Cum şi-a plănuit Anders Breivik măcelul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criminalul norvegian era obsedat de Balcani şi dorea să-l cunoască pe Putin. Autorul atacurilor povesteşte în manifestul lăsat cum a planificat operaţiunea în care şi-au pierdut viaţa 76 de persoane. El poate fi acuzat de crimă împotriva umanităţii.

Documentul de 1.500 de pagini publicat online de criminalul norvegian Anders Behring Breivik ar putea constitui, fără îndoială, scenariul de groază al unui film suprarealist. Presa şi poliţia norvegiană dau publicităţii firul incredibilei poveşti,  din care reiese un profil al unui ucigaş ce „sparge" orice tipar analizat până în prezent de criminalişti.

Surprinde, în primul rând, minuţiozitatea cu care Breivik şi-a pregătit atacurile, precizia cu care şi-a calculat fiecare mişcare, începând de la procurarea fondurilor de care a crezut că are nevoie. Pe măsură ce planul criminal se contura, norvegianul a ajuns la concluzia că este necesară o sumă consistentă, în jur de 280.000 de euro, pentru a-şi concretiza intenţiile criminale.

Îşi vinde ceasul

Pentru a face rost de bani, Breivik face speculaţii la Bursă, dar „comite mai multe erori" (conform propriilor declaraţii), astfel că între 2005 şi 2008 pierde mai mult de 250.000 de euro. Din 2007, îşi schimbă strategia şi pune bazele unei firme care-i serveşte de „acoperire" pentru a obţine mai multe cărţi de credit. În 2009, contactează 16 instituţii de credit. Doar nouă dintre acestea îi oferă un card. Cu banii retraşi (29.000 de euro pentru început) îşi cumpără, în octombrie 2010, prima sa armă: o puşcă de asalt Ruger. Breivik are primele dificultăţi financiare în aprilie 2011. Pentru a face rost de bani, îşi vinde un ceas Breit­ling şi un stilou Montblanc şi negociază cu proprietarul plata chiriei.  Pe de altă parte, presa britanică susţine că Anders Breivik a beneficiat de ajutorul a cel puţin doi complici pentru a-şi duce la îndeplinire planul criminal.

Potrivit „The Guardian", două celule teroriste legate de „reţeaua sa" aşteaptă şi acum un semnal pentru a acţiona. Scotland Yard verifică o altă declaraţie a lui Breivik, în care susţine că şi-ar fi întâlnit „mentorul", un anume „Richard", în Marea Britanie, în 2002. Şi „International Herald Tribune" menţionează că „Anders Brevik nu a acţionat singur", fără a oferi însă detalii suplimentare.

În cele 1.500 de pagini ale manifestului, Breivik are şi multe adnotări strict personale, care-i dezvăluie grija pentru propriul „look" („trebuie să fac o şedinţă de raze, să apar ceva mai bronzat şi cu un aer sănătos").

Vin şi pilule

Pentru a-şi sărbători „reuşita", el cumpărase câteva sticle de vin scump, „Chateau Kirwan" din 1979, pe care intenţiona să le bea după comiterea masacrului în compania unor prostituate de lux. „Ideea este să păstrez o ultimă sticlă pentru celebrarea martirajului meu, pentru marele moment", a mai scris el. Nu a mai apucat să o bea. O altă intenţie care nu s-a materializat a fost procurarea unor „pilule pentru agresivitate".

De altfel, Breivik pare să fi fost pasionat de violenţă şi, potrivit „Daily Mail", în timp ce-şi împuşca victimele de pe insula Utoeya, asculta coloana sonoră a filmului „Lord of the Rings", care „inspiră şi trezeşte furia pasională din om". Într-adevăr, supravieţuitorii afirmă că atacatorul purta căşti în timp ce-şi împuşca victimele, ceea ce ar confirma faptul că Breivik asculta muzică în timp ce comitea masacrul.

Referitor la ceea ce‑l aşteaptă pe acesta, presa de la Oslo scrie că el ar putea fi închis într-un penitenciar de lux şi ar putea duce o viaţă liniştită după gratiile închisorii Halden Fengsel.

Balcanii, o obsesie

Un alt amănunt: Breivik era obsedat de zona balcanică, mai mult, afirmă că i-ar fi plăcut să-l întâlnească pe Radovan Karadzici, liderul sârbilor bosniaci din perioada războiului din Kosovo, judecat în prezent de Tribunalul ONU pentru crime de război. „Dar nu este Radovan Karadzici un criminal în masă şi un rasist? Din studiile mele, nu este", susţine Breivik. Uniunea Europeană caută în prezent posibilele legături ale ucigaşului cu grupări de extremă dreaptă din Europa.

Putin, pomenit de Breivik

Publicaţiile din Rusia afirmă că numele premierului Vladimir Putin a fost deseori pomenit de criminalul norvegian. Anders Breivik îl menţionează în manifestul său spunând că se află pe lista persoanelor pe care şi-ar dori cel mai mult să le cunoască, pentru că dă impresia unui lider „just şi ferm, care merită respect".

Norvegia jură că se va răzbuna prin toleranţă

Norvegienii îşi plâng morţii   Foto: Reuters

image

Tragedia i-a scos pe toţi locuitorii din Oslo din case pentru a comemora victimele atentatelor, iar demonstraţii similare au avut loc în toate oraşele mari ale Norvegiei. La Oslo, oficialii norvegieni au făcut apel la solidaritate„Trebuie să fim uniţi pentru a pedepsi criminalul. Pedeapsa noastră va fi mai multă generozitate, toleranţă şi democraţie", a spus primarul oraşului Oslo, Fabian Stang, ridicând în aer un trandafir roşu. „Ţara noastră este schimbată pentru totdeauna, dar noi vom decide ce schimbări vom face. Fiecare pas pe care-l vom face de acum încolo conturează viitorul Norvegiei. Ura este un sentiment evident. Dorinţa de răzbunare este firească. Dar noi, Norvegia, nu vom urî, iar noi nu trebuie să ne răzbunăm", au mai spus autorităţile.

Publicul a fost îndemnat să pună flori în jurul oraşului.  „A fost trist şi frumos, dar mai trist a fost în weekend. Acum sunt şi mai mândră că aceasta este ţara noastră", au spus participanţii la manifestaţia de solidaritate.

Milioane de flori

La Oslo, în autobuze, tramvaie şi metrouri, oamenii purtau în mâini flori şi candele pentru a le aşterne la gardurile ce împrejmuiesc Regjeringskvartalet, cartierul lovit de atentat. Norvegienii nu şi-au revenit din şoc, iar doliul se vede pe feţele tuturor. „Pentru o ţară şi un oraş în care nu se întâmpla nimic, azi toată lumea a ieşit din casă. De obicei, transportul în comun merge ceas, dar ca astăzi niciodată nu am prins aşa ambuteiaj în trafic. Absolut toată lumea are flori... Este foarte emoţionant", a relatat din capitala Norvegiei Elena Botoşineanu, o constănţeancă de 25 de ani care trăieşte la Oslo.

Presa norvegiană vorbeşte despre teribila ruşine pe care o încearcă cei 13 cetăţeni, tizi ai lui Anders Behring Breivik. „Numele nostru este acum asociat cu durerea. E ca şi cum te-ai trezi dimineaţa şi te-ar chema Adolf Hitler", s-a destăinuit unul dintre 13 Anders Breivik, în timp ce alţii au făcut deja cerere la autorităţi pentru schimbarea datelor de identitate.

Vezi pe forbes.ro dacă turiştii mai cumpără acum vacanţe în Norvegia sau Mexic?

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite