Cum au dispărut 120.000 de euro din şpaga marcată de către DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii anticorupţie au pus sechestru pe mai multe sume găsite acasă la Remus Baciu, fost vicepreşedinte de la „Restituirea Proprietăţilor”, întrucât n-au mai găsit banii inscripţionaţi pentru flagrantul acestuia.

Aproape 500.000 de lei (120.000 de euro) folosiţi de procurorii anticorupţie pentru prinderea în flagrant a vicepreşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), Remus Baciu (38 de ani), sunt de negăsit.  Baciu a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă după ce a pretins o şpagă uriaşă de aproximativ 430.000 de euro, din care a primit efectiv 270.000 de euro. În schimbul mitei, Baciu urma să urgenteze finalizarea unui dosar de despăgubire a unei proprietăţi care are o valoare de 10,4 milione de euro. Intermediarul acestei tranzacţii a fost Camelia Andruşenco, fosta consilieră personală a ex-ministrului de Interne Cristian David.

Mita, marcată cu „Trafic 24.08.2011"

Petra Vişan, una dintre beneficiarele despăgubirii, a scos din două banci comerciale, la 24 august 2011, suma de 927.000 de lei. Banii au fost marcaţi cu „Trafic 24.08.2011", de către procurorii DNA, încă din casieriile băncilor, cu creionul de culoare verde-gălbui vizibil doar în spectrul razelor ultraviole.
Ulterior, din aceşti bani, 903.500 de lei au ajuns la intermediara Camelia Andruşenco, care i-a depozitat temporar la vila sa din Snagov. Două zile mai târziu, banii au fost mutaţi în locuinţa acesteia din Bucureşti. În momentul în care s-a realizat flagrantul, la 26 august 2011, Baciu a primit de la Andruşenco suma de 400.900 de lei (aproape 100.000 de euro).

Pe urma banilor

Procurorii anticorupţie au încercat să afle unde sunt ceilalţi 500.000 de lei (120.000 de euro), însă banii au fost de negăsit. Cauza a fost trimisă la  Parchetul Judecătoriei Sinaia pentru a continua cercetările în vederea găsirii banilor dispăruţi fără urmă. După ce Baciu şi Andruşenco au fost reţinuţi, soţul fostei consiliere, Gheorghe Ciubotaru, a plecat cu 502.600 de lei, în noaptea de 26-27 august, la un amic din Sinaia, Alexandru Negoiţă.
El a declarat la DNA că a lăsat la prietenul său bagajele, iar în momentul în care s-a întors, la 5 septembrie, să recupereze banii aceştia nu mai erau în geantă. El şi-a acuzat prietenul că i-ar fi furat banii.

Audiat la DNA, Negoiţă a susţinut că nu ştie nimic despre aceşti bani. Confruntaţi de anchetatori, fiecare şi-a menţinut afirmaţiile. Una dintre pistele procurorilor anticorupţie este că banii ar fi fost schimbaţi de Baciu în valută, întrucât la percheziţia de la domiciliul din Bucureşti s-au găsit 86.980 de euro şi 6.465 de lei, sume care au fost puse sub sechestru asigurator.

Comportament simulat la trei întrebări

Ciubotaru a fost prins cu minciuna de trei ori, existând indicii de răspunsuri simulate atunci când a fost testat la detectorul de minciuni. La întrebarea „Ştii ­dacă cei 80.000 de euro găsiţi la percheziţie provin din cei aproximativ 500.000 de lei care au rămas la soţia ta de la Vişan Petra?", Ciubotaru a răspuns „Nu".

Tot negativ a răspuns şi la întrebarea „Minţi atunci când susţii că ai lăsat în casa lui Negoiţă Alexandru suma de aproximativ 500.000 de lei proveniţi de la Vişan Petra?". Aceeaşi situaţie s-a repetat şi la întrebarea „Ai ascuns suma de 500.000 de lei proveniţi de la Vişan Petra în altă parte decât în locuinţa lui Negoiţă Alexandru?". Virgil Baciu şi Camelia Andruşenco sunt în arest preventiv de la 28 august, iar Gheorghe Ciubotaru a fost arestat la 6 septembrie.

Precaut: lua punga de gunoi acasă

Potrivit mai multor imagini de pe camerele de supraveghere, instalate de SRI în biroul lui Remus Baciu, acesta îşi lua la plecare de la serviciu punga din coşul de gunoi. La 29 august 2011, procurorii au recuperat, din coşul de gunoi al funcţionarului,  24 de bucăţi de hârtie reprezentând înscrisuri rupte de acesta după o întâlnire cu Andruşenco. Specialiştii Institutului Naţional de Criminalistică l-au refăcut, iar pe acesta s-au găsit consemnate „12%" şi „10%". Camelia ­Andruşenco a făcut declaraţii complete la DNA în care a povestit cum decurgeau negocierile cu Baciu, în linişte şi pe o foaie de hârtie. Notiţele despre procentul de şpagă erau consemnate în biroul acestuia de la ANRP sau la restaurantul Terasa Doamnei.

„L-am rugat pe Remus Baciu să spună concret ce aştepta să primească de la cei patru titulari din dosar şi, în acest sens, am scris pe o bucată de hârtie 10, 15 sau 20 şi i-am dat să vadă acea hârtie. Sus-numitul a scris 20 şi a adăugat semnul întrebării", a declarat Anduşenco. Femeia a povestit că i-ar fi spus că suma e prea mare. „Mi-a spus să încerc să obţin cât pot, menţionând «10, 15, cât o fi», fiind vorba de procentul de 10% sau 15 %", a completat Andruşenco. 

Acuzaţii

Remus Baciu este acuzat de procurorii DNA de trafic de influenţă, după ce în perioada iunie - august 2011, ar fi pretins prin intermediul Cameliei Andruşenco 15% din valoarea despăgubirilor acordate de ANRP pentru persoanele deposedate abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite