Primarul din Odorheiu Secuiesc: Am eliberat autorizaţie pentru reînhumarea lui Nyiro. Cenuşa e la capelă. Curatorul Bisericii îl contrazice pe primar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Controversele continuă în ceea ce priveşte aducerea în România a rămăşiţelor scriitorului maghiar Nyiro Jozsef, care a militat pentru refacerea Ungariei Mari. Curatorul Bisericii Romano-Catolice din Odorhei, Derzsi Andras, susţine că urna care conţine cenuşa scriitorului va ajunge la Odorhei abia duminică.

Curatorul Bisericii Romano-Catolice din Odorheiu Secuiesc, Derzsi Andras, dezminte informaţia potrivit căreia urna cu cenuşa scriitorului secui Nyiro Jozsef ar fi ajuns deja în ţară. În cursul zilei de vineri au circulat zvonuri că primarul localităţii, Bunta Levente, ar fi declarat că rămăşiţele lui Nyiro ar fi ajuns în Odorheiu Secuiesc.

„Nu a ajuns nicio cenuşă aici! Dacă cenuşa lui Nyiro a ajuns aici, primarul să o arate!", a declarat, pentru „Adevărul", Derzsi Andras.

Potrivit acestuia, rămăşiţele controversatului scriitor secui vor ajunge la Odorhei abia duminică, la ora 10.00. „Duminică va ajunge urna aici, iar la ora 14.00 va începe slujba de înhumare", a mai spus curatorul.

Primarul din Odorheiu Secuiesc, Bunta Levente, a eliberat, vineri, o autorizaţie pentru reînhumarea rămăşiţelor pământeşti ale scriitorului maghiar Nyiro Jozsef.

Bunta Levente a declarat, într-o conferinţă de presă, că reprezentanţi ai Parlamentului Ungariei s-au prezentat la primărie şi au solicitat eliberarea unei autorizaţii pentru reînhumarea scriitorului, care a fost eliberată, după ce s-a dovedit că documentaţia depusă este conformă cu legile din România.

"Astăzi, la 11.00, s-au prezentat din partea Parlamentului Ungariei cu o solicitare privind eliberarea unei autorizaţii pentru reînmormântarea lui Nyiro Josef. Documentaţia a fost studiată la noi, în Primărie, a fost conformă cu legile de la noi şi ca atare, într-o jumătate de oră - o oră, s-a eliberat adeverinţa pe baza căreia poate fi înmormântat Nyiro Jozsef", a declarat Bunta Levente.

Chiar dacă iniţial organizatorii au spus că este vorba de osemintele scriitorului şi nu de cenuşa acestuia, primarul Bunta Levente a dezvăluit că rămăşiţele acestuia aduse din Spania au fost incinerate la Budapesta, pe 22 mai.

Primarul din Odorheiu Secuiesc a mai spus că, din informaţiile sale, cenuşa s-ar afla la casa mortuară de lângă biserica catolică.

Guvernul s-a opus reînmormântării poetului maghiar Nyiro Jozsef la Odorheiu Secuiesc, deoarece opinia autorităţilor române este că acesta nu poate primi onoruri pentru o activitate care nu este cazul să fie onorată, potrivit premierului Victor Ponta. „Înţeleg că fostul Guvern a fost de acord cu înhumarea la Odorheiu Secuiesc, actualul Guvern şi-a manifestat în mod clar opoziţia la aşa ceva din considerente pe care ministrul de Externe le va prezenta în detaliu. Este o personalitate care, din punctul de vedere al autorităţilor române, având o activitate care poate fi aflată uşor, nu poate să primească onoruri pentru ceva ce, din punctul nostru de vedere, nu este cazul să fie onorat", a spus Ponta.

Tentativă de reabilitare

Reînhumarea lui Nyiro Jozsef la Odorheiu Secuiesc ar trebui să aibă loc duminică, într-un cadru privat, în conformitate cu legislaţia românească, organizatorii modificând programul şi renunţând la mai multe evenimente în urma dezacordului exprimat de MAE român, a precizat Ambasada Ungariei la Bucureşti. MAE şi-a exprimat dezacordul faţă de intenţia oficialităţilor ungare de a aduce în România rămăşiţele lui Nyiro, spre a fi reînhumate în cadrul unui ceremonial desfăşurat pe parcursul mai multor zile în Gheorgheni, Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc. Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, a afirmat însă că „ţelurile politice" ale lui Nyiro trebuie separate de activitatea scriitoricească a acestuia, subliniind că el nu a aruncat volumele lui Eliade „pentru simplul motiv că acesta a făcut parte din Garda de Fier".

Directorul Diviziei de Arhive Internaţionale a Muzeului Holocaustului din Washington DC, Radu Ioanid, a declarat că înhumarea ceremonială a lui Nyiro în România face parte dintr-o serie mai largă de tentative de reabilitare din Ungaria a unor persoane controversate.

Cenuşa poetului maghiar decedat la Madrid în 1953 a fost adusă în Ungaria la iniţiativa Parlamentului de la Budapesta.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite