Cuplurile cu probleme apelează la terapie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unele relaţii de cuplu pot fi salvate dacă se apelează din timp la consilieri specializaţi. Numărul cuplurilor orădene care apelează la şedinţe de terapie a crescut mult în ultimi ani.

Filmele şi poveştile de dragoste care se termină cu „au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi” creează o imagine nerealistă asupra relaţiei de cuplu. Astfel, după primele luni când a trecut entuziasmul de la început, cuplurile îşi dau seama că nu au tocmai relaţia pe care au visat-o şi apar problemele.

Terapeuţii orădeni au observat că imaginea promovată de mass-media vizavi de poveştile de dragoste şi promovarea unui anumit tip de valori influenţează relaţiile de iubire. Mai exact, bărbaţii caută tot mai des partenere care să arate foarte bine, care să semene cu femeile promovate în reviste şi la televizor, în timp ce femeile caută parteneri care să le susţină financiar.

Deschişi către psihoterapie


Din ce în ce mai mulţi orădeni, decişi să-şi salveze relaţia, apelează la terapie de cuplu. „Faţă de ultimii cinci ani se înregistrează o creştere a cuplurilor care vin în terapie”, apreciază psihoterapeutul Adonis Bunghis. 

Fac terapie de cuplu orădeni cu vârste cuprinse între 20-35 de ani, cu o situaţie socio-economică medie şi bună. Cuplurile care apelează la consiliere nu sunt neapărat căsătorite şi nu au o relaţie cu vechime. Orădencele sunt cele care au iniţiativa.

Infidelitatea şi monotonia


Infidelitatea şi gelozia sunt două dintre problemele care determină cuplurile din Oradea să apeleze la psihoterapeut. „Infidelitatea este o problemă. De obicei apelează la terapie unul dintre parteneri, cel care consideră că a fost înşelat. Nu întotdeauna are un temei solid.

Gelozia aş zice că este, mai degrabă, o cauză mai frecventă”, explică psihoterapeutul. Viaţa de cuplu mai este afectată şi de monotonie, rutină, plictis, care intervin inclusiv în dormitor. Mai ales în cuplurile care au şi copii. „Aceste perechi au nevoie să-şi redescopere partea de la începutul relaţiei, de curtenie. Bărbaţii spun că îşi văd partenerele numai la bucătărie sau în halat şi nu mai există procesul acela de seducţie”, explică Adonis Bunghis. Femeile, în schimb, realizează după câteva luni de relaţie, că nu au ce-şi doresc. Problemele mai apar şi din cauză că partenerii uită să mai vorbească despre sentimentele lor

Probleme minore, conflicte mari


„Conflictele minore dintre parteneri, nerezolvate în timp, dau naştere la conflicte majore. Certurile ajung la o anumită intensitate şi frecvenţă, iar relaţia este greu de suportat. În cele din urmă, partenerii ajung să se certe pentru lucruri minore, iar cearta ajunge greu de suportat”, explică psihologul Felicia Mureşan, de la Centrul de Psihologie Metanoia.

Psihoterapeutul consideră că aceste certuri pornesc şi pentru că aşteptările unuia dintre parteneri sunt într-o oarecare măsură nerealiste.

Relaţii salvate prin terapie

Cuplurile care au astfel de probleme primesc, pe timpul terapiei, anumite teme de făcut acasă. Ele se referă fie la preludiu sau postludiu, discuţii pe marginea relaţiei, diferite activităţi de făcut împreună, etc. Cele care parcurg terapia îşi îmbunătăţesc mult relaţia. „Nu înseamnă că va fi totul perfect, dar ajungi să ai o relatie sănătoasă, frumoasă, în care să trăieşti alături de partenerul tău. Nu-ţi este totuna dacă trăieşti zilnic cu nervii la pământ sau dacă reuşeşti să mergi înainte, fără să te simţi terminat, şi să te poţi bucura de lucrurile frumoase”, spune Felicia Mureşan.

Secretul unei relaţii sănătoase stă, potrivit psihoterapeuţilor, în capacitatea partenerilor de a face compromisuri sănătoase. „Este greşit să crezi că într-o relaţie eşti complet liber”, crede Mureşan. Mai mult, o legătură durabilă presupune să-ţi cunoşti mult mai bine partenerul înainte să te implica serios. Partenerii care „muncesc” la relaţie au şansa să trăiască „aproape fericiţi până la adânci bătrâneţi”.

Este greşit să crezi că într-o relaţie eşti complet liber. 

Felicia Mureşan, Consilier Centrul de Psihologie Metanoia


Consilieri

Centrul de Psihologie Metanoia; str. Nicolae Jiga nr.25, 0740-918964, centrul.metanoia@yahoo.com. Psihoterapeutul Adonis Bunghis oferă consiliere şi on-line, pe site-ul www. psihoterapie.net. Pentru informaţii adonis.bunghis@gmail.com.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite