Cum bifează USL solicitările venite de la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeriu Zgonea (stânga) şi Petru Filip i-au convocat pe parlamentari în sesiune extraordinară
Valeriu Zgonea (stânga) şi Petru Filip i-au convocat pe parlamentari în sesiune extraordinară

USL a restituit, parţial, atribuţiile CCR, a acceptat cvorumul la referendum şi invită partidele la negocieri privind Avocatul Poporului.

Puterea a renunţat sau este pe cale să renunţe la o parte din schimbările operate în ultimele zece zile şi care au fost criticate, deocamdată neoficial, de Comisia Europeană. Modificările se discută  în cadrul unei sesiuni extraordinare a celor două Camere.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a modificat Legea Curţii Constituţionale, astfel încât instituţia poate judeca hotărârile cu caracter normativ ale Parlamentului care nu privesc decizii individuale sau aspecte care ţin de autonomia internă a celor două Camere.

Astfel,  numirea sau revocarea din funcţie a preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului sau a Avocatului Poporului nu mai poate fi contestată la CCR. Varianta a fost aprobată cu voturile parlamentarilor USL din comisia juridică şi se bazează pe deciziile recente ale Curţii Constituţionale. Judecătorii au stabilit că legea prin care Curtea nu poate judeca hotărârile Parlamentului nu este constituţională. Ei au precizat că decizia lor intră în vigoare imediat, şi nu la publicarea în Monitorul Oficial.

În momentul în care au judecat revocările preşedinţilor celor două Camere, judecătorii Curţii au afirmat că sunt inadmisibile, precizând că instituţia judecă doar hotărâri care afectează valori constituţionale. Or, cele două hotărâri de revocare sunt legate de bătălia politică din cele două Camere şi nu afectează valori fundamentale. Parlamentarii PDL au părăsit lucrările comisiei juridice, solicitând ca judecătorii Curţii să aibă dreptul de a analiza orice fel de hotărâre a Legislativului.

Amendamente respinse la referendum

În paralel, comisia juridică a Senatului a pus, ieri, în acord legislaţia privind referendumul cu decizia Curţii Constituţionale, introducând cvorumul de jumătate plus unu din numărul de alegători drept condiţie pentru valabilitatea demiterii şefului statului. Senatorii din Comisia Juridică au dezbătut ordonanţa de urgenţă privind organizarea referendumului, doi parlamentari USL pronunţându-se pentru eliminarea pragului de prezenţă pentru validarea referendumului.

„Eu cred că la referendum, având în vedere că nu vine populaţia la vot, ar trebui eliminat pragul pentru că altfel referendumul nu are sens", a declarat Toni Greblă (PSD), preşedintele Comisiei Juridice din Senat.
O propunere similară a venit şi din partea liberalului Ioan Ghişe. Ambele amendamente au fost respinse de senatorii din Comisia Juridică, referendumul urmând să fie valid dacă se prezintă la vot jumătate plus unu din cei înscrişi pe listele electorale. De asemenea, referendumul va avea loc într-o singură zi. Amendamentele respinse pot fi, totuşi, supuse dezbaterii şi votului, în plenul Senatului de astăzi. Ordonanţa va intra, ulterior, în dezbaterea Camerei Deputaţilor.

Schimbări multiple

Desfăşurarea referendumului a fost reglementată de două acte normative contradictorii. Pe de o parte, un proiect de lege, votat de Parlament, care nu elimina cvorumul de jumătate plus unu  a fost promulgat, ieri, de preşedintele interimar Crin Antonescu. Acest proiect a trecut şi de controlul Curţii Constituţionale, care a specificat expres că la referednum este nevoie de cvorum. Pe de altă parte, Guvernul Ponta a emis o ordonanţă de urgenţă prin care era eliminat pragul electoral.

Negocieri pentru Avocatul Poporului

Preşedinţii celor două Camere şi liderii grupurilor parlamentare se vor întâlni, astăzi, la ora 12.00, pentru a discuta situaţia Avocatului Poporului, a anunţat, preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea. Întâlnirea de astăzi are drept obiectiv luarea unei decizii „prin consens" în privinţa Avocatului Poporului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite