Curs de schimb de tip "loto"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Loteria Naţională este acuzată de o societate de evaluare imobiliară că a făcut-o să piardă o licitaţie "jonglând" cursul de schimb euro-leu . Compania Naţională Loteria Română e

>> Loteria Naţională este acuzată de o societate de evaluare imobiliară că a făcut-o să piardă o licitaţie "jonglând" cursul de schimb euro-leu .

Compania Naţională Loteria Română e din nou implicată într-un scandal legat de spaţiile comerciale în care îşi desfăşoară activitatea. În timp ce procurorii încearcă să desluşească iţele unei afaceri supraevaluate, în urma achiziţionării, în 2004, de către Loterie a 38 de spaţii la un preţ cu mult peste cel al pieţei, compania se judecă acum pentru atribuirea unui contract de evaluare imobiliară unei societăţi care a cerut mai mulţi bani decât firma cu care a concurat la licitaţie.

Totul a început în vara anului trecut, când Compania Naţională Loteria Română a anunţat organizarea licitaţiei pentru evaluarea imobiliară a 967 de spaţii de lucru loto-prono din întreaga ţară. Contractul, a cărui valoare era estimată la 104.000 euro, a fost disputat de două societăţi. S.C. Konevin SRL a oferit preţul de 338.492,35 de lei, iar SC Consultim SRL s-a înscris la licitaţie cu 320.850 de lei.


Măsuri diferite


Cu toate că principalul criteriu de atribuire a contractului îl reprezenta oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic, câştigătoarea licitaţiei a fost declarată societatea care a cerut mai mulţi bani, S.C. Konevin SRL. La acest rezultat se putea ajunge practic doar prin reinventarea cursului valutar. Oferta financiară a perdantului, mai bună în lei, a ieşit mai rea după conversia în euro făcută de oficialii Loteriei. Trebuie spus că, în conformitate cu prevederile din caietul de sarcini, aferent procedurii de atribuire în scopul monitorizării contractelor de achiziţii publice, preţul trebuia exprimat în euro, la cursul din luna aprilie 2007 - 3,3349 lei/euro comunicat de BNR.

Comisia de evaluare a ofertelor din cadrul Loteriei a făcut conversia în euro. Numai că, surpriză!, după conversie oferta Konevin era de 101.500 de euro, iar cea a Consultim cu 2.000 de euro mai mare, respectiv 103.500 de euro. Consultim a contestat la Comisia de evaluare din Loterie transformarea din lei în euro, arătând că e vorba de o eroare aritmetică, însă demersul său nu a avut niciun rezultat. Din punct de vedere tehnico-economic, punctajul obţinut de cele două firme fusese identic.


Loteria, acuzată de discriminare


Perdanţii au atacat modul în care a fost atribuit contractul la Curtea de Apel Bucureşti susţinând că, în cazul lor, Loteria a folosit un alt coeficient de curs valutar de 3,100 lei/euro, fiind vădit discriminaţi. Ei cer ca ofertele să fie reevaluate şi să se folosească acelaşi coeficient de curs pentru ambele firme.

Directorul general al Consultim, Nicolae Marcu, cere în instanţă anularea licitaţiei, din simplul motiv că suma de 320.850 de lei este inferioară celei de 338.492,35 de lei, indiferent de cursul leu/euro care se aplică. El aminteşte şi normele BNR potrivit cărora încasările, plăţile, cumpărările, transferurile, creditele, precum şi alte tranzacţii financiare şi de capitaluri între persoane juridice rezidente şi între aceştia şi persoane fizice rezidente se realizează numai în moneda naţională (leu).


A câştigat cine a cerut mai mulţi bani


Biroul de presă al Loteriei Naţionale ne-a comunicat că, în urma evaluării ofertelor, comisia de evaluare a desemnat câştigătoare oferta Konevin cu o valoare de 338.492,35 lei, fără TVA, prin raportul procedurii nr. 27268/01.08.2007. "În ceea ce priveşte coeficientul de curs valutar lei/euro, acesta a fost indicat tuturor operatorilor economici prin documentaţia de atribuire a procedurii, fiind corespunzător cursului mediu al Băncii Naţionale pe luna aprilie 2007, respectiv, 3,3349 lei.

Oferta financiară a operatorului economic S.C. Consultim S.A. a fost prezentată la un alt curs lei/euro decât cel specificat prin documentaţia de atribuire, respectiv 3,1 lei pentru un euro". Oficialii mai arată că societatea Consultim ar fi făcut două oferte, una în euro şi una în lei, pentru a-şi putea modifica eventual oferta. Aceste aspecte nu reies însă din dosarul de la Curtea de Apel Bucureşti.

Liliana Mincă: "Nu e o eroare aritmetică"

Directorul Loteriei Naţionale, Liliana Ghervasuc Mincă, ne-a declarat că nu cunoaşte în detaliu amănuntele privind achiziţia contractului. Însă în întâmpinarea depusă la dosar, ea cere judecătorilor să respingă cererea Consultim din mai multe motive procedurale şi aduce ca probă o decizie a Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor care a avizat licitaţia.

"Aplicarea unui alt coeficient de curs valutar decât cel indicat în documentaţia de atribuire pentru calcularea sumei în lei nu poate fi interpretată ca eroare aritmetică, iar refacerea calculului ar fi condus la modificarea ofertei financiare şi, implicit, la descalificarea acestora ca neconformă", arată Liliana Ghervasuc Mincă.

Fostul director, somat să restituie 700.000 lei

Tribunalul Bucureşti a programat pe 31 martie primul termen al procesului în care Compania Naţională Loteria Română cere fostului director Nicolae Cristea, prin acţiune în răspundere patrimonială, restituirea sumei de aproape şapte miliarde lei vechi, încasată sub formă de prime. Reprezentanţii companiei susţin că Nicolae Cristea ar fi încasat, în perioada 2004-2005, în calitate de director general al CNLR SA, peste 6.689.500.000 de lei vechi, sub formă de primă şi stimulente, "cu nerespectarea dispoziţiilor legale incidente în materie".

Loteria Română mai are un proces pe rolul Judecătoriei Sectorului 1, unde i-a dat în judecată pe fostul director general Nicolae Cristea şi pe membrii Consiliului de Administraţie din perioada 2003-2005, solicitând recuperarea a aproape 90.000 de RON, sumă pe care membrii CA i-ar fi acordat-o drept stimulent lui Cristea, în 2004.


Totodată, Loteria a solicitat, în cazul în care instanţa va considera că membrii CA nu sunt responsabili, să-l oblige doar pe Nicolae Cristea să restituie suma pe care a primit-o ca stimulent prin decizia Consiliului de Administraţie din 5 ianuarie 2005 pentru activitatea sa din anul 2004.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite