăr, de apreciere. Corecţia pe care o vedem acum este rezultatul unor presiuni externe, pe fondul unor factori interni mai puţini favorabili - creştre economică mai mică, inflaţie şi deficite mai mari decât se aşteptă", spune Ionuţ Dumitru, şeful Departamentului cercetare de la Raiffeisen Bank. El vede menţinerea cursului peste 3,4 lei/euro în următoarele luni, dar nu se aşteaptă la depăşirea cotei de 3,5 până la sfârşitul anului.

"Eu cred că evoluţia cursului este exclusiv efectul speculaţiilor. Acum, speculatorii şi-au marcat profitul şi, în contextul turbulenţelor actuale de pe marile pieţe financiare, se retrag de pe pieţele de refugiu, cum ar fi România", spune analistul Ilie Şerbănescu. "Dacă ar fi să judecăm strict după fundamantele economice, cursul leu/euro era şi continuă, chiar după actualele corecţii, să fie suprapreciat", adaugă el.

Nori deasupra macroeconomiei

Actuala corecţie a cursului are mai multe explicaţii economice decât avea apreciarea galopantă din prima parte a anului. Pe fondul crizei internaţionale (pornite din Statele Unite), agenţiile de rating au dat semnalul îngrijorării investitorilor cu privire la vulnerabilitatea statelor care acumulează deficite mari de cont curent. România este trecută pe această listă, având în vedere că şi-a dublat deficitul pe primele şapte luni. Principala cauză - importurile au continuat să crească mult mai repede decât exproturile.

Ieri, Eurostat a prezentat o statistică în care arată că, din punct de vedere al mărimii defictului comercial (9,8 miliarde de euro), România este pe locul al cincilea în Europa. Mai mult, chiar Prognoza Oficială a fost nevoită să recunoască derapajele din economie. CNP a revizuit în creştere inflaţia la 4,5% (de la 4,2%) şi revizuit în scădere PIB din 2007, la 6,1% (de la 6,5%).

3,42 lei/euro - cotaţia maximă pentru decembrie pe piaţa la termen

Agitaţia de pe piaţa valutară nu a rămas fără ecou pe piaţa la termen. Ioan Aleman, directorul Departamentului de dezvoltare a produselor noi în cadrul Bursei Monetar Financiare şi de Mărfuri din Sibiu (BMFMS), spune că s-a înregistrat o creştere a numărului de firme interesate să-şi protejeze portofoliile pe piaţa derivatelor.

"Au fost multe firme care au observat lichiditatea în creştere pe această piaţă şi au sunat pentru a-şi deschide conturi la casele de brokeraj", subliniază Aleman. În şedinţa de ieri, cea mai bună cotaţie de cumpărare pentru raportul leu/euro, scadenţa septembrie, a fost de 3,3915. Moneda unică a variat între un minim de 3,3950 lei şi un maxim de 3,4140 lei.

Pentru cele trei scadenţe (septembrie 2007, decembrie 2007 şi martie 2008) au fost deschise aproximativ 400 de poziţii, iar reprezentanţii bursei sibiene estimează, în contextul actual, o mărire a lichidităţii. "Este posibil ca o serie de firme să intre cu sume mari pe piaţa la termen", apreciază Aleman.

Analistul observă că, pentru cele trei scadenţe pentru care se tranzacţionează, cotaţiile sunt destul de apropiate. Pentru sfârşitul anului, euro se tranzacţiona ieri la un maxim de 3,42 lei. În ultima şedinţă a săptămânii trecute, raportul leu/euro a făcut obiectul a circa 1.000 de contracte, reprezentând strategii echivalente a un milion de euro. Reprezentantul bursei la termen aşteaptă o "calmare" a evoluţiei cursului de schimb, în intervalul 3,4 lei/euro-3,45 lei/euro.

"Conjunctura internă şi externă nu s-a modificat peste noapte ca să determine o întărire a euro. Este de aşteptat o stabilizare a cursului în jurul pragului de 3,45 lei/euro în piaţa valutară", concluzionează Ioan Aleman.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite