"Cupola ucigaşă" - al doilea masacru semnat de arhitectul Kanceli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă tragedie în Rusia. Acoperişul unei pieţe din Moscova s-a prăbuşit ieri, în jurul orei patru şi jumătate, ora României. În momentul accidentului, în piaţa Baumanski se aflau circa

O nouă tragedie în Rusia. Acoperişul unei pieţe din Moscova s-a prăbuşit ieri, în jurul orei patru şi jumătate, ora României. În momentul accidentului, în piaţa Baumanski se aflau circa 100 de comercianţi şi angajaţii care se pregăteau să deschidă. Potrivit unui bilanţ provizoriu, 38 de persoane şi-au pierdut viaţa, 29 au fost rănite, iar alte zeci au fost îngropate sub dărâmături.
Salvaţi de Mobil
Echipele de salvare au reuşit să scoată de sub dărâmături peste 10 supravieţuitori.Aceştia au comunicat prin intermediul telefoanelor mobile cu echipele de salvare venite la faţa locului. Martori oculari au confirmat că mai multe persoane blocate au reuşit să ceară ajutor sau să-şi alerteze rudele cu ajutorul mobilor. Echipele de intervenţie, ajutate de câini, au reuşit astfel să identifice mai multe locuri unde se găseau supravieţuitori, avansând prudent şi degajând dărâmăturile cu mâna, fără a recurge la vehicule, pentru a evita provocarea prăbuşirii zidului. Majoritatea victimelor sunt originare din Caucaz şi din Asia centrală, azeri şi georgieni în special, aceştia lucrând în număr mare în pieţele din Moscova.
Constructorul pieţei Bauanski este Nodar Kanceli, acelaşi care a proiectat şi clădirea parcului acvatic Transvaal din Moscova, al cărei acoperiş s-a prăbuşit în februarie 2004, provocând 35 de morţi şi peste 200 de răniţi. El a fost urmărit în justiţie pentru "neglijenţă care a provocat moartea mai multor persoane". El a declarat pentru RIA Novosti că accidentul a fost cauzat probabil de o "exploatare incorectă" a clădirii, fără a exclude că şi zăpada care nu a fost curăţată de pe acoperiş ar fi putut juca un rol important în accident. Kanceli a subliniat că mai multe puncte de vânzare au fost instalate pe un fel de mezanin ataşat de partea interioară a acoperişului. "Planul de construcţie a acoperişului nu era prevăzut pentru astfel de improvizaţii", a precizat el. Piaţa Baumanski a fost dată în exploatare în 1975. Acoperişul, cu un diametru de 80 de metri, cu o concepţie originală, nu era susţinut de niciun pilon la interior. Această cupolă relativ uşoară din beton armat precomprimat, parţial concavă, era fixată doar prin cabluri.
Procurorul Moscovei, Anatoli Zuev, a precizat că ancheta declanşată în aces caz porneşte de la trei ipoteze - exploatare improprie a clădirii, prăbuşire sub greutatea zăpezii şi defect de construcţie.
Primarul Lujkov exclude ipoteza unui atentat
Primarul capitalei ruse, Iuri Lujkov, a exclus cu certitudine ipoteza unui atentat. "Se poate spune cu certitudine că prăbuşirea acoperişului pieţei nu este rezultatul unui atentat terorist", a declarat pentru RIA Novosti, Lujkov.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite