Cumpăna, primul sat în care copiii învaţă balet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăriţa Mariana Gâju a reuşit să transforme o comună din Constanţa într-una dintre cele mai moderne din ţară. Localnicii au acces la internet, învaţă balet sau fac scrimă

Primăriţa Mariana Gâju a reuşit să transforme o comună din Constanţa într-una dintre cele mai moderne din ţară. Localnicii au acces la internet, învaţă balet sau fac scrimă

Localitatea constănţeană Cumpăna era, în anul 2000, una dintre cele mai sărace din judeţul Constanţa. Comuna nu avea drumuri asfaltate, reţea de apă, aproape jumătate din case nu erau racordate la electricitate, iar şcolile stăteau să cadă, cu acelaşi mobilier vechi de zeci de ani. În doar cinci ani, Cumpăna a devenit primul "sat european" din sudul României, distincţie oferită de chiar şeful Delegaţiei Comisiei Europene de la acea vreme, Jonathan Scheele.

Când au ajuns în comuna constănţeană, în 2005, oficialii europeni au rămas uimiţi de faptul că sătenii învaţă să utilizeze internetul într-un telecentru al primăriei, în timp ce copiii lor iau cursuri de balet sau scrimă. La Cumpăna fiinţează prima Şcoală de balet din mediul rural din România, "Nicolae Spirescu". În momentul de faţă, peste 40 de copii cu vârste cuprinse între 3 şi 14 ani iau lecţii de balet şi susţin spectacole la Casa de Cultură din localitate, în faţa unui public select: ambasadori, parlamentari, politicieni, dar şi oameni din comună. Pe timpul verii, numărul copiilor care vin la balet se dublează.

De asemenea, unităţile de învăţământ din această localitate au fost refăcute din temelii şi dotate cu mobilier nou. Cu fonduri de la Banca Mondială s-a construit şi o şcoală nouă pentru cei peste 1.000 de elevi ai comunei.

"Sunt multe proiecte aflate în derulare"

Încă de la intrarea în comună, drumeţii sunt informaţi, printr-o plăcuţă, că nu au ajuns oriunde, ci într-un sat european. Vilele care se ridică de o parte şi de alta a drumului naţional, care străbate comuna, vin să confirme cele scrise pe indicator. Oamenii sunt însă nemulţumiţi de starea drumurilor, pentru că aici doar străzile principale au prins civilizaţia asfaltului. "Nu e normal ca la prima ploaie să călcăm în noroaie. Avem pretenţii mai mari", spun localnicii. Primăriţa rămâne însă impasibilă. Ne spune că nu asfaltează nicio uliţă până ce nu aduce gaze şi canalizare în toată comuna.

"Nu ne putem permite să băgăm bani în piatră şi asfalt şi după aceea să spargem ca să băgăm canalizare şi gaze. Sunt lucruri care trebuie făcute gospodăreşte", explică Mariana Gâju, care recunoaşte că mai sunt multe de făcut. "Sunt multe proiecte aflate în derulare. Faptul că suntem sat european înseamnă deschiderea unor căi de cunoaştere a proiectelor ce se desfăşoară în UE, posibilitatea accesării mai rapide, având la bază informaţia, a fondurilor europene. Nu înseamnă că avem deja o infrastructură la nivel european sau că avem beneficii materiale directe", declară primăriţa.

Muzeu al satului şi subfilială a Crucii Roşii în localitate

Dar sătenii nu au doar nemulţumiri. Ei se mândresc cu centrul comunitar Sfânta Maria, acolo unde se reunesc toate activităţile culturale şi sociale din comună.

Aici există o grădiniţă cu program prelungit, o grădiniţă cu program normal, şcoală de balet - prima şcoală de balet din mediul rural, un muzeu al satului, un telecentru, unde localnicii sunt învăţaţi de personal calificat să utilizeze calculatorul. Tot aici se află un centru de formare profesională a locuitorilor, indiferent de vârstă, precum şi subfiliala Cumpăna a Crucii Roşii.

Planuri mari pentru 2007

Pentru anul acesta, administraţia locală din Cumpăna are în derulare programe şi investiţii de zeci de milioane de euro. În doar câteva săptămâni, promite edilul constănţean, vor începe lucrările la reţeaua de canalizare, aducţiune pentru apă şi electrificare în cartierele nou-înfiinţate, introducerea reţelei de gaze în comună, demararea construcţiei a două blocuri ANL cu 84 de apartamente, precum şi construcţia pieţei agroalimentare.

Decorată de Băsescu pentru "merite deosebite"

Preşedintele României a decorat-o pe primăriţa Mariana Gâju (foto) cu Ordinul Naţional Clasa I serviciul Credincios, în grad de cavaler pentru "merite deosebite" la începutul lunii februarie. "A fost o onoare. Din 2.893 de comune, să primească tocmai Cumpăna o asemenea distincţie. Nu e un lucru de neluat în seamă", spune primăriţa. Din august 2004, Mariana Gâju a fost aleasă în fruntea filialei judeţene Constanţa a Asociaţiei Comunelor din România. Totodată, primarii de comune din întreaga ţară au ales-o în conducerea naţională a Asociaţiei, în funcţia de prim-vicepreşedinte. În mai 2005, a primit titlul de "Cel mai activ primar al anului", din partea Federaţiei Autorităţilor Locale din România, an în care a fost aleasă şi membru în conducerea acestei Federaţii şi membru în Delegaţia României la Consiliul Europei de la Strasbourg. Tot la capitolul distincţii, anul trecut, localitatea Cumpăna a fost desemnată de către Asociaţia Naţională a Informaticienilor din Administraţia Publică drept "Comunitatea virtuală a anului 2006".

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite