Cuptoarele de cărămidă aduc moartea la Domneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile sanitare din cadrul Spitalului Domneşti au semnalat de mai multe ori cazurile grave de îmbolnăvire provocate de poluarea din comuna Domneşti. Reprezentanţii Autorităţii Judeţene

Autorităţile sanitare din cadrul Spitalului Domneşti au semnalat de mai multe ori cazurile grave de îmbolnăvire provocate de poluarea din comuna Domneşti. Reprezentanţii Autorităţii Judeţene de Sănătate Publică Argeş, specialiştii Agenţiei Regionale de Protecţia Mediului şi cei ai Gărzii de Mediu s-au întâlnit de fiecare dată, la faţa locului, pentru a găsi o soluţie. Discuţiile purtate au degenerat însă de fiecare dată, sfârşindu-se cu scandaluri şi ameninţări.

Cuptoarele din comună funcţionează ilegal, dar autorităţile nu îndrăznesc să le închidă. Medicii Spitalului Domneşti susţin că din cauza cantităţilor foarte mari de plumb emanate în atmosferă de cuptoare, locuitorii din zonă se prezintă la spital cu intoxicări acute şi afecţiuni cronice severe. Manifestările intoxicaţiei cu plumb sunt foarte neplăcute: dureri de stomac, greţuri, ameţeli, acestea fiind numai primele simptome.

Apoi urmează surditatea şi chiar moartea, în cazul intoxicaţiilor acute. Unul dintre întreprinzători a ajuns până acum la spital de şapte-opt ori. Lucrul cel mai grav este că Domneştiul are un număr mare de copii şi de bătrâni, aceştia fiind cel mai grav afectaţi de poluarea cu plumb. Directorul Agenţiei Regionale de Protecţia Mediului Argeş, George Stanca, susţine că "Există legi clare în România privind autorizarea de funcţionare a cuptoarelor de cahle de teracotă, însă după obţinerea avizului de producţie, întreprinzătorii nu mai respectă prevederile.

Mulţi afacerişti, după epuizarea stocului de oxid de plumb, nu mai cumpără acest produs din comerţ, ci şi-l produc singuri din deşeurile de plumb rămase de la sutele de şarje anterioare. Aceste operaţiuni rudimentare de topire şi coacere în cuptoare a oxidului de plumb, elimină în atmosferă cantităţi importante de noxe periculoase pentru viaţa oamenilor".

Cum la Domneşti funcţionează 36 de cuptoare autorizate, e limpede în ce atmosferă tăiesc oamenii de aici. Şeful Gărzii de Mediu Argeş, Emilia Dumitrescu, susţine că a dat cinci amenzi în valoare de 75 milioane lei. Toate cele cinci amenzi au fost date în perioada octombrie 2005-noiembrie 2006. Şi cam atât. Nu a fost închisă activitatea niciunui cuptor, nu a fost trimis în judecată nimeni, iar la Domneşti moartea continuă să dea târcoale. (Ştefan Dumitru Afrimescu)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite