Cultura sătmăreană se înghesuie într-un singur loc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa de Cultură a Sindicatelor va mai găzdui două instituţii. Casa de Cultură „G.M. Zamfirescu” şi Teatrul de Nord, cu cele două secţii, se vor muta în clădirea Casei de Cultură a Sindicatelor, aflată la rândul ei în paragină.

Consiliul Local Satu Mare urmează să dezbată, în şedinţa din 21 mai, proiectul de hotărâre prin care se decide mutarea Casei de Cultură „G.M. Zamfirescu” în clădirea Casei de Cultură a Sindicatelor. Proiectul de hotărâre privind contractul de asociere încheiat între Primărie şi Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură a Sindicatelor, de care aparţine clădirea, prevede ca, din bugetul municipiului, să se facă investiţii în contravaloarea chiriei.
Municipalitatea se angajază astfel ca, în primii cinci ani ai asocierii, să facă reparaţii capitale şi investiţii pentru reabilitarea clădirii, prin echivalarea unei chirii de 3 lei/mp/lună. Valoarea asocierii la un spaţiu de 1.124 de metri pătraţi, pe o perioadă de 10 ani, este de 404.539 de lei. „Clădirea Casei de Cultură a Sindicatelor se degradează pe zi ce trece. Ei nu au bani pentru investiţii în reabilitare, aşa că încheiem un protocol prin care, în contravaloarea investiţiilor pe care municipalitatea le va face, de minim 400.000 de lei în primii cinci ani, să putem muta acolo Casa de Cultură a municipiului”, explică viceprimarul Gabor Kereskenyi.

O Casă de Cultură cu magazine şi pizzerii

În clădirea Casei de Cultură a Sindicatelor se află în prezent trei discoteci, două pizzerii, magazine, un club de dans, unul de fitness şi chiar sediul unei facultăţi. De la concursuri de miss până la ceremonii de absolvire, concerte de manele sau rock, toate activităţile culturale, spectacolele şi evenimentele din Satu Mare îşi găsesc locul în singura sală de spectacole din oraş, cu o capacitate de 500 de persoane.
După ce a pierdut, prin retrocedare, Teatrul de Vară şi două treimi din spaţiul de pe strada Cuza Vodă, Casa de Cultură „G.M. Zamfirescu” va trebui să se adapteze condiţiilor oferite de municipalitate. „Este singura soluţie pentru noi. Nu avem ce să facem. Nu există un alt spaţiu în care să ne putem desfăşura activitatea şi nici nu cred că se va construi prea repede o clădire exclusiv pentru noi. Este bine măcar că s-a rezolvat problema spaţiului pentru noi, să nu ajungem în stradă”, spune Gheorghe Molnar, directorul Casei de Cultură „G.M. Zamfirescu”.
În aceaşi clădire va fi mutat şi Teatrul de Nord când va începe reabilitatrea integrală a clădirii acestuia, cel mai probabil în septembrie, anunţă viceprimarul Kereskeny.

Plouă în Casa de Cultură a Sindicatelor

Conform contractului de asociere, Primăria trebuie să execute lucrări de reparaţii capitale la Casa de Cultură a Sindicatelor. „Clădirea nu a fost niciodată renovată. Acoperişul este stricat şi plouă în mai multe zone. În plus, nu avem încălzire decât în unele săli”, afirmă Ludovic Gyure, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite