Cumetria protestelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

de CNSLR-Frăţia împreună cu reprezentanţii pensionarilor. 15.000 de oameni vor ieşi în stradă cerând indexarea salariilor şi a pensiilor şi compensarea creşterii preţului la utilităţi.

de CNSLR-Frăţia împreună cu reprezentanţii pensionarilor. 15.000 de oameni vor ieşi în stradă cerând indexarea salariilor şi a pensiilor şi compensarea creşterii preţului la utilităţi. Al doilea protest nu e mai departe de mâine, când aproape 5.000 de salariaţi din Portul Constanţa, afiliaţi la Blocul Naţional Sindical, vor intra în grevă generală pe termen nelimitat, nemulţumiţi faţă de lipsa de implicare a autorităţilor în combaterea muncii la negru şi a evaziunii fiscale. Urmează Raportul de ţară, iar apoi, pe 24 mai, alţi 15.000 de sindicalişti vor protesta în Bucureşti faţă de creşterile preţurilor, politicile salariale şi nivelul scăzut al pensiilor. 30.000 de oameni în stradă în doar două săptămâni şi alţi 5.000 în grevă generală înseamnă o presiune puternică asupra Executivului. Pentru că doar cei 15.000 de protestatari de astăzi reprezintă peste un milion de membri CNSLR-Frăţia şi încă vreo patru-cinci milioane de pensionari nemulţumiţi. Guvernul va trebui în vreun fel să găsească o rezolvare pentru nemulţumiri. Pentru că dacă pensionarii, care sunt în număr foarte mare, în afară de mitinguri nu prea au cum să forţeze mai mult mâna Executivului, sindicaliştii pot intra în grevă generală.
Liderii sindicali din România nu sunt însă uşă de biserică. Milioanele de sindicalişti au fost folosiţi multă vreme ca monedă de schimb în negocierile dintre confederaţii şi partide politice. şi nu există nimic care să ne facă să credem că ceva s-a schimbat. Protestele şi-au pierdut din credibilitate, devenind cumetrele politicului. Acum, protestele sunt un bun prilej pentru PSD să profite de nemulţumirile populaţiei. Legăturile PSD cu CNSLR-Frăţia sunt vechi şi cunoscute. Liderul social-democrat Miron Mitrea, care a fost preşedinte executiv al CNSLR-Frăţia, este naşul lui Marius Petcu, actualul preşedinte al confederaţiei. CNSLR-Frăţia a semnat un acord în 2003 cu PSD şi, chiar dacă, de curând, sindicaliştii s-au declarat nemulţumiţi de partidul lui Geoană şi au anunţat că vor să îşi facă un partid al lor, se pare însă că naşul nu este străin de partiduleţul finului. La celelalte confederaţii sindicale nu se poate stabili atât de uşor influenţa politicului. BNS are câţiva deputaţi intraţi în parlament pe listele PRM-ului, dar care sunt independenţi acum.
Nemulţumirile românilor sunt multe, constante şi permanente. În ultima vreme nu s-a schimbat nimic însă ca să se justifice ieşirea de acum în stradă. Nu se poate spune că s-a umplut paharul, pentru că până acum a dat pe afară de mai multe ori. Protestele vin însă în momentul în care PSD vrea să se alieze cu PRM pentru a depune o moţiune de cenzură. Moment în care nemulţumirile şi certurile din cadrul Alianţei s-au intensificat. Perioadă în care se vorbeşte despre o colaborare a PD cu PSD şi chiar despre un posibil guvern format de cele două partide. Nimeni nu va plânge acum dacă va cădea guvernul sau se va rupe Alianţa. Românii vor fi în stradă sau oricum nemulţumiţi, iar preşedintele vrea de multă vreme să îl schimbe pe Tăriceanu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite