Curg dosarele penale pe numele lui Blejnar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Blejnar
Sorin Blejnar

Fostul şef al ANAF este cercetat într-un nou caz de evaziune fiscală, de către DIICOT Braşov. Ca şi în dosarul de la DNA, el este învinuit alături de Codruţ Marta.

Procurorii DIICOT Braşov au început urmărirea penală împotriva lui Sorin Blejnar, fost şef al ANAF, dar şi împotriva lui Codruţ Alexandru Marta. Blejnar a fost audiat de procurori, dar nu a oferit prea multe informaţii. A spus doar că a fost chemat să dea informaţii într-un dosar fără a preciza însă despre ce este vorba. Sorin Blejnar şi Codruţ Marta sunt acuzaţi de sprijinirea unui grup infracţional şi complicitate la evaziune fiscală.

„În fapt, se reţine că, în perioada martie - iulie 2010, inculpaţii Morcov Cecilian, Kelemen Andrei, Sztufliak Peter, Monea Claudiu, Ciobanu Dorel şi Cuccina Salvatore au constituit un grup infracţional organizat, cu legături transfrontaliere, la care au aderat alte 20 de persoane, cetăţeni români, italieni şi maghiari, specializat în activităţi de evaziune fiscală cu produse energetice, respectiv combustibili", se arată într-un comunicat al procurorilor DIICOT.

Reţea bine organizată

Membrii grupării sunt acuzaţi că au obţinut sume uriaşe prin sustragerea de la plata accizelor pentru nu mai puţin de 5.000 de tone de motorină. Practic, suspecţii au cumpărat motorina în regim suspensiv de la plata accizelor spunând că urmează să fie livrată intracomunitar în Polonia. În realitate însă, combustibilul era revândut pe teritoriul României, fără să se mai plătească niciun fel de taxe. Pe lângă Blejnar şi Marta, membrii grupării au mai primit sprijin şi de la doi angajaţi de la Vama Braşov.

„Activitatea infracţională a grupării a fost sprijinită de către Marta Codruţ, Alexandru şi Blejnar Sorin, precum şi de către inculpaţii Monea Claudiu şi Ciobanu Dorel, din cadrul DJAOV Braşov", se mai arată în comunicatul procurorilor.

Au blocat controalele

Blejnar şi Marta sunt acuzaţi că au acordat sprijin membrilor grupării în operaţiunile de obţinere a autorizaţiei de antrepozit fiscal şi au blocat orice control sau inspecţie fiscală la societăţile comerciale utilizate de către aceştia. Procutorii au stabilit că statul a fost prejudiciat cu 22 de milioane de lei, reprezentând TVA şi accize.

Încă o afacere cu motorină

Fostul şef al ANAF şi prietenul său „dispărut" Codruţ Marta sunt cercetaţi şi de DNA într-un alt dosar de evaziune fiscală. Sorin Blejnar şi Codruţ Marta sunt acuzaţi că ar fi „sprijinit, din mai 2011 până în iulie 2012, reţeaua care a iniţiat un amplu mecanism evazionist vizând sustragerea de la plata accizelor a unor cantităţi de motorină vândute sub denumirea unor produse petroliere inferioare", conform procurorilor DNA. Anchetatorii au început urmărirea penală în împotriva lui Sorin Blejnar şi în acest dosar pentru complicitate la evaziune fiscală şi sprijinire a unui grup infracţional organizat. 

În dosarul de evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro, mai sunt cercetaţi fostul său şef de cabinet Codruţ Marta, fostul şef al Vămilor Viorel Comăniţă şi alte 15 persoane. Procurorii susţin că din „Palierul de protecţie al afacerii" făceau parte Blejnar, Marta şi fostul şef al Vămilor, Viorel Comăniţă. În urmă cu două zile, Sorin Blejnar a susţinut o conferinţă de presă în care a încercat să demonstreze că este nevinovat. „Sunt nevinovat şi sunt victima unor trusturi de presă şi a unor politicieni", a spus Blejnar. „Mi-au fost făcute dosare penale în care nu am niciun fel de rol. Dosare în care nu am niciun amestec decât că am fost la un moment dat şef al ANAF şi am fost incomod şi mi-am făcut datoria. Îl somez pe Victor Ponta să nu mai pună presiuni pe procurori", a mai declarat fostul şef al ANAF.

"Sunt nevinovat şi sunt victima unor trusturi de presă şi a unor politicieni."
Sorin Blejnar fost şef ANAF

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite