Cuplurile gay, amor fără căsătorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatul defineşte familia drept căsătoria liber consimţită între persoane de sex opus. Bisericile creştine resping categoric oficializarea relaţiilor gay. "Familia are la bază

Senatul defineşte familia drept căsătoria liber consimţită între persoane de sex opus. Bisericile creştine resping categoric oficializarea relaţiilor gay.

"Familia are la bază căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie". Aceasta a fost decizia de ieri a senatorilor, care au modificat Codul Familiei pentru a elimina "orice confuzii care ar putea induce ideea că în România sunt posibile şi căsătoriile între persoane de acelaşi sex" .


Asociaţiile care militează pentru drepturile homosexualilor şi ale lesbienelor şi chiar unii parlamentari au răspuns imediat, criticând modificarea aprobată. Până în prezent, 26 de state din întreaga lume şi-au amendat Constituţia pentru a defini căsătoria ca uniune dintre un bărbat şi o femeie.

>> Să se căsătorească dacă vor, dar să nu o facă în biserică. Legile bisericii nu admit acest lucru, deoarece este un păcat
Gigi Becali


Propunerea de modificare a Codului Familiei aparţine unui grup de 26 de parlamentari, aparţinând grupurilor PRM, PSD, PD şi PNL. În calitate de primă Cameră sesizată, Senatul a adoptat iniţiativa cu 38 de voturi "pentru", 10 voturi "împotrivă" şi 19 "abţineri".

În prezent, în Codul Familiei se prevede doar că "familia are la bază căsătoria liber consimţită între soţi", fără a preciza dacă partenerii trebuie sau nu să fie de sexe diferite. Iniţiatorii şi-au motivat introducerea acestei propuneri prin faptul că nu trebuie lăsat loc de interpretare în ceea ce priveşte întocmirea actelor de stare civilă şi pentru a nu se ajunge la situaţia în care "să se solicite ca în România să aibă loc oficierea căsătoriei între persoane de acelaşi sex".


România riscă procese la CEDO


Preşedintele Comisiei pentru drepturile omului, senatorul UDMR Gyorgy Frunda, s-a declarat împotriva acestei modificări legislative, deşi a menţionat că nu este de acord cu căsătoriile între persoane de acelaşi sex. Potrivit afirmaţiilor sale, un astfel de amendament la Codul Familiei va determina o serie de procese la CEDO introduse de homosexuali şi de lesbiene.

Frunda a avertizat că "homosexualii au drepturile lor", iar problema convieţuirii lor este o realitate şi în România. "Această problemă trebuie discutată mult mai profund de societatea civilă, de legiuitor, de sociologi, de specialişti în problemele drepturilor omului", a fost de părere Gyorgy Frunda.


O atitudine moderată a avut şi preşedintele PNG-CD, Gigi Becali. "Eu nu am fost niciodată împotriva homosexualilor", a spus, împăciuitor, Becali. "Să se căsătorească dacă vor, dar să nu o facă în biserică. Legile bisericii nu admit acest lucru, deoarece este un păcat. Or, un preot nu poate consfinţi un păcat", a adăugat Gigi Becali.


În schimb, senatorul PSD Şerban Nicolae a afirmat că "amendamentul nu interzice nimic şi nici nu face referire la homosexuali. "Am avut o discuţie cu reprezentanţii Asociaţiei <> şi le-am spus că şi ei pot face o propunere legislativă prin care să solicite dreptul de a încheia parteneriate între persoane de acelaşi sex".
"Accept": Modificarea este neconstituţională!


Asociaţia Accept, care apără drepturile persoanelor lesbiene, gay, bisexuale sau transsexuale, consideră propunerea legislativă de modificare a Codului Familiei ca fiind neconstituţională, "deoarece încalcă drepturile omului la egalitate, viaţă intimă şi căsătorie, garantate de Constituţia României, şi a conceptului de familie din majoritatea statelor Uniunii Europene, care recunosc parteneriatul civil şi/sau căsătoria persoanelor de acelaşi sex", a declarat Florentina Bocioc, director executiv al Accept.

Biserica Catolică susţine propunerea

"Biserica Catolică susţine propunerea legislativă de modificare a Codului Familiei. Nu este vorba despre discriminare, ci este despre sublinierea adevăratului înţeles al familiei şi al căsătoriei, ca uniune între un bărbat şi o femeie. În faţa Bisericii, căsătoria dintre două persoane de acelaşi sex este un nonsens.

Din punct de vedere moral, Biserica Catolică nu este de acord cu căsătoriile dintre persoane de acelaşi sex, însă ea nu îngrădeşte libertatea individului de a alege. Dacă două persoane de acelaşi sex doresc să se căsătorească, nu este nicio problemă, însă nu trebuie să se numească familie. Să îşi găsească un alt nume", a declarat purtătorul de cuvânt al Bisericii Catolice, Francisc Doboş.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite