Cultura românească, promovată în Thailanda

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ansamblul „Casa Iurca de Călineşti“ din Sighetu Marmaţiei va prezenta specificul şi originalitatea folclorului românesc în capitala Thailandei, Bangkok, acolo unde, în perioada 6-9 mai, va avea loc Convenţia Mondială Rotary, care va reuni peste 50.000 de personalităţi din întreaga lume.

Folclorul românesc va fi promovat în perioada 6-9 mai la peste 10.000 de kilometri distanţă de casă, la Bangkok, capitala Thailandei, acolo unde va avea loc Convenţia Mondială Rotary din acest an.

România va fi singura ţară nonorganizatoare care va avea program artistic în fiecare zi la reuniunea la care vor participa aproximativ 50.000 de persoane, dintre care 33.000 sunt rotarieni.

La Convenţia Rotary International, una dintre cele mai mari organizaţii cu caracter umanitar din lume, va participa şi o delegaţie a României din care fac parte aproximativ 100 de rotarieni.

 „Maramureş plai cu flori", la Bangkok

Ansamblul „Casa Iurca de Călineşti" din Sighetu Marmaţiei, apreciat de mulţi dintre rotarienii care au venit în ultimii ani în România, va promova la Bangkok specificul şi originalitatea folclorului din zona Maramureşului, din Ţara Oaşului, dar şi din Moldova.

Ansamblul format din opt perechi de dansatori şi patru muzicanţi va susţine spectacole de folclor autentic pe scena mare a Convenţiei Rotary, dar şi la standul special amenajat pentru fiecare ţară participantă.

Este pentru prima dată când o altă ţară în afara celei organizatoare îşi promovează cultura locală în cadrul Convenţiei, ajunsă la cea de-a 103-a ediţie.

Martha Maria Mocanu, preşedintele Fundaţiei Rotary de la nivelul Districtului România-Republica Moldova, aleasă în acest an membru al Comitetului Rotary International de promovare a Convenţiei 2012, este cea care a iniţiat această propunere.

La realizarea acestui demers au participat 55 din cele 105 cluburi Rotary din Districtul România-Republica Moldova, dar şi Ludmila Sfîrloagă, vicepreşedintele Congresului Puterilor Locale şi Regionale din Consiliul Europei.

Vedetele din românia ale rotarienilor

„M-am simţit foarte onorat să promovez cultura românească la Bangkok, mai ales că suntem un ansamblu de amatori, nu unul profesionist", spune Dan Iurca, managerul ansamblului şi membru al Clubului Rotary Sighet de 10 ani.

Formaţia „Casa Iurca de Călineşti" a luat fiinţă în urmă cu şapte ani la iniţiativa coregrafului Ciprian Pohajdak, dar şi a lui Dan Iurca, care a vrut să dea şi mai mult suflet pensiunii şi restaurantului cu specific tradiţional maramureşean pe care le are în Sighetu Marmaţiei. „Această locaţie nu ar avea farmec dacă nu i-ar da viaţă aceşti dansatori", spune Dan Iurca.

Ansamblul, care a susţinut foarte multe spectacole în ţară şi peste hotare, nu este la prima reprezentaţie în faţa rotarienilor. În ultimii şase ani, „Casa Iurca de Călineşti" a prezentat specificul folclorului local rotarienilor români şi străini la iniţiativa cluburilor din România în cadrul marilor reuniuni conduse de guvernatorii Adrian Nicolaescu, Ovidiu Ras, Dragoş Niţulescu sau Martha Mocanu.

Rotary International este o organizaţie mondială care cuprinde 1,3 milioane de membri provenind din diferite medii profesionale, uniţi pentru a oferi asistenţă şi voluntariat în sprijinul comunităţii.

La nivel internaţional există peste 34.000 de cluburi, în peste 200 de ţări şi arii geografice. Cluburile sunt apolitice şi deschise tuturor culturilor, raselor, etniilor şi confesiunilor religioase.

„Vaci pentru fermieri", un program de succes

Din Districtul Rotary România-Republica Moldova, al cărui guvernator este în prezent senatorul Ioan Sbârciu, fac parte 105 cluburi cu aproximativ 3.000 de membri.

În cadrul Clubului Rotary, membrii stabilesc legături şi parteneriate, vin cu iniţiative de proiecte în sprijinul comunităţii. Printre proiectele umanitare derulate de rotarienii din România se numără mai multe donaţii pentru spitale şi contribuţii la refacerea unor biserici, însă cel mai cunoscut, dată fiind originalitatea care a depăşit graniţele ţării noastre, este programul „Vaci pentru fermieri".

Totul a pornit în 2001 când, pe principiul „pasarea darului", au fost dăruite 100 de vaci la 100 de fermieri. Aceştia au obligaţia de a dona Fundaţiei Rotary 400 de litri de lapte şi primul născut al vacii primite. Femelele sunt dăruite altor fermieri, iar masculii sunt sacrificaţi şi carnea este donată orfelinatelor.

Proiectul presupune cinci centre de colectare a laptelui şi o fabrică de procesare, iar fondurile direcţionate de Rotary au ajuns la sfârşitul anului trecut la 1,6 milioane de dolari. Programul a fost apreciat de foarte mulţi rotarieni şi derulat ulterior şi în afara graniţelor. 

Rotarieni celebri

- Ásgeir Ásgeirsson, fost preşedinte al Islandei (1952-1968)

- Prinţul Axel al Danemarcei

- Hans-Dietrich Genscher, fost ministru de Externe al Germaniei (1974-1992)

- Reijiro Hattori, preşedintele Seiko

- Tapio Korjus, medialat cu aur la Jocurile Olimpice din 1988 la suliţă

- Walter Scheel, fost preşedinte al Germaniei

- Claude Vuitton, fiul cel mare al lui Luis Vuitton

- Chang Soon Yoo, fost premier al Coreei, a murit în 2010

- Heinz Heinrich Nordhoff, fostul preşedinte al Volkswagen, care a murit în 1968

- Tenorul italian Luciano Pavarotti, care a murit în 2007

- Leopoldo Pirelli, fondatorul companiei Pirelli, care a murit în 2007

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite