Cum a luat un „moşier“ fonduri ilegale de la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ialomiţeanul Ştefan Poienaru apare pe locul 281 în „Forbes Top 500 Miliardari“ cu o avere de peste 16 milioane de euro
Ialomiţeanul Ştefan Poienaru apare pe locul 281 în „Forbes Top 500 Miliardari“ cu o avere de peste 16 milioane de euro

Susţinând că nu are datorii la buget şi practicând culturi agricole fictive, proprietarul Agrofam Feteşti, Ştefan Poienaru, a luat subvenţii de milioane de euro, dar s-a ales şi cu şapte dosare penale.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Ialomiţa şi Poliţia municipiului Feteşti cercetează din punct de vedere penal o spectaculoasă combinaţie prin care cunoscutul miliardar Ştefan Poienaru, proprietarul holdingului agricol Agrofam, a reuşit să obţină subvenţii ilegale, în cea mai mare parte din fonduri europene, de ordinul milioanelor de euro.

Pentru a arăta de ce este spectaculos modul în care a acţionat Poienaru, trebuie să precizăm că, în România, simpla posesie a unor terenuri agricole în suprafeţe mari (aici este vorba despre aproape 1.000 de hectare) îţi dă dreptul la încasarea unor subvenţii atât pe suprafaţă, cât şi pe cultura dezvoltată acolo. Însă, desigur, dacă suprafaţa este concesionată de la stat, ca în cazul Agrofam, trebuie să plăteşti şi ceva redevenţe.

Ei bine, prima constatare a procurorilor este aceea că pe de-o parte Poienaru nu este posesorul de drept al suprafeţei pentru care a luat subvenţii, iar de cealaltă parte - nefiind proprietar - nu a plătit redevenţe. Sau, mai pe scurt, este proprietar când ia subvenţii, dar nu mai e proprietar când vine vorba de plata redevenţei.

De altfel, pentru suprafaţa pe care pretinde că o deţine (1.077 hectare, în judeţul Ialomiţa), Agrofam se află în litigiu cu o altă firmă, procesele fiind pierdute de către Poienaru la toate nivelurile de judecată.

Fals pe propria răspundere

Mai mult, pentru a primi ajutor financiar, în special din fonduri europene, trebuie să fii „curat" din punct de vedere fiscal, adică să nu ai datorii la stat.

Aici intervine a doua constatare a procurorilor, respectiv aceea că, deşi e plin de datorii la buget, Poienaru le-a „servit" finanţatorilor europeni o declaraţie, atenţie, „pe propria răspundere" în care a arătat, în numele Agrofam Holding, că „nu am datorii la bugetul de stat şi nici local, iar în caz contrar voi suporta rigorile prevederilor legale privind falsul în declaraţii".

Iar pentru că respectivul „caz contrar" este mai mult decât evident, Poienaru având totuşi datorii fiscale precizate chiar de autorităţile de la Feteşti, procurorii i-au întocmit miliardarului un dosar penal.

Urmărirea are loc „sub aspectul comiterii infracţiunilor de înşelăciune, tulburare de posesie, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fapte prevăzute de art. 215, art. 220 şi art. 290 din Codul Penal", se arată într-o notă a Poliţiei Municipiului Feteşti.

Şi-a incendiat propriile culturi

Instituţia s-a adresat, între timp, şi conducerii APIA Ialomiţa pentru a afla pe ce bază a solicitat, de fapt, Agrofam banii de subvenţii.Pentru ca scenariul atragerii ilegale de subvenţii europene să fie şi mai palpitant, Poienaru a mai întreprins o combinaţie: a solicitat ajutor de cultură/suprafaţă pentru diverse plante tehnice, dar la o verificare sumară în teren se observă nu doar inexistenţa plantelor, ci chiar o incendiere recentă a culturii.

Iată ce a comunicat specialistul APIA după verificarea din teren: „Vegetaţia distrusă prin ardere (...) La verificarea mai atentă s-au găsit câteva exemplare din cultura de bază declarată". Din nou, miliardarul a fost prezent la încasarea subvenţiei şi absent la dovedirea existenţei culturii pentru care a solicitat ajutor, ca să nu mai vorbim de incendierea împotriva logicii a acelei culturi.

Recapitulând, dacă vreţi să vedeţi cum se pot lua câteva zeci de milioane de euro fără prea multă muncă, nu uitaţi „metoda Poienaru": ceri bani pe o suprafaţă care nu-ţi aparţine, cultivi doar fictiv (până încasezi subvenţia aferentă) nişte plante cu mare potenţial de a obţine ajutoare, iar dacă ai datorii la stat declari că nu le ai.

Mai intri şi pe terenul ADS (Agenţia Domeniilor Statului), lucrezi abuziv parcelele şi nu dai proprietarului niciun ban timp de 10 ani sau, mai exact, nu dai cel puţin oficial în acte şi pe facturi. Pe miliardarul de la Feteşti l-a ajutat norocul şi câteva persoane sus-puse din Ministerul Agriculturii şi ANAF, dar acum l-a lovit ghinionul urmăririlor penale.

Va trebui să dea înapoi şi subvenţiile, şi diverse penalităţi aferente, reprezentând de trei ori valoarea pagubei. Per total, acesta s-a pricopsit şi cu şapte dosare penale de la evaziune fiscală, cu sechestru pus de ANAF pe bunurile personale şi ale firmelor în valoare de sute de milioane de euro.

Îi va trage şi pe alţii după el

Pe lângă falsul, uzul de fals, înşelăciunea, tulburarea de posesie şi nerespectarea de hotărâri judecătoreşti, Poienaru mai este cercetat şi pentru tentativa de omor - are, cum s-ar spune, un Cod Penal aproape integral pus în practică.

Aşa se face că Ştefan Poienaru a ajuns urmăritul penal numărul 1 în judeţele Călăraşi şi Ialomiţa, acesta pierzând şi bruma de sprijin politic de care beneficia la nivel central şi local.

Confruntat cu dosarele de urmărire, Ştefan Poienaru recunoaşte că în unele cazuri nu el a cultivat terenul, dar, surpriză, nici legile în vigoare nu i-ar cere aşa ceva pentru a obţine subvenţii. „Pentru a solicita subvenţia, trebuie să dovedeşti că deţii terenul şi că există culturi pe el.

Nu eu am înfiinţat culturile, dar legea nu îmi cere aşa ceva. Este de ajuns să arăt că acolo există înfiinţate culturile respective şi să fac dovada deţinerii titlului de proprietate", a afirmat Poienaru. Specialiştii sunt însă de altă părere şi spun că managerii de proiecte trebuiau să fie mult mai atenţi la întocmirea documentaţiilor, iar dacă vor fi probleme, inclusiv penale, aceştia vor răspunde în solidar.

1.077 hectare de teren agricol situat în judeţul Ialomiţa au fost folosite abuziv de Agrofam pentru a primi subvenţii.

Tot mai multe dosare penale

Într-o notă a Poliţiei Feteşti (vezi facsimil) este specificat faptul că urmărirea penală a lui Poienaru are loc „sub aspectul comiterii infracţiunilor de înşelăciune, tulburare de posesie, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fapte prevăzute de art. 215, art. 220 şi art. 290 din Codul Penal".

Instituţia s-a adresat, între timp, şi conducerii APIA Ialomiţa pentru a afla pe ce bază a solicitat, de fapt, Agrofam banii de subvenţii.

În alte documente similare, afaceristul ialomiţean apare cu o urmărire penală pentru „nerespectarea hotărârilor judecătoreşti", caz în care cercetările au loc „sub supravegherea procurorului".

Tot o urmărire penală are loc, împotriva aceluiaşi Poienaru, şi pentru fapte prevăzute la art. 180 alin. 1 din acelaşi Cod, respectiv pentru „lovire sau orice alte acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice", infracţiune pedepsită cu închisoare de la 1 la 3 luni sau cu amendă"



Orban: riscăm să pierdem 19,5 miliarde de euro

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban (foto), avertizează că România riscă să rămână, cel puţin temporar, fără mai mult de 19 miliarde de euro din fondurile europene.

Uniunea Europeană ar putea decide să suspende plăţile pentru cinci programe operaţionale, a anunţat Leonard Orban. „Mă refer la programele de mediu, transport, POR, programul de Creştere a Competitivităţii Economice şi POSDRU", a precizat ministrul.

infografie

Şeful MAEu spune că neregulile trebuie rezolvate până în iunie 

„După cum ştiţi, s-au reluat plăţile pentru POSDRU, dar avem termen ca până la sfârşitul lunii iunie să întreprindem anumite acţiuni astfel încât să evităm suspendarea unor programe operaţionale. În principiu sunt cinci programe unde trebuie întreprinse astfel de acţiuni pentru a evita suspendarea programelor respective", a încheiat Orban.

Comisia Europeană a găsit nereguli grave şi vrea remedierea lor până în luna iunie a acestui an, altfel opreşte „robinetul cu bani".Leonard Orban a mai declarat că speră ca problemele să fie rezolvate în aşa fel încât România să nu piardă cele 19,5 miliarde de euro.

"Avem termen ca până la sfârşitul lunii iunie să evităm suspendarea unor programe operaţionale."

Leonard Orban ministrul Afacerilor Europene

Şeful MAEu spune că neregulile trebuie rezolvate până în iunie
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite